Obavijesti

News

Komentari 2

Titule s benzinske: U Hrvatskoj priznato više od 1000 diploma s fakulteta pod istragom u BiH

Titule s benzinske: U Hrvatskoj priznato više od 1000 diploma s fakulteta pod istragom u BiH
1

Agencija za znanosti i visoko obrazovanje za portal Telegram potvrdila je kako su u Hrvatskoj priznate diplome sa devet sveučilišta u BiH nad kojima SIPA provodi opsežnu istragu zbog krivotvorenja dokumenata

VIDEO

Od prosinca 2004. doo 25. lipnja 2022. godine, Agencija za znanost i obrazovanje (AZVO) je priznala 14.468 diploma stečenih na visokim učilištima u BiH, prema tada važećem Zakonu o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija. Kako su nam naveli iz Agencije, u tom je razdoblju u Hrvatskoj priznato 28.239 inozemnih visokoškolskih kvalifikacija stečenih na raznim svjetskim visokim učilištima.

Među diplomama priznatim iz BiH, više od 1100 ih je s fakulteta i univerziteta pod istragom u velikoj antikorupcijskoj akciji koju provodi SIPA i bosanskohercegovačko Tužilaštvo. Sa tih fakulteta, ističe AZVO, u Hrvatskoj je zaprimljeno ukupno 1274 zahtjeva za priznavanje IVK-a. Iz AZVO napominju kako od lipnja 2022. i stupanja na snagu Zakona o priznavanju i vrednovanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija, Agencija više neprovodi upravni postupak priznavanja stečenih kvalifikacija, već daje mišljenje kojim se prvenstveno pružaju "informacije o razini, obujmu i profilu IVK-a u odnosu na odgovarajuću kvalifikaciju koja se stječe u Republici Hrvatskoj". 

Podsjetimo, prije tjedan dana u desetak gradova u BiH SIPA je provela racije na fakultetima i privatnim sveučilištima i uhitila desetak osoba zbog kriotvorenja i prodaje diploma. Nakon tri godine akcije, u kojoj su se agenti SIPA-e upisali kao lažni studenti i dogovorili kupnju diploma, otkriveno je da u korupcijskom poslu izdano više tisuća diploma i "okrenuto" više desetaka tisuća eura. Sam glavni tužitelj BiH Miljenko Kajganić potvrdio je kako su se diplome prodavale na benzinskim crpkama u BiH.

Kako piše novinarka Dora Kršul, 1166 diploma priznatih u Hrvatskoj je s devet privatnih sveučilišta u BiH koja su trenutno pod istragom. No zasad nema podataka o tome je li neka od tih diploma krivotvorena, a iz AZVO su istaknuli kako su za sve diplome odrađene procjene vjerodostojnosti. Također, odbijeno je stotinjak zahtjeva za priznavanje diploma, navodi Telegram.

Poslali smo upit Agenciji hoće li se pristupiti novoj provjeri diploma s navedenih univerziteta, te čekamo odgovor. A diplome priznate u Hrvatskoj izdane su na sljedećim visokoobrazovnim ustanovama: Panevropski univerzitet Aperion (Banja Luka), Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment "PIM" iz Banja Luke, Univerzitet modernih znanosti "CKM" Mostar, Nezavisni univerzitet Banjaluka, Univerzitet za poslovne studije Banjaluka, Europski univerzitet u Brčkom, Univerzitet u Travniku, Internacionalni univerzitet Travnik, te Visoka škola za primijenjene i pravne nauke Prometej iz Banjaluke.

Kako Kršul navodi, na nekima od tih fakulteta znanstvena zvanja sticali su i ugledni HDZ-ovci, poput predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića, koji je 2006. diplomirao na Paneuropskom univerzitetu Aperion u Banja Luci. Tamo je diplomirao nakon što je stekao titulu upravnog pravnika na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku. Nakon toga je upisao i završio doktorski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Damir Trut, dugogodišnji ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanjea, 2016. je doktorirao na CKM Mostar i to na studiju koji traje tri godine, a CKM je licencu za rad kao sveučilište dobio u rujnu 2014., otkrio je Nacional. Taj doktorat u Hrvatskoj je priznat 2018., iako CKM tad nije još prošao pstupak vrednovanja kvalitete u BiH visokoškolskom sustavu.

Mario Župan, zastupnik HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, magistrirao je 2017. na Internacionalnom univerzitetu Travnik. 

A s više univerziteta koji su pod istragom surađuje i dio naših visokoobrazovnih institucija, poput Sveučilišta u Slavonskom Brodu, Visoke škole Baltazar Krčelić iz Zaprešića idr., kao i profesora na našim sveučilištima. Primjerice, u komisiji koja je vrednovala kvalitetu banjalučkog Aperiona 2017. bio je Jozo Ćižmić, profesor prava sa Sveučilišta u Splitu. Komisija je dala preporuku za daljnji rad. Profesor emmeritus Sveučilišta u Zagrebu, akademik Ferdo Bašić, bio je u komisiji za vrednovanje rada CKM Mostar 2019. godine. I taj univerzitet dobio je pozitivno mišljenje.

Inače, u opsežnom dosjeu o ovome slučaju, portal inforadar.ba otkrio je kako su agenti na tajnom zadatku, nakon upisa fakulteta, vrlo brzo dogovorili kupovinu diploma. 

"Prikriveni istražilac kodnog imena ‘Dušan’, s ciljem sticanja akademskih diploma bez provođenja nastavnog procesa na području BiH, sa osumnjičenim Dušanom Perićem dogovorio je kupovinu dvije diplome te mu predao novac u iznosu od 1.600 eura.“

“Kada je dalje postupanje prikrivenog istražitelja ‘Dušan’ u pitanju, on je ostvario više neposrednih i telefonskih kontakta sa osumnjičenim Dušanom Perićem sa kojim je dogovorio kupovinu fakultetskih diploma koje će biti izdate od strane Evropskog univerziteta Brčko distrikt, Nezavisnog univerziteta NUBL Banja Luka i Fakulteta informacionih tehnologija iz Univerziteta u Travnika i iste platio u traženom iznosu od 25.800 eura“, prenosi Inforadar.ba navode iz dokumenata istrage.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.