Obavijesti

News

Komentari 138

Tito je spasio Krleži život, iako je odbijao pozive u partizane

Tito je spasio Krleži život, iako je odbijao pozive u partizane
1

Miroslav Krleža je bio svjestan da se i za manje stvari gubila glava. Pjesnik Danijel Dragojević znao je kasnije reći da je Krleža bio čovjek "od glave do (četrdeset) pete"

VIDEO

U knjizi "Titovi transkripti" koja je ovih dana izašla u izdanju 24sata, objavljeno je kako je Josip Broz Tito za vrijeme rata čak osam puta slao brzojave Miroslavu Krleži, pozivajući ga u partizane. "Jednom sam prilikom", piše  Vladimir Dedijer, čije se riječi navode u knjizi "s Titom razgovarao o sudbini jednog poznatog jugoslavenskog pisca, koji je sve do pred rat svojim književnim djelima izlagao kritici stari poredak u Jugoslaviji i naoružao jugoslavenske revolucionare više nego ijedan drugi pojedinac. 

Za vrijeme rata, iz složenih razloga nije htio ići u partizane. Nekoliko puta bio je pozvan od najviših ustaških poglavara, među njima i od poglavnika dr. Ante Pavelića. Imao sam prilike da vidim osam depeša koje je Tito slao velikom piscu da dođe na oslobođenu teritoriju". Pisac, čije ime Dedijer 1981. godine nije htio spomenuti - je dakako bio - Miroslav Krleža. 

"Ovaj je odbio svih tih osam poziva, bilo da se izgovarao da mu je žena bolesna, bilo da je isticao neki drugi razlog, kao na primjer, da će ga komunisti pri dolasku na oslobođenu teritoriju zaklati."

Govorio je da mu je svejedno od čijeg će noža poginuti: od Dide (šefa ustaške policije) ili od Đidae (Milovana Đilasa). Kada je dobio i osmi poziv, kako stoji u telegramu, zaprijetio je jednom glumcu, pripadniku partizanskog pokreta koji mu je poziv donio, "da će ga smjesta predati ustaškoj policiji."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nekoliko visokih ustaških funkcionera koje su partizani zarobili - piše dalje u knjizi - među njima i član vlade i ideolog književnik Mile Budak, tražili su u istrazi da im se život sačuva zbog usluga koje su učinili tom piscu. Budak je na suđenju to i javno ponovio.

Međutim, 1945. godine, kada su mnogi partijski rukovodioci bili mišljenja da ovog pisca treba pozvati na odgovornost i kazniti, "Tito ga je uzeo u zaštitu, govoreći da o njemu ne treba suditi samo po ovom slučaju, nego da mora da se uzme njegovo životno djelo u cjelini..."

To otkriće o Krleži, koje je postalo javno tek nakon raspada države, vjerojatno u cijelosti objašnjava bezuvjetnu Krležinu lojalnost Titu, ali i sustavu. Tito mu je očito spasio život iako je osam puta odbio poziv u partizane, iako je bio u audijencijama kod Poglavnika, a partijskim tekličima prijetio prijavama ustaškoj policiji. Zbog manjih stvari se gubila glava i Krleža je bio jako svjestan toga. Zbog te će činjenice pjesnik Danijel Dragojević kasnije duhovito reći kako je Krleža bio čovjek "od  glave do (četrdeset) pete" - no, puno izbora očito i nije imao.

>>> Knjiga 'Titovi transkripti' na kioscima se prodaje po cijeni od samo 19,90 kuna!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...