Obavijesti

News

Komentari 174

'Tito je pred samu smrt pjevao na ruskom i sanjao Kineze...'

'Tito je pred samu smrt pjevao na ruskom i sanjao Kineze...'
1

Čitav tim najvećih stručnjaka vodio je tešku borbu za život doživotnog predsjednika Jugoslavije. Dr. Predrag Lalević, punih 16 godina bio je Titov osobni liječnik

VIDEO

Ovaj članak je originalno objavljen na express.hr u svibnju 2018.

Prošla gotovo četiri desetljeća od smrti "najvećeg sina naših naroda i narodnosti" Josipa Broza Tita, a legende o njegovim posljednjim trenucima i danas se isprepliću s istinom.

Titova bolest i posljednji dani života bili su obavijeni velom tajne što omogućuje mnogima da govore kako su ga posjećivali ili čak i razgovarali s njim. Predrag Lalević, dugogodišnji Titov osobni liječnik, kasnije će govoriti da su to sve izmišljotine jer je Broz bio uspavan od 26. veljače, iako to ne piše nigdje u izvještajima. 

Pokretanje videa...

01:32

Koliko je važna bila svaka odluka o Titovom liječenju u posljednjim danima njegovog života vjerojatno najbolje govori jedan trenutak kad se raspravljalo o amputaciji noge tadašnjeg šefa Jugoslavije.

Čitav državni vrh slušao je izlaganje liječničkog savjeta da bi na kraju moćni šef tajnih službi Stane Dolanc rekao: "Znamo da je situacija teška, znamo da može umrijeti i prije nego počne amputacija, ali ja vam jamčim da nema čovjeka koji će uprijeti prstom u vas". 

210120608

Rasprava je vođena zato što je postalo očito da gangrena i smanjena cirkulacija ugrožavaju Titov život.

Ranije je on govorio da će "dolje ići samo u jednom komadu", ali prilikom jednog previjanja je vidio u kakvom je stanju noga i rekao liječnicima da mogu raditi što žele. 

Isključio je Tita sa aparata

Kritike na račun Titovog liječenja, koje je trebalo biti najbolje moguće pa su zbog toga pozvani i neki strani stručnjaci, iznio je prije nekoliko godina Milomir Stanković u knjizi "Tito – između života i smrti". Tvrdi Stanković da se kasnilo s operacijom arterije lijeve noge, a i da je sama amputacija noge kasno izvedena. 

Titov unuk: 'Rekao mi je da je pogriješio s ustavom iz 1974.
Titov unuk: 'Rekao mi je da je pogriješio s ustavom iz 1974.

"Pozvani strani stručnjaci nisu bitno pomogli konziliju, jer svaki je predlagao drugačije liječenje. Dr. Marat Knjazev iz Moskve je predlagao da se liječenje nastavi medikamentima, a dr. Michael DeBakey iz Houstona je sugerirao amputaciju", kazao je Stanković. 

Liječnik Lalević, kirurg i anesteziolog koji je tijekom 16 godina sa Titom bio na 106 putovanja u inozemstvu, opisao je ranije za srpski Telegraf zadnja četiri mjeseca Titovog života u bolnici u Ljubljani.

Lalević je bio dio konzilija koji se četiri mjeseca grčevito borio za život maršala. On je učinio ono po čemu će zauvijek biti spominjan u povijesti nekadašnje države – ugasio je aparate koji su Tita održavali na životu.

"U prijepodnevnim satima počela je hemodijaliza. Međutim, nakon izvjesnog vremena, došlo je do pada krvnog tlaka koji se nije popravljao, pa je morala biti prekinuta. Svi članovi konzilija, dežurni liječnici, ali i najbolje i najstručnije medicinske sestre koje su njegovale predsjednika, okupili su se oko kreveta. Tito se lagano gasio", priča Lalević.

Pred kraj života Tito je upao u nekakvu groznicu

Kako dodaje, iako je respirator normalno radio, na EKG-u su se zapažale promjene koje su ukazivale na skori kraj, a to je prema njegovim riječima bio i kraj Titovog života. Pred sami kraj života je Tito bio upao u nekakvu groznicu pa je počeo pjevati na ruskom jeziku i sanjati Kineze.

Opustošena Titova vila Izvor: Jeziva slika nekadašnje raskoši
Opustošena Titova vila Izvor: Jeziva slika nekadašnje raskoši

Lalević je opisao i sam čin službene smrti Tita:

"Konačno, u 15.05 sati EKG je pokazao ravnu crtu, znak da je srce prestalo kucati. U punoj tišini proveli smo pokraj kreveta još 15-ak minuta, a onda sam pogledao profesora Bogdana Brecelja, najstarijeg u konziliju, pokazujući mu aparate koji su i dalje zvučnim signalima pokazivali da rade, na što je on kimnuo glavom. Bio je to znak da ih isključim. Isključio sam respirator, EKG monitor, pacemaker i elektronsku pumpu za ubrizgavanje lijekova u venu. Potom smo napustili sobu", ispričao je Lalević.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti