Tisuću volontera u Dalmaciji je zasadilo 10.000 novih stabala | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 55

Tisuću volontera u Dalmaciji je zasadilo 10.000 novih stabala

Tisuću volontera u Dalmaciji je zasadilo 10.000 novih stabala

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish produžio se volonterima u sađenju autohtonih borova, čempresa i pinjola. Jedni su kopali rupe, drugi sadili, a treći su zalijevali nova stabalca

VIDEO

Tisuću volontera iz cijele Hrvatske za vikend je pošumljavalo požarišta Dalmacije, kao dio najveće volonterske kampanje Boranka. Ovo je drugi vikend pošumljavanja, a akciju su ovaj vikend organizirali Savez izviđača Hrvatske, Grad Solin, Odred izviđača pomoraca „Posejdon“ iz Solina, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja, uz pomoć brojnih partnera i službi. Kako bi njihovo pošumljavanje zaista uspjelo, volonteri su prvo prošli edukaciju stručnjaka iz Hrvatskih šuma. Naučili su što se i kako se ispravno sadi. Podijeli su se, potom, po timovima, zadužili radnu opremu i počeli pošumljavati. 

Poslovi su u svakom timu bili brižno podijeljenjo - jedni su kopali rupe, drugi umetali sadnice, treći zalijevali, a oni najmlađi sadili su sjeme između sadnica. Sadile su se isključivo sadnice autohtonih pinjola, čempresa i primorskog bora te sjeme crnog bora.

Procjenjuje se da je ovaj vikend posađeno više od 10.000 novih stabala, što je nadmašilo sva očekivanja organizatora.

- Srce mi je stvarno ispunjeno jer nismo očekivali ovakav odaziv i rezultat. Toliko je bilo pozitivne energije na jednom mjestu da je to predivno. Istovremeno sam i sretan i tužan - sretan jer smo zajedno napravili jako puno posla, a tužan kad vidim koliko je šume uništeno požarima i koliko je još posla pred nama - rekao je Igor Spetič, predsjednik Odreda izviđača pomoraca Posejdon i jedan od organizatora akcije. 

Na akciji su sudjelovali izviđači iz Solina, Splita, Trogira, Rijeke i Pule, srednjoškolci, studenti, članovi planinarskih društava te učenici sve četiri solinske osnovne škole - OŠ don Lovre Katića, OŠ kraljice Jelene, OŠ Vjekoslav Parać i OŠ kralja Zvonimira.

Akciji su se pridružili i mještani Kučina i Mravinaca, na čijem su području požari uzrokovali velike štete. Podršku akciji pružili su i stručnjaci iz Hrvatskih šuma i HGSS-a, Ravnateljstvo civilne zaštite, volonteri Gradskog društva Crvenog križa iz Solina i Makarske,  solinski vatrogasci, DVD Solin, DVD Vranjic te Policijska postaja Solin, a veliku podršku projektu, kao i prošle godine, dao je Grad Solin.

Akciju je osobno došao podržati i zamjenik gradonačelnika Grada Solina, gospodin Tihomir Bečko, koji se zahvalio svim okupljenim volonterima na izdvojenom vremenu i pomoći te izjavio kako grad Solin od početka podržava ovu akciju. Bečko je dodao i kako je, uz akcije pošumljavanja, izuzetno bitna i edukacija djece i mladih koje izviđači i drugi partneri kampanje Boranka, kroz edukativne radionice u školama,  uče o važnosti šuma, zaštiti prirode i učinku klimatskih promjena.

Od ove godine, kampanju Boranka službeno podržava i veleposlanstvo Velike Britanije. 

Britanski veleposlanik Andrew Dalgleish osobno se pridružio akciji s još 15 zaposlenika veleposlanstva.

- Tu smo zato što je Hrvatska zemlja u kojoj živimo i radimo i znamo koliko je prirode stradalo ovdje u požarima. Tu smo i zato jer su i Hrvatska i Velika Britanija bogate prirodnim ljepotama koje želimo očuvati. Zato je Velika Britanija ozbiljna u poduzimanju akcija za očuvanje okoliša i borbu protiv klimatskih promjena. Tu smo i zato da pokažemo da svatko od nas može učiniti nešto za našu 'zelenu' budućnost - zaključio je veleposlanik Dalgleish, napomenuvši kako je Velika Britanija prošle godine usvojila 25-godišnji plan za očuvanje okoliša, a sljedeće će godine supredsjedati UN-ovom klimatskom konferencijom.


Oba dana u akciji pošumljavanja sudjelovalo je i 50-ak zaposlenika Raiffeisen banke, glavnog sponzora kampanje Boranka.

Sljedeća akcija pošumljavanja u kampanji Boranka organizirat će se 26. i 27. listopada u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, Splitskog skautskog zbora, Grada Splita, Hrvatskih šuma i ostalih partnera, a pošumljavat će se područje Sitno Gornje u Splitu. Organizatori najavljuju organizirani prijevoz za građane autobusima koji će polaziti s kolodvora u Sukoišanskoj, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na info@boranka.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 55

VIDEO

Operacija od 330 mil. eura: Kako je iz igre ispao Orbanov tajkun i trijumfirala Podravka
ISPLATA ĆE BITI NA JESEN?

Operacija od 330 mil. eura: Kako je iz igre ispao Orbanov tajkun i trijumfirala Podravka

Plus+ Belje, PIK Vinkovce i Vupik od Pavla Vujnovca preuzima Podravka na čelu s Martinom Dalić. Orbanov tajkun ovaj put nije uspio proširiti svoje carstvo

Nisu im ukopali cijevi, a još ih netko i reže i zatvara im ventile: 'Iz pipe curi samo vrela voda!'
APSURD U ZADRU

Nisu im ukopali cijevi, a još ih netko i reže i zatvara im ventile: 'Iz pipe curi samo vrela voda!'

Tijekom radova nisu zakopali cijevi. Voda se u njima grije. Građani su očajni
Splitske muke po plažama: Kaos u prometu, bageri svuda, nema parkinga, ali zato ima 'šporkice'
BROJNE PLAŽE, NIGDJE KUPANJA

Splitske muke po plažama: Kaos u prometu, bageri svuda, nema parkinga, ali zato ima 'šporkice'

Plus+ Na Žnjanu i Duilovu otvorena su velika gradilišta, kao i na betonskom platou na Bačvicama. Na Kašjunima je zatvoren jedini parking, na Trsteniku je more ocjenjeno nezadovoljavajućim, a u prometu je kaos