Obavijesti

News

Komentari 3

Tko je Dijana Vican iz USKOK-ove akcije? Oko nje se vodila bitka između HDZ-a i HNS-a

Tko je Dijana Vican iz USKOK-ove akcije? Oko nje se vodila bitka između HDZ-a i HNS-a

Vican se posebno isticala u javnosti tijekom 2016. i 2017. godine i oko nje je bilo dosta prijepora između HDZ-a i njihovog tadašnjeg koalicijskog partnera HNS-a vezano za reformu obrazovanja

VIDEO

U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji, objavio je USKOK koji akciju provodi u zajedno s PNUSKOK-om. Navedene radnje provode se na području Zadra i Zagreba u odnosu dvije osobe za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela, objavili su. 

Jutarnji doznaje da je jedna od osoba donedavna rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican. Istražitelji navodno sumnjaju da je Rimac urgirala kod bivše rektorice vezano za jedan posao na Sveučilištu u Zadru za koji je bila zainteresirana tvrtka zagrebačkog poduzetnika.

Dijana Vican i Matko Glunčić voditelji kurikularne reforme
Dijana Vican i Matko Glunčić voditelji  kurikularne reforme

Dijana Vican posebno se isticala u javnosti tijekom 2016. i 2017. godine i oko nje je bilo dosta prijepora između HDZ-a i njihovog tadašnjeg koalicijskog partnera HNS-a vezano za reformu obrazovanja. 

Naime, Dijana Vican je zajedno s Matkom Glunčićem, tadašnjim državnim tajnikom u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predsjedala Povjerenstvom za provedbu Cjelovite kurikularne reforme koje je u tehničkom mandatu imenovao bivši ministar znanosti Predrag Šustar, a koje je potom ministru Pavi Barišiću u studenom predalo svoje izvještaj u kojem se na vrlo kritički način osvrće na rad Ekspertne radne skupine predvođene Borisom Jokićem.

GOOD inicijativa koja je 2016. organizirala najveći prosvjed za kurikularnu reformu, inzistirala je na tome da se Vican smijeni s mjesta predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu kurikularne reforme.

Vican i dalje na jednoj funkciji

Nakon što je HDZ osvojio izbore u rujnu 2016. te formirao Vladu na čelu s premijerom Plenkovićem, kojemu je HNS bio koalicijski partner, za ministricu obrazovanja imenovana je Blaženka Divjak. Vican je tada nastavila obnašati funkciju predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu kurikularne reforme. No tad se usprotivila uvođenju informatike kao obaveznog predmeta na način kako je to najavila ministrica Blaženka Divjak. 

- To je primjer loše reforme, kad vi na postojeći plan i program kalemite nešto do čega je stalo samo vama. Digitalna kompetencija da, ali informatika kao predmet u toj satnici i u tom razredu ne - izjavila je Vican. 

S mjesta šefice Povjerenstva smijenjena je godinu i pol nakon velikog prosvjeda za kurikularnu reformu gdje se prvotno tražila njena smjena.

Premijer Plenković je u prosincu 2017. rekao da se zahvaljuje Dijani Vican na njenom dosadašnjem radu što se tiče Posebnog stručnog povjerenstva za kurikularnu reformu.

- Odlučili smo zahvaliti na suradnji i doprinosu dosadašnjem PSP-u, osobito rektorici Dijani Vican, i svim članovima na doprinosu te oformiti novo Povjerenstvo - objavila je Vlada na tadašnjoj platformi Twitter, današnjem X-u.

Podsjetimo, Dijani Vican nedavno je istekao drugi mandat rektorice Sveučilišta u Zadru te po zakonu više nije mogla biti rektorica. No, dodajmo i kako je u travnju ove godine Vican imenovana predsjednicom Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje i u novom mandatu, kako je izviješteno je sa zatvorenog dijela 212. sjednice Vlade RH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi