Obavijesti

News

Komentari 25

Tko je Jevhen Murajev? Odan je Putinu, a Britanci tvrde da ga Rusija želi na čelu Ukrajine

Tko je Jevhen Murajev?  Odan je Putinu, a Britanci tvrde da ga Rusija želi na čelu Ukrajine

Prema anketi centra Razumkov u prosincu 2021., Murajev je zauzeo sedmo mjesto s potporom od 6,3% među potencijalnim kandidatima na sljedećim predsjedničkim izborima 2024.

VIDEO

Velika Britanija optužila je Rusiju da želi postaviti proruskog čelnika Jevhena Murajeva za premijera Ukrajine. Dodali su i da su ruski obavještajci bili u kontaktu s bivšim ukrajinskim političarima u sklopu planova za vojnu ofenzivu na tu zemlju. 

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković govori na ukrajinskom

Pokretanje videa...

Andrej Plenković VIDEO

Rusija je ove tvrdnje oštro demantirala, a i Murajev je također opovrgnuo izjave Velike Britanije za Observer. No, tko je zapravo Jevhen Murajev?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rođen u istočnom gradu Harkivu u blizini ruske granice 1976., Murajev je dio skupine političara koji se suprotstavljaju prozapadnom vodstvu, koje je preuzelo vlast nakon uličnih prosvjeda na kijevskom Majdanu 2014. Političku karijeru započeo je u Harkivu kao saveznik bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča, koji je nakon pobune na Majdanu pobjegao u Rusiju.

Od 2014. do 2019., Murajev je bio zastupnik. Počeo je u frakciji Opozicionog bloka, stranci formiranoj od fragmenata Janukovičeve stranke koju podržava Moskva. No, u lipnju 2016. distancirao se od Oporbenog bloka i osnovao svoju stranku "Za život", sa sličnom ideologijom.

Žive uz granicu s Rusijom i pripremaju se za najgore: 'Da bježim? Ne. Tu sam se rodio'
Žive uz granicu s Rusijom i pripremaju se za najgore: 'Da bježim? Ne. Tu sam se rodio'

Godine 2018. pokrenuo je još jednu stranku pod nazivom "Nashi". Murajev se kandidirao i kao predsjednički kandidat na izborima 2019., ali je povukao svoju kandidaturu prije glasovanja. Murajev je promovirao stavove koji su usko povezani s ruskim narativima o Ukrajini. On je prosvjede na Majdanu smatrao državnim udarom koji podržava Zapad.

Prošle godine je rat u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbasa nazvao unutarnjim sukobom između vlade i pobunjenika, što je u suprotnosti s službenim narativom ukrajinskih vlasti i stajalištem Zapada da je sukob između Ukrajine i pobunjenika koje podržava Rusija.

Godine 2021. rekao je kako je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenskij pod kontrolom Zapada i sugerirao je, kao i Rusija, da bi Ukrajina mogla silom pokušati povratiti teritorij koji drže separatisti koje podržava Rusija. Kijev poriče takav plan.

- Zelenski je talac i ucjenjuju ga MI6, CIA... Sutra ga mogu natjerati da krene u ofenzivu na Donbas, što će dovesti do rata punog razmjera - rekao je nedavno Murajev medijima.

Britanci optužuju Ruse da žele postaviti proruskog vođu u Ukrajini: 'Nećemo to tolerirati'
Britanci optužuju Ruse  da žele postaviti proruskog vođu u Ukrajini: 'Nećemo to tolerirati'

Murajev je, inače, manje istaknut od Viktora Medvedčuka, promoskovskog poslovnog čovjeka i zastupnika koji kaže da je ruski predsjednik Vladimir Putin kum njegovoj kćeri i koji je prošle godine stavljen u kućni pritvor zbog izdaje. Murajev ima utjecaj na svom TV kanalu pod nazivom Nash, koji je počeo s emitiranjem u studenom 2018. i službeno je u vlasništvu njegovog oca.

Prema anketi centra Razumkov u prosincu 2021., Murajev je zauzeo sedmo mjesto s potporom od 6,3% među potencijalnim kandidatima na sljedećim predsjedničkim izborima 2024. Druga anketa grupe Rating stavila ga je na peto mjesto.

Godine 2017. podnio je imovinsku karticu, što je obavezan zahtjev kao zastupnik. On je prijavio imovinu od dva milijuna dolara, milijun eura  i 13 milijuna grivna (460.971 dolara).

Savjetnik predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak u nedjelju je Reutersu rekao kako postoji sumnja među Ukrajincima o Murajevu jer je on „suviše smiješna figura“ da ga se shvati ozbiljno kao vođu marionetske vlade u Kijevu. 

No, smatra Podoljak, Rusija je i ranije dovodila sporedne ličnosti na važne položaje, kao što je slučaj na anektiranom Krimu i Donbasu gdje su na vlasti separatisti, piše Reuters. Stoga „ovu informaciju treba shvatiti najozbiljnije“, upozorio je savjetnik ukrajinskog predsjednika. 

NATO odbacuje zahtjev Moskve o povlačenju: 'Nećemo prestati štiti i braniti jedni druge'
NATO odbacuje zahtjev Moskve o povlačenju:  'Nećemo prestati štiti i braniti jedni druge'

Murajev je odbacio britansku tvrdnju, rekavši za Observer da optužba "nije baš logična". Najavio je još detaljnih izjava oko toga u objavi na Facebooku, popraćen fotošopiranom slikom na kojoj je prikazan kao James Bond. U kasnijoj objavi pozvao je na prekid podjele Ukrajine na prozapadne i proruske političare i rekao da su zemlji potrebni novi čelnici.

- Ja sam žrtva ruskih sankcija već četiri godine. Zabranjen mi je ulazak u Rusiju jer navodno predstavljam nacionalnu prijetnju, a mom ocu zamrznuta je sva imovina u Rusiji. Teško mi je uopće komentirati te optužbe. Možda sam nešto propustio, ali mislim da Rusija ima drugog kandidata, oni to čak niti ne skrivaju. Ja sam ukrajinski domoljub - rekao je Murajev. 

Rusija je britansku optužbu odbacila kao "dezinformaciju". Ukrajinska vlada nije imala komentar, prenosi agencija Reuters. 

Volodimir Fesenko, politički analitičar u Kijevu, istaknuo je da bi Viktor Medvedčuk, ukrajinski tajkun koji je prijatelj i kum ruskog predsjednika Vladimira Putina, bio prirodniji izbor.

Zapadne zemlje u strahu od napada u Ukrajini, Zelenskij zahvalio Bidenu na pomoći
Zapadne zemlje u strahu od napada u Ukrajini, Zelenskij zahvalio Bidenu na pomoći

Viktor Medvedčuk je 67-godišnji tajkun koji je trenutno u kućnom pritvoru u Kijevu zbog sumnji da je zarađeni novac preusmjeravao ukrajinskim separatistima koje podržava Kremlj. On oštro poriče takve optužbe.

Ukrajinska vlada ugasila je tri proruska TV kanala pod kontrolom Medvedčuka, pod optužbom da su širili moskovsku propagandu.

U svibnju prošle godine Medvedčuk je završio u kućnom pritvoru zbog optužbi za veleizdaju. Tereti ga se da je nakon aneksije Krima, koje je bila u ožujku 2014., "stvorio uvjete za pljačku ukrajinskih nacionalnih vrijednosti".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor