Obavijesti

News

Komentari 17

Tko je Milan Radoičić, terorist s Kosova kojeg podržava Vučić: 'On je branik Srbije na Kosovu'

Tko je Milan Radoičić, terorist s Kosova kojeg podržava Vučić: 'On je branik Srbije na Kosovu'

Svojevremeno je, zbog sumnje da je povezan s Ivanovićevim ubojstvom, za njim bio raspisan nalog za uhićenje, ali je početkom 2021. povučen bez službenog objašnjenja. Vučić je Radoičića žustro branio

VIDEO

Mom narodu na sjeveru, a i svim Srbima, samo da kažem, a i onima drugima, tu sam, vratio sam se, a vi znate što to znači. Jer odavde nazad nema, živjela Srbija, izjavio je to Milan Radoičić 2022. u video poruci, a već krajem istog mjeseca prisustvovao je barikadama koje su podignuli lokalni Srbi zbog odluke Vlade da izdaje potvrde za ulaz na Kosovo sa srpskim osobnim dokumentima i ukine registarske oznake koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija.

POGLEDAJTE VIDEO: Pucnjava na Kosovu

Pokretanje videa...

prvi kadrovi iz mjesta pucnjave u kosovu 05:09

Ovaj kontroverzni srbijanski političar i poduzetnik na Kosovu, iznimno blizak Vučiću i Beogradu, sad je priznao da je on organizirao napad na Kosovu!

- Obavještavam javnost da sam sa svojim sunarodnjacima 24. rujna došao na sjever Kosova i Metohije u Banjsku - rekao je Radoičić u izjavi. Kako dodaje, razlog povratka na Kosovo bio je “ohrabrivanje naroda u otporu režimu Albina Kurtija“. Radoičić je u izjavi istaknuo kako od vlasti u Beogradu nije imao nikakvu pomoć niti ih je obavijestio o svojim namjerama jer su se već "razišli u određenim stavovima".

- Obavještavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda da sam osobno izvršio sve logističke pripreme za obranu srpskog naroda od okupatora i ovaj čin nema nikakve veze s mojim dosadašnjim političkim angažmanom. O tome nisam obavijestio nikoga iz srbijanskih vlasti ili lokalnih struktura, niti sam od njih dobio bilo kakvu pomoć, jer smo tada već imali razmimoilaženja - stoji u pisanoj izjavi Radoičića.

Milan Radoičić priznao: 'Ja sam organizirao napad na Kosovu!'
Milan Radoičić priznao: 'Ja sam organizirao napad na Kosovu!'

No tko je zapravo Milan Radoičić, srpski političar na Kosovu? 

Milan Radoičić je inače potpredsjednik Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba koja ima podršku Beograda i osobno srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. To je postao nekoliko mjeseci nakon ubojstva srpskog opozicijskog političara Olivera Ivanovića.

Suvlasnik je građevinske firme INKOP iz Ćuprije s braćom Veselinović (srpski poduzetnici na Kosovu op.a.) u kojoj ima 40 posto vlasništva. INKOP je kupio i građevinske firme Novi Pazar - put i Betonjerku Aleksinac. U vlasništvu INKOP-a je i hotelijerska firma Dolly Bell koja ima hotel Grey na Kopaoniku u Srbiji.

Svojevremeno je, zbog sumnje da je povezan s Ivanovićevim ubojstvom, za njim bio raspisan nalog za uhićenje, ali je početkom 2021. povučen bez službenog objašnjenja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić branio je Radoičića rekavši da on nije ubio Ivanovića i da nije sudjelovao u organizaciji, logistici i poticanju na ubojstvo. Vučić ga je opisao kao nekoga tko "čuva Srbiju na Kosovu" i "prvi stoji na braniku" Srba na sjeveru Kosova.

NATO je poručio: 'Odobrili smo dodatne snage za rješavanje trenutne situacije na Kosovu'
NATO je poručio: 'Odobrili smo dodatne snage za rješavanje trenutne situacije na Kosovu'

Vučić je također u studenom 2018, pozivajući se na podatke Ministarstva unutrašnjih poslova i Sigurnosno-informativne agencije, tvrdio da Milan Radoičić nije sudjelovao u likvidaciji Olivera Ivanovića.

- Milan Radoičić nije naravno ni akademik, ni slikar, ni književnik. On je zato, uz sve druge stvari kojima se ne može uvijek ponositi i kojima nitko od nas nije sretan, bio uvijek prvi na braniku Sjeverne Mitrovice - rekao je Vučić tada za RTS.

Pravosudnim organima u Srbiji Radoičić je poznat od 2011. Tad je protiv njega i Zvonka Veselinovića, drugog poduzetnika sa sjevera Kosova, podignuta optužnica za prisvajanje 32 kamiona Hypo Alpe Adria Leasinga, a nakon toga ga je Američko ministarstvo financija stavilo 2021. na listu sankcija uz  Veselinovića, kojeg nazivaju gospodarom Srba na Kosovu. 

Radoičić je bio glavni, kako se navodi, za krijumčarenje oružja u Veselinovićevoj organiziranoj kriminalnoj grupi. Dodaje se da je Veselinovićeva kriminalna grupa navodno umiješana u podmićivanja političara. 

- Veselinovićeva kriminalna skupina uključena je u podmićivanje velikih razmjera kosovskih i srpskih sigurnosnih dužnosnika koji su joj omogućavali ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije - navodi se objavi američkog ministarstva.

Iste godine Vučić izjavljuje da nikada nije razgovarao s potpredsjednikom Srpske liste Milanom Radoičićem.

Vučić se naoružava: Vrabac nosi četiri granate, Obad Maljutke i Zolje, a Senka je dron koji ubija
Vučić se naoružava: Vrabac nosi četiri granate, Obad Maljutke i Zolje, a Senka je dron koji ubija

- S Milanom nikada nisam razgovarao, osim ako je bio prisutan na sastancima kada sam prenosio poruke ljudima s Kosova, pa su tu sjedili i ljudi iz Srpske liste - rekao je Vučić 2021. 

No, Radoičić je bio na više sastanaka u Beogradu koje su predstavnici kosovskih Srba imali s Vučićem, a posljednji od njih je bio 22. ožujka prošle godine, kad je Radoičić sjedio tik pored Vučića. U tom trenutku je već bio pod sankcijama SAD. Te 2022. Radoičić je također sankcioniran od strane Ujedinjenog Kraljevstva zbog korupcije. 

Uz sve to, bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj je Radoičića 2017. spominjao kao čovjeka sa sjevera Kosova "koji se pita za sve".

Prema navodima srbijanskog nezavisnog portala Krik, Radoičić se 2017. sastao s liderom Alijansa novo Kosovo Bedžetom Pacollijem. Objavljena je fotografija na kojoj je Pacolli bio u društvu predsjednika Srpske liste Gorana Rakića i Radoičića na luksuznoj jahti u Crnoj Gori. Također, 2018., Radoičića je u svom kabinetu primio tadašnji premijer Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je priznao i da je jednom prilikom s njim bio kod bivšeg predsjednika Kosova Hašima Tačija u kabinetu. I sam Radoičić je govorio o svojim kontaktima s kosovskim zvaničnicima. On je u ožujku 2019. za Televiziju Klan Kosova rekao da se sastajao s Tačijem i Haradinajem.

Kosovska predsjednica kaže da je zemlja napadnuta: 'Vučić neka prestane petljati s nama'
Kosovska predsjednica kaže da je zemlja napadnuta: 'Vučić neka prestane petljati s nama'

- Sreo sam se s obojicom, a sreo sam se i s drugima. Obećali su Srbima kule i gradove, da će oni biti na njihovoj a ne na drugoj strani. Ali, srpske vitalne interese ne možemo narušavati - rekao je Radoičić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu