Obavijesti

News

Komentari 37

'Teže mi je bilo preživjeti nego onima koji su tada poginuli...'

'Teže mi je bilo preživjeti nego onima koji su tada poginuli...'
1

Prije godinu dana umrla je Vesna Vulović, JAT-ova stjuardesa koja je 1972. jedina preživjela pad putničkog zrakoplova s visine od 10000 metara. Upisana je u Guinnessovu knjigu rekorda.

VIDEO

Samim čudom mlada stjuardesa Vesna Vulović ostala je živa. Imala je samo s 22 godine kad je preživjela pad zrakoplova s više od 10.000 metara. Preživjela je jedina od šest članova posade i 22 putnika. 

- Sjećam se ulaska u avion i leta Kopenhagen - Zagreb. Pamtim samo sliku žena koje su s djecom stajale u avionu kada je počeo padati sa 10.000 metara visine iznad čehoslovačkog sela Srpska Kamenica. Ta slika poginulih putnika u avionu koji pada me proganja. Mnogo je lakše umrijeti. Teže mi je bilo da preživim nego onima koji su umrli - ispričala je svojedobno rođena Beograđanka Vesna za Dnevni avaz.

24sata

'Dijelovi tijela padali su po kućama'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vulović je preživjela jer je bila vezana za svoje sjedište u zadnjem dijelu aviona koji je, nakon eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snijegom pokrivenu planinu.

- Znam da su tada dijelovi tijela padali po kućama, bila je zima, počeo je padati snijeg. Ljudi koji su vidjeli na sve strane leševe tražili su preživjele. Mene je spasio lugar Bruno Henke, Nijemac, čuo je kako zovem pomoć. Ležala sam na nekom brežuljku, on je prešao potočić, popeo se uz brdo i prvi mi pružio pomoć. Zahvaljujući njemu sada sam živa - rekla je u jednom intervjuu.

Doživjela kliničku smrt

Vesna je zadobila teške ozljede - frakturu lubanje i prijelome nogu, te se mjesecima oporavljala od nesreće.

- Doživjela sam kliničku smrt. Bila sam četiri i po sata mrtva. To je nevjerovano. Ali, doktori nisu odustajali. Kažu da tri dana nisu izlazili iz bolnice, borili su se za moj život - kazala je kasnije.

24sata

Nakon 27 dana u komi i 16 mjeseci rehabilitacije, nastavila je raditi u JAT-u  ali ne kao stjuardesa, već za šalterom.

Prohodala je nakon nekoliko mjeseci, poslije više uzastopnih operacija. 

Mijenjala je kolegicu

Ona uopće tada nije ni trebala biti na tom letu.Mijenjala je kolegicu koja se također zvala Vesna.  Ona je, kad je čula da je Vesna preživjela pad zrakoplova napustila posao stjuardese.

Rekord stjuardese Vesne Vulović ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda. Naime, njeno preživljavanje ušlo je u Guinnessa kao preživljavanje pada s najviše visine bez padobrana. Potvrdu o tom rekordu uručio joj je Paul McCartney.

Vesna je pronađena mrtva prije godinu dana u svom stanu u Beogradu u 67. godini.

Teorije o padu aviona: Srušili su ga Česi?

Nakon dugogodišnjeg istraživanja njemački dopisnik iz Češke Peter Hornung-Andersen objavio je da je vijest o padu zrakoplova JAT-a 1972. godine falsificirala češka tajna služba kako bi prikrila vlastitu pogrešku. 

Prema Hornung-Andersenu, istina je da se 1972. godine zrakoplov tipa DC-9 jugoslavenske kompanije JAT srušio iznad mjesta Srpske Kamenice u sjevernoj Češkoj, blizu granice s bivšom Istočnom Njemačkom. Istina je da je stjuardesa Vesna Vulović jedina iz cijelog zrakoplova preživjela pad.

Međutim, nije istina, tvrdi Hornung-Andersen, da je zrakoplov pao zbog eksplozije bombe i to s visine veće od 10 tisuća metara. Pozivajući se na materijale iz tajnih službi i razgovore sa stručnjacima i svjedocima nesreće, novinar tvrdi da je zrakoplov pao jer ga je pogreškom pogodila češka protuzračna obrana. U trenutku pada bio je jedva koju stotinu metara u zraku. Priča o bombi izmišljena je kako bi se prikrila pogreška čeških službi.

- Službi državne sigurnosti ondašnje komunističke Čehoslovačke pošlo je za rukom da svoju priču proširi po cijelom svijetu, a da čak ni na zapadu nitko ne posumnja u tijek događaja i prave uzroke pada zrakoplova - kaže Hornung-Andersen. 

- Umjesto prave istrage, svijet je godinama pokušavao znanstveno objasniti čudo kako je stjuardesa preživjela pad s 10 tisuća metara - zaključio je novinar.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu