Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
19 komentara

Tko je Matko Glunčić oko kojeg se prepiru Divjak i Plenković?

ŽELI VODITI REFORMU, A PROTIVI JOJ SE: Glunčić je otvoreno govorio protiv reforme, a sad joj želi biti na čelu. Divjak ne pristaje na to. Plenković kaže da je bio dobar na razgovoru i zadovoljava uvjete

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
19 komentara

Sjednica Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja jučer je potrajala osam sati, a glavni kamen spoticanja bio je kandidat Matko Glunčić kojeg želi premijer Andrej Plenković, a protivi mu se ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. 

Naime, Glunčić je otvoreno govorio protiv reforme, a sad joj želi biti na čelu. Divjak ne pristaje na to. Plenković kaže da je bio dobar na razgovoru i zadovoljava uvjete. Ipak, kako piše Jutarnji, premijer se ne želi zamjeriti HNS-u, čiji članovi čine pola Povjerenstva, kako ne bi ostao bez njihove podrške. 

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Tko je Matko Glunčić?

Docent Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu bio je u timu ljudi koje je pri izradi kurikularne reforme vodio Boris Jokić, a opirao se predloženom modelu i počeo žestoko kritizirati reformu.

Ministrica iz HNS-ove kvote Blaženka Divjak naslijedila ga je od HDZ-ova prethodnika kao državnog tajnika. Bez konzultacija s njom, kandidirao se za voditelja Ekspertne radne skupine za reformu. Izjavio je i tada kako se ne slaže s eksperimentalnim uvođenjem kurikularne reforme, što je objasnio tezom da stvari nisu dovoljno pripremljene, ni kompletne. I u školi koju pohađaju njegova djeca, kao predstavnik roditelja, bio je protiv.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Glunčić je uz zadarsku rektoricu Dijanu Vican bio voditelj Povjerenstva za provedbu reforme, a kandidirajući se za nasljednika Borisa Jokića, na upit novinara čime će se baviti kao voditelj ERS-a ako je protiv kurikularne reforme, odgovorio je: 'Puno toga se još mora dovršiti'.

Glunčić je široj javnosti postao poznatiji svojim obrazloženjem slabih rezultata učenika na međunarodnom PISA istraživanju. Izjavio u prosincu 2016. kako te rezultate treba uzeti s malom sumnjom, jer su kod nas u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine. Preživio je salve zgražanja i neko se vrijeme nije pojavljivao u javnosti. Do trenutka kada je javno, navodno pozvan s pozicije Ureda premijera, kontrirao ministrici Divjak oko teze o netransparentnosti bivšeg ERS natječaja. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message