Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

The Rock: Epska šahovska bitka za porezni raj Gibraltara

Razlog razmirica oko Gibraltara je novac. Stanovnici Gibraltara imaju godišnji prihod od 47.000 eura nasuprot 17.000 eura koliko u prosjeku imaju Španjolci

2 komentara

Iako je ratni brod britanske kraljevske mornarice HMS Westminster napustio vojnu bazu u Portsmouthu i ovih dana uplovljava u vode kraj Gibraltara u sklopu redovitoga godišnjeg posjeta, događaj u trenutku kad su pojačane napetosti sa Španjolskom oko suvereniteta nad tim prekomorskim britanskim teritorijem zauzeo je mnoge naslovnice. 

Ministarstvo obrane u Londonu priopćilo je da je uplovljavanje broda “dugo planirano” i u sklopu “šireg plana rutinskih posjeta” te je španjolsko ministarstvo vanjskih poslova suglasno da je riječ o redovitom posjetu, naglašavajući kako je britanska vlada zatražila dopuštenje za zaustavljanje broda u vojnoj bazi Rota koja se nalazi blizu Gibraltarskih vrata na jugu Španjolske. Ali napetosti ne jenjavaju. Dapače. 

Višestoljetna prepucavanja oko Gibraltara, britanskog prekomorskog teritorija na koji Španjolska polaže pravo, zahuktala su se ovoga mjeseca jer se Madrid požalio da će umjetni koraljni greben koji grade vlasti Gibraltara onemogućiti prolazak španjolskih ribarskih brodova.

Španjolski listovi su, pozivajući se na diplomatske izvore, objavili da bi Španjolska pred Ujedinjene narode mogla iznijeti spor s Velikom Britanijom oko Gibraltara. Uz Vijeće sigurnosti UN-a, Španjolska bi se također mogla obratiti Općoj skupštini ili Međunarodnom sudu pravde. Španjolska prijeti dodatnom osvetom u rastućem sporu oko stvaranja umjetnoga grebena kraj Gibraltara. 

Fabian Picardo, predsjednik vlade Gibraltara, optužio je španjolsku carinsku službu da namjerno stvara zastoje kako bi se osvetila za gradnju umjetnog betonskog otoka u Sredozemnome moru koji je trebao “spriječiti španjolske ribare da nezakonito love” i štititi ribolovne resurse. Pitanje prava na ribolov čest je povod trzavica između Londona i Madrida, koji odavno traži povrat Gibraltara, područja koje je Španjolska 1713. ustupila Velikoj Britaniji zadržavši nad njim suverenitet, što London ne priznaje ističući kako se domaće stanovništvo protivi takvoj mjeri.

>>> Više pročitajte u Expressu

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message