Obavijesti

News

Komentari 125

Što je Hamas, zašto je Gaza važna i tko je tko u krvavom ratu koji traje već 70 godina...

Što  je Hamas, zašto je Gaza važna i tko je tko u krvavom ratu koji traje već 70 godina...
2

Iako je prošlo više od 70 godina od osnutka hebrejske države, sukob traje još i danas zbog težnje Arapa da stvore palestinsku državu. Sjedinjene Države podržavaju Izrael, Iran podržava Palestinu

VIDEO

A - Arafat

Jaser Arafat postao je formalni vođa pokreta za samostalnu Palestinu u 20. stoljeću, ali su izraelski službenici gledali na njega negativno te ga optuživali da podržava terorizam protiv Židova.

storyeditor/2023-10-08/c0e9b5f0375439686e5cec6919e6bfa2.jpg

B - Bliskoistočni sukob

Neprestani politički i vojni sukob na području Bliskog Istoka od stvaranja države Izrael (1948.) Iako je prošlo više od 70 godina od osnutka hebrejske države, sukob traje još i danas zbog težnje Arapa da stvore palestinsku državu na području Gaze i Zapadne obale.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Eksplozije Gaza 03:49

C - Cionizam

Nacionalni pokret Židova za utemeljenje židovske države na području Eretz Yisraela (Izraelske zemlje) u prošlosti podijeljenom u sandžake Osmanskog Carstva. Danas je to politički pokret koji nastoji vratiti Židove u Eretz Yisrael.

Jezive snimke hamasovaca: Iz blizine pucaju u ljude, dolaze do tijela i pljačkaju. Otimaju žene
Jezive snimke hamasovaca: Iz blizine pucaju u ljude, dolaze do tijela i pljačkaju. Otimaju žene

G - Gaza

Naziv je za uzak obalni pojas uza Sredozemno more, na Bliskom istoku, koji je trenutačno pod vlašću Hamasa. Taj teritorij nema međunarodno priznat status suverene države, ali ga Palestinci drže za teritorij tzv. Palestinskih Autonomnih Područja, svoje buduće države.

H - HAGANAH

Židovska paramilitarna organizacija koja je postojala između 1920. i 1948. Organizacija je izvodila oružane napade na britanske i arapske ciljeve u Palestini, koja je tada bila pod britanskim protektorijatom. Poslije osnivanja Izraela, organizacija je priključena regularnoj vojsci - IDF.

H - Hamas

Palestinska fundamentalistička organizacija. Ima dva krila: socijalno, Dawah i vojno, Izz ad-Din al-Qassamove brigade. Od 2007, Hamas de facto samostalno upravlja Pojasom Gaze. Ne priznaje postojanje Izraela, već njegovo područje zove “cionistički entitet”. Stav je te organizacije da čitava Palestina pripada Arapima te niječe pravo Židovima da imaju državu na tom području.

Supporters of the Palestinian people march in Washington

H - HEZBOLLAH

Šijitska islamistička politička stranka i militantna skupina sa sjedištem u Libanonu. Bore se protiv Izraela te podržavaju Hamas i Iran.

I - Intifada

Uobičajeni je naziv za ustanke Palestinaca protiv Izraela. Poznate su dvije Intifade. Prva Intifada počela je 1987., počela se gasiti 1991., a prekinuta je 1993., nakon potpisivanja Sporazuma iz Osla i uspostavljanja Palestinske Narodne Samouprave. Druga Intifada, poznata i kao Intifada al-Akse, označava izraelsko-palestinski sukob koji je počeo 2000., nakon što je izraelski političar Ariel Sharon, tada vođa oporbene desničarske stranke Likud, ušao na prostor jeruzalemskih džamija (velika džamija se zove al-Aksa).

VIDEO Žestoka osveta Izraela: Avioni su opet napali Gazu, broj mrtvih s obje strane preko 1000
VIDEO Žestoka osveta Izraela: Avioni su opet napali Gazu, broj mrtvih s obje strane preko 1000

M - MOSSAD

Mossad je dio izraelske obavještajne zajednice kao obavještajna služba zadužena za obavještajno djelovanje u stranim državama uz Aman, vojnu obavještajnu službu i Shabak, sigurnosnu službu zaduženu za domovinsku sigurnost.

P - PLO

Palestinska oslobodilačka organizacija je organizacija koju su osnovali palestinske izbjeglice 1964. uz pomoć zemlja članica Arapske lige. Bili su uključeni u mnoge terorističke napade, no poslije prelaze u politiku. PLO danas priznaje državu Izrael, a zauzvrat ih je Izrael priznao kao legitimnog predstavnika palestinskog naroda.

Z - ZAPADNA OBALA

U ratnom stvaranju Izraela 1948 (Arapsko-izraelski sukob), na Zapadnu se obalu, koju je zauzeo Jordan, sklonilo oko 280.000 palestinskih izbjeglica (od ukupno 725 000). Izraelsko-jordanskim sporazumom određena je linija primirja (tzv. zelena crta) kojom je bila razgraničena prema Izraelu. Jordan ju je anektirao u travnju 1950. Izrael ju je zauzeo u ratu 1967 (uključujući istočni dio Jeruzalema).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 125
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...