Obavijesti

News

Komentari 2

The Rock: Epska šahovska bitka za porezni raj Gibraltara

Razlog razmirica oko Gibraltara je novac. Stanovnici Gibraltara imaju godišnji prihod od 47.000 eura nasuprot 17.000 eura koliko u prosjeku imaju Španjolci

VIDEO

Iako je ratni brod britanske kraljevske mornarice HMS Westminster napustio vojnu bazu u Portsmouthu i ovih dana uplovljava u vode kraj Gibraltara u sklopu redovitoga godišnjeg posjeta, događaj u trenutku kad su pojačane napetosti sa Španjolskom oko suvereniteta nad tim prekomorskim britanskim teritorijem zauzeo je mnoge naslovnice. 

Ministarstvo obrane u Londonu priopćilo je da je uplovljavanje broda “dugo planirano” i u sklopu “šireg plana rutinskih posjeta” te je španjolsko ministarstvo vanjskih poslova suglasno da je riječ o redovitom posjetu, naglašavajući kako je britanska vlada zatražila dopuštenje za zaustavljanje broda u vojnoj bazi Rota koja se nalazi blizu Gibraltarskih vrata na jugu Španjolske. Ali napetosti ne jenjavaju. Dapače. 

Višestoljetna prepucavanja oko Gibraltara, britanskog prekomorskog teritorija na koji Španjolska polaže pravo, zahuktala su se ovoga mjeseca jer se Madrid požalio da će umjetni koraljni greben koji grade vlasti Gibraltara onemogućiti prolazak španjolskih ribarskih brodova.

Španjolski listovi su, pozivajući se na diplomatske izvore, objavili da bi Španjolska pred Ujedinjene narode mogla iznijeti spor s Velikom Britanijom oko Gibraltara. Uz Vijeće sigurnosti UN-a, Španjolska bi se također mogla obratiti Općoj skupštini ili Međunarodnom sudu pravde. Španjolska prijeti dodatnom osvetom u rastućem sporu oko stvaranja umjetnoga grebena kraj Gibraltara. 

Fabian Picardo, predsjednik vlade Gibraltara, optužio je španjolsku carinsku službu da namjerno stvara zastoje kako bi se osvetila za gradnju umjetnog betonskog otoka u Sredozemnome moru koji je trebao “spriječiti španjolske ribare da nezakonito love” i štititi ribolovne resurse. Pitanje prava na ribolov čest je povod trzavica između Londona i Madrida, koji odavno traži povrat Gibraltara, područja koje je Španjolska 1713. ustupila Velikoj Britaniji zadržavši nad njim suverenitet, što London ne priznaje ističući kako se domaće stanovništvo protivi takvoj mjeri.

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...