News

Komentari 8

EU podržava kubanski prosvjed, SAD negira umiješanost

EU podržava kubanski prosvjed, SAD negira umiješanost

Tisuće Kubanaca, frustrirane višemjesečnom krizom, pandemijskim ograničenjima i vladinim zanemarivanjem naroda, prosvjedovale su na ulicama gradića San Antonia de los Bañosa

Europska unija zatražila je u ponedjeljak od kubanskih vlasti da odobre prosvjede i "osluškuju" nezadovoljstvo stanovništva, nakon povijesnih prosvjeda koji su izbili diljem otoka, dok su Sjedinjene Države opovrgnule optužbe o svojoj umiješanosti ističući da su prosvjedi "spontani".

"Podržavamo pravo naroda da se izrazi na miran način i molimo vlasti da odobre ove prosvjede i saslušaju nezadovoljstvo prosvjednika", izjavio je šef europske diplomacije Josep Borrell nakon sastanka europskih ministri vanjskih poslova u Bruxellesu.
Kubanci imaju pravo prosvjedovati, kazao je Borell pozvavši kubansku vladu da sasluša njihove pritužbe na COVID-19 i nedostatak lijekova i hrane.

"Riječ je o prosvjedu kakvog nismo imali prilike vidjeti od 1994.", kazao je Borell. "Želim istaknuti pravo kubanskog naroda da izrazi na miran način svoje mišljenje i želim zatražiti od vlade da posluša njihove prosvjede nezadovoljstva", dodao je.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki kazala je u ponedjeljak da se čini da su veliki prosvjedi koji su izbili na Kubi spontani i "nadahnuti surovom realnošću svakodnevnog života".

Psaki je opovrgnula optužbe kubanskih dužnosnika da su Sjedinjene Države uključene u poticanje prosvjeda.

Rekla je da je jedna od komplikacija vezanih uz sposobnost Kube da dobije doze cjepiva protiv koronavirusa to što Kuba nije sudionik međunarodnog programa nabave cjepiva Covax. 

Tisuće Kubanaca, frustrirane višemjesečnom krizom, pandemijskim ograničenjima i kako kažu, vladinim zanemarivanjem naroda, prosvjedovale su u nedjelju na ulicama gradića San Antonia de los Bañosa, što je događaj bez presedana, a prosvjedi su se proširili diljem otoka i zahvatili brojne gradove. 

Predsjednik Miguel Díaz-Canel optužio je u ponedjeljak strane plaćenike da potiču nemire, a Sjedinjene Države da ekonomskim embargom izazivaju nestašice hrane i lijekova teda je zadnjih tjedana porasla aktivnost na društvenim mrežama u cilju promjene režima.