News

Komentari 24

Tjednima u bijegu: Slovenci su uhitili vođu 'Štajerske straže'

Tjednima u bijegu: Slovenci su uhitili vođu 'Štajerske straže'

Na marginama komemoracije policija je uhitila jednog od najtraženijih bjegunaca Dežele, Andreja Šiška, zapovjednika paravojne Štajerske straže koja održava vojne vježbe i patrolira uz državnu granicu

Komemoraciju partizanima iz Pohorskog bataljuna, koju je u blizini Slovenske Bistrice u subotu predvodio slovenski predsjednik Borut Pahor, prekinuo je incident.

Pogledajte video

Na marginama komemoracije policija je, naime, uhitila jednog od najtraženijih bjegunaca Dežele, Andreja Šiška, zapovjednika paravojne Štajerske straže koja održava vojne vježbe i patrolira uz državnu granicu “štiteći” je od migranata.

Uz Šiška su u trenutku uhićenja bili i uniformirani pripadnici njegove postrojbe, a policija je intervenirala kad su se pokušali približiti predsjedniku. Šiškova glasnogovornica Anica Bidar izjavila je kako se Šiško došao predati, a cijelu je stvar zamislio tako kako se i odvila, da bi sve bilo izvedeno uz pozornost javnosti. Šiško je u pritvoru odležao šest mjeseci, u vrijeme dok mu se sudilo zbog poziva na nasilnu promjenu ustavnog poretka. Kako je nepravomoćno osuđen na osam mjeseci, pušten je dva mjeseca prije pravomoćne presude nakon koje se više nije javljao vlastima pa je za njim raspisana tjeralica.

- Imamo pravo izražavati svoje mišljenje, ali treba poštovati i dostojanstvo ljudi, pa i ovakvih komemoracija kojima se izražava pijetet - kazao je Pahor.

Najčitaniji članci