News

Komentari 18

Tisuće Kubanaca na ulicama, Biden traži čelnike da omoguće nastavak nenasilnih prosvjeda

Tisuće Kubanaca na ulicama, Biden traži čelnike da omoguće nastavak nenasilnih prosvjeda

SAD čvrsto stoje uz kubanski narod u borbi za njihova prava i pozivamo vladu da se suzdrži od nasilja u pokušajima da utiša glas svoga naroda, poručio je Joe Biden

Predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da SAD podržava kubanski narod u njihovom prosvjedu za slobodu i protiv postupanja vlasti u vezi sa suzbijanjem pandemije i ekonomskih nedaća, no Bijela kuća još uvijek ne mijenja politiku prema Kubi zaostalu iz Trumpove ere.

Tisuće Kubanaca pridružile su se u nedjelju uličnim prosvjedima od Havane do Santiaga u najvećim protuvladinim demonstracijama u posljednjih deset godina. 

Skandirali su "sloboda" i pozvali predsjednika Miguela Diaz-Canela da odstupi.

Biden je prosvjed nazvao "vrijednim pažnje" i rekao novinarima u Bijeloj kući da kubanski narod "traži svoju slobodu od autoritarnog režima".

Pozvao je kubanske čelnike da omoguće da se nenasilni prosvjedi nastave.

"SAD čvrsto stoje uz kubanski narod u borbi za njihova prava i pozivamo vladu da se suzdrži od nasilja u pokušajima da utiša glas svoga naroda", rekao je Biden.

Odbio je odgovoriti na pitanja hoće li SAD promijeniti svoju politiku prema Kubi, a glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki nije nagovijestila pomak od trenutne situacije.

Bidenova administracija preispituje svoj pristup Kubi otkako je on preuzeo dužnost od republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, koji je, nakon što ih je demokratski predsjednik Barack Obama otvori, zatvorio vrata razvoju turizma karipske otočne države.

"Procjenjujemo da možemo biti od pomoći stanovnicima Kube", rekla je Psaki.

Istodobno je američki državni tajnik Anthony Blinken poručio u ponedjeljak da bi bila "ogromna pogreška" da kubanski čelnici tumače prosvjede u zemlji tijekom vikenda kao "proizvod bilo čega što su napravile Sjedinjene Države".
Odbacujući optužbe kubanskih vlasti da su SAD pomogle prosvjede Blinken je kazao kako su prosvjednici kritizirali vlasti u zemlji zbog toga što ne osiguravaju osnovne potrebe ljudi, uključujući hranu i lijekove.

Prosvjedi na Kubi se događaju usred najgore ekonomske krize u zemlji od 1990-ih i rekordnog porasta slučajeva zaraze koronavirusom.

Stanovnici osuđuju nestašicu osnovnih potrepština, ograničavanje građanskih sloboda i postupanje vlasti sa suzbijanjem pandemije.

"Kubanski narod hrabro traži svoja prava na mirni prosvjed, na slobodno određivanje vlastite budućnosti", rekao je Biden u izjavi ranije u ponedjeljak i dodao da "SAD pozivaju kubanski režim da čuje svoj narod i služi njihovim potrebama u ovom vitalnom trenutku".

Diaz-Canel u ponedjeljak je za probleme poput nestašice lijekova i nestanka struje optužio američke sankcije, koje su pooštrene posljednjih godina.

Psaki je istaknula da "američka politika i dalje značajno radi na tome da financijska pomoć dođe do Havane".

Najčitaniji članci