Obavijesti

News

Komentari 3

Tko je čovjek koji Erdogana želi srušiti s trona: Živog su ga htjeli spaliti, nikad ne povisuje ton...

Tko je čovjek koji Erdogana želi srušiti s trona: Živog su ga htjeli spaliti, nikad ne povisuje ton...

Kandidirao se i za gradonačelnika Istanbula 2009., ali je doživio poraz. No unatoč tomu iduće godine preuzeo je CHP jer je njegov prethodnih Deniz Baykal morao otići zbog seks skandala

VIDEO

Unatoč svim njegovim lažima i napadima, Erdogan nije dočekao željeni rezultat. Mi ćemo sigurno, sigurno pobijediti na izborima u drugom krugu. Svi će to vidjeti. Preliminarni rezultati pokazuju da Erdogan nije dobio povjerenje građana kakvo je očekivao, rekao je Kemal Kilicdaroglu, kandidat ujedinjene opozicije u Turskoj nakon što su se počeli brojati glasovi za parlamentarne i predsjedničke izbore u toj zemlji. 

POGLEDAJTE VIDEO: 'Bilo bi iznenađenje da Erdogan ne izgubi izbore'

Pokretanje videa...

Stručnjak: Bilo bi iznenađenje da Erdogan ne izgubi izbore, ali ni tada neće sve ići tako glatko 06:02

Nakon nešto više od 99 posto otvorenih kutija s glasačkim listićima, aktualni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dobio je 49 posto glasova, dok njegov protukandidat 44 posto pa će se o pobjedniku odlučivati u drugom krugu. Treći, nacionalistički kandidat Sinan Ogan osvojio je 5.3 posto glasova i mogao bi odlučiti o pobjedniku, ovisno o tome koga podrži u drugome krugu.

Na izborima za parlament, Narodni savez koji čini Erdoganova islamistička stranka AKP, nacionalistički MHP i drugi ostvario je bolji rezultat od očekivanog i na dobrom je putu da ima većinu. Očekuje se da će imati 324 od 600 mandata. Kilicdarogluova Nacionalna alijansa od šest oporbenih stranaka, uključujući sekularnu Republikansku narodnu stranku (CHP) koju je osnovao Ataturk, osvaja 211 mandat.

Tko je Kemal Kilicdaroglu?

No tko je zapravo Kilicdaroglu, koji želi srušiti Erdogana s trona? 

Kilicdaroglu je socijaldemokrat, koji je već 20 godina na udaru vladajućeg režima Recepa Tayyipa Erdogana. U kampanju je ušao sa sloganom “Bit će sve dobro – Ajmo Turci, ajmo!”.

Stručnjak: Bilo bi iznenađenje da Erdogan ne izgubi izbore, ali ni tada neće sve ići tako glatko
Stručnjak: Bilo bi iznenađenje da Erdogan ne izgubi izbore, ali ni tada neće sve ići tako glatko

Rođen je 1948. kao četvrto od sedmero djece domaćice i lokalnog službenika na istoku Turske u mjestu Tunceli. Dolazi iz kraja gdje žive alevije, koji, uglavnom, ne odlaze u džamije ni na hadž, žene se ne pokrivaju, a njihova učenja im ne zabranjuju konzumiranje alkohola. Studirao je ekonomiju na Sveučilištu u Ankari, a cijelu svoju karijeru proveo je kao državni službenik i birokrat u raznim turskim financijskim institucijama.

- Naš stol je stol mira. Naš jedini cilj je vratiti zemlju u dane blagostanja, mira i radosti. Kao čelnici političkih stranaka koje čine Nacionalni savez dogovorili smo i mapu puta za prelazak na ojačani parlamentarni sustav - rekao je Kilicdaroglu u obraćanju javnosti na početku predizborne kampanje.

Erdogan s prednošću ulazi u drugi krug predsjedničkih izbora
Erdogan s prednošću ulazi u drugi krug predsjedničkih izbora

Obavljao je najviše financijske i gospodarske funkcije u turskim institucijama, uključujući Ministarstvo financija, Glavnu upravu za prihode i dva tijela socijalne sigurnosti. Predavao je na Sveučilištu Hacetepe u Ankari i bio član uprave najveće privatne banke u zemlji. 

Kandidirao se i za gradonačelnika Istanbula 2009., ali je doživio poraz. No unatoč tomu iduće godine preuzeo je CHP jer je njegov prethodnih Deniz Baykal morao otići zbog seks skandala. Poznat je kao gorljivi borac protiv korupcije, ali u stranci nije posebno popularan. Javnosti je postao najpoznatiji kad je 2017. pješice išao od Ankare do Istanbula. Na oko 420 kilometara dugi put je sa svojim pristašama krenuo u okviru prosvjedne akcije "Marš pravde" kojom se htjelo ukazati na sve češće represije od strane AKP-ove vlade. 

Kilicdaroglu je bio meta atentatora

Te godine njegova stranka pobijedila je na lokalnim izborima te se preuzeli vlast u većini najvećih gradova - Ankari i Istanbulu.Više puta je bio na meti atentatora tako je 2016. preživio napad konvoja automobila, 2017. bombaški napad ekstremista te 2019. napad na sprovodu gdje su ga htjeli živog spaliti. 

Erdogan glasao u Istanbulu, Kilicdaroglu najavio promjene: Nedostajala nam je demokracija
Erdogan glasao u Istanbulu, Kilicdaroglu najavio promjene: Nedostajala nam je demokracija

U kampanji građanima obećava povratak na parlamentarni sustav koji je Erdogan ukinuo 2018., a sebi kao predsjednik priskrbio široke ovlasti. Kilicdaroglu kaže da će uživati ​​u igri sa svojim unucima nakon što odstupi s mjesta predsjednika i prepusti vođenje države mlađim kolegama. Za sebe kaže da nije čovjek s velikim ambicijama, a u kampanji je uvijek bio smiren zbog čega je dobio nadimak turski Gandhi.

- On je ugodan i vrlo miran. Malo previše miran. Kemal nikad ne povisuje ton, nikad ne viče. S tim čovjekom se ne možete niti lijepo svađati. Katkad me izluđuje što je tako miran - rekla je jednom prilikom njegova supruga Selvi Kilicdaroglu.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)