Obavijesti

News

Komentari 89

Bivša Vučićeva državna tajnica informacije 'dilala' ubojicama i Velji Nevolji, a policija je se boji

Bivša Vučićeva državna tajnica informacije 'dilala' ubojicama i Velji Nevolji, a policija je se boji

Hrkalović je magistrica psihologije. Kako su pisali mediji, radila je u tatinoj stočarskoj zadruzi u Požarevcu. Potom se učlanila u Srpsku naprednu stranku Aleksandra Vučića, postala državna tajnica u MUP-u

VIDEO

Bivšoj državnoj tajnici srpskog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Dijani Hrkalović određen je pritvor od 30 dana, priopćeno je danas iz Višeg suda u Beogradu, nakon što je dan ranije privedena i saslušana u okviru istrage prikrivanja dokaza ubojstva.

POGLEDAJTE VIDEO: Članovi klana Velje Nevolje

Pokretanje videa...

Članovi klana Velje Nevolje silovali mladića VIDEO

Pritvor je poslije saslušanja odredio sudac posebnog odjela za organizirani kriminal Višeg suda u Beogradu, a Hrkalović se tereti za kazneno djelo trgovine utjecajem. Razlog za pritvor je "postojanje okolnosti koje ukazuju da bi boravkom na slobodi ometala postupak utjecajem na svjedoke", obrazložio je sud.

Hrkalović je, prema tvrdnjama izvora na koje se pozivaju beogradski mediji, privedena jer se dovodi u vezu s uklanjanjem dokaza ubojstva Vlastimira Miloševića u siječnju 2017.

Rođak Velje Nevolje iznosio obranu na sudu, sumnja se da je ubio svog najboljeg prijatelja
Rođak Velje Nevolje iznosio obranu na sudu, sumnja se da je ubio svog najboljeg prijatelja

Milošević (34), bivši karate reprezentativac, bio je voditelj osiguranja u nekoliko popularnih lokala u Beogradu. Za to su ubojstvo bili osumnjičeni, privedeni, a potom oslobođeni Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, Marko Miljković te još jedna osoba iz organizirane kriminalne skupine koju je predvodio Belivuk.

 

Specijalni sud za organizirani kriminal potvrdio je ranije u petak optužnicu protiv ukupno 30 pripadnika kriminalne skupne Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kojom se terete za pet brutalnih ubojstava, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje oružja i brojna druga teška kaznena djela.

Veljina ekipa silovala mladića i doveli djevojke da gledaju: 'Plače, je**** ga kamiondžije'
Veljina ekipa silovala mladića i doveli djevojke da gledaju: 'Plače, je**** ga kamiondžije'

Hrkalović se u svibnju 2019. povukla iz MUP-a, navodno zbog drugih obveza koje treba preuzeti, ali se više nije vraćala u policiju. Tijekom istrage u javnosti se nagađalo da je Hrkalović imala bliske veze s Belivukovom kriminalnom skupinom i ona je već bila pozivana na razgovore u okviru istrage.

Belivukova kriminalna skupina je bila jedna od najokrutniji skupina u Srbiji. Više tijela ljudi za koje se sumnja da su ih ubili još uvijek nije pronađeno niti se bilo što zna o njihovoj sudbini. Tijekom istrage policija je pronašla i vikendicu pokraj Beograda u kojoj su pronađeni tragovi krvi i higijenskog sredstva za pranje i dezinfekciju.

U dvorištu vikendice pronađeno je i mjesto gdje su ostali tragovi spaljivanja. Imali su “ekipu za čišćenje dokaza”, a srbijanski mediji prenose da su ih za to obučavali pripadnici bandi iz Meksika. Sumnja se i da su se koristili kiselinama koje su topile tijela otetih osoba. Njih bi u vikendicama koje su koristili prvo tukli i mučili, a zatim brutalno ubili. Navodno su im sjekli uši, nosove, vadili oči, lomili kosti. 

Belivuk je kuću za ubijanje imao i u Crnoj Gori: 'Lazo debilu, ubit ćemo ti sve koje si ikad volio...'
Belivuk je kuću za ubijanje imao i u Crnoj Gori: 'Lazo debilu, ubit ćemo ti sve koje si ikad volio...'

Srbijanski dnevni list Danas tvrdi da je jedan od uhićenih iz Belivukove skupine, Vladimir Grek, snimljen 28. travnja 2020. kako ispred sjedišta vladajućeg SNS-a dobiva upute da započne bakljadu protiv oporbe. A i najbliži suradnici Veljka Belivuka su kazali kako ih je angažirao upravo vladajuća garnitura, ali su, naravno, Vučić i njegovi sve to odbili. 

No vratimo se na Hrkalović. Kurir, tabloid blizak vlastima Srbije, prenosi da je Dijana Hrkalović naredila prisluškivanje Vučića.To je svojim iskazima, navodno, potvrdilo 50 pripadnika MUP-a koji su saslušani u okviru istrage o prisluškivanju predsjednika Srbije, članova njegove porodice i najbližih suradnika.

Odredili pritvor bivšoj državnoj tajnici MUP-a Srbije: Osumnjičili je za miješanje u istragu
Odredili pritvor bivšoj državnoj tajnici MUP-a Srbije: Osumnjičili je  za miješanje u istragu

Isti list je tada tvrdio da je zbog sumnje da je, pored prisluškivanja Vučića, odavala i policijske i ostale informacije mafijašima, odnosno kavačkom klanu, Hrkalovićevoj policija postavljala pitanja nekoliko sati. Inače, Hrkalović su srbijanski mediji i javnost navodili kao "Vučićevu suradnicu za tajne operacije".

- Njeni odgovori bili su uglavnom da se ne sjeća, da ne pamti, da nije upućena. Promjena u stavu i ponašanju vidjela se kada joj je postavljeno pitanje o nalogodavcu, je li i tko stoji iza zahtjeva da se tajno i neovlašteno snimaju razgovori šefa države - naveli su izvori iz istrage, a prenosi Srpski telegraf. Hrkalović je, navodno, odbila da na ista pitanja odgovara na poligrafu.

Veljina pravila: Namamimo ga, mučimo, režemo, sameljemo i onda uništimo sve DNA tragove
Veljina pravila: Namamimo ga, mučimo, režemo, sameljemo i onda uništimo sve DNA tragove

Srbijanski mediji pišu i kako "izvor iz istrage dodaje i da se iskazi saslušanih policajaca poklapaju, te da se vezano za prisluškivanje Vučića spominju ista imena".

- Naloge za slušanje Vučićevih razgovora stizali su od Hrkalovićeve, kao i od njenog nekadašnjeg bliskog suradnika Dejana Milenkovića Bagzija, koji je bio načelnik Službe za specijalne istražne radnje Uprave kriminalističke policije. Milenković je na saslušanju rekao da je naloge dobivao od Hrkalovićeve. Transkripti Vučićevih razgovora prema tvrdnjama saslušanih, prosljeđivani su Hraklovićevoj - navode srbijanski mediji.

Hrkalović je upala u žiži zbivanja kad su Milan Dumanović i Mladen Trbović, bivši policajci Odjeljenja za opservaciju i dokumentiranje MUP-a Srbije, uhićeni 2016. i kasnije optuženi jer su, navodno, odali službenu tajnu time što su u intervjuu za Al Jazeeru Balkan govorili o tajnoj misiji u kojoj su sudjelovali 2015. u Potočarima, prilikom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Tad je došlo i do napada na tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Prema iskazima srbijanskih policajaca, u Bosnu i Hercegovinu je ilegalno, bez legitimacije i oružja, ušlo 20-tak policajaca MUP-a Srbije. Njihov zadatak je bio da tajno snimaju komemoraciju srebreničkim žrtvama.

Po povratku su imali zadatak da na osnovu tajno snimljenog materijala u službenoj bilješci opišu nekoliko napadača na Vučića, ali su uočili da je u zvaničnim dokumentima netečno zavedeno da su tog dana bili angažirani u Srbiji, a ne Bosni i Hercegovini!

Prije nego što su o tome javno govorili za medije, policajci su podnijeli krivičnu prijavu protiv svojih nadređenih u policiji zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem. Ukazali su, između ostalih, i na tadašnju tajnicu Uprave kriminalističke policije (UKP) Dijanu Hrkalović, pisao je ranije beogradski KRIK.

Policijski pas lajao na srpskog ministra unutarnjih poslova: 'Tko će mu pregledati džepove?'
Policijski pas lajao na srpskog ministra unutarnjih poslova: 'Tko će mu pregledati džepove?'

Nakon što predočili da će podnijeti krivičnu prijavu, Dumanovića je na službeni razgovor pozvala upravo Hrkalović, zbog čega je ovaj policajac smatrao da mu je "ugrožena sigurnost", piše u krivičnoj prijavi koju je objavio KRIK. On je naveo da je Hrkalović "vrlo utjecajna u MUP-u i često se pojavljuje u sredstvima javnog informiranja". Preko posrednika im je tada poručeno da se smire i zaustave podnošenje prijave, piše radiosarajevo.ba. 

Hrkalović je magistrica psihologije. Kako su pisali mediji, radila je u tatinoj stočarskoj zadruzi u Požarevcu. Potom se učlanila u Srpsku naprednu stranku Aleksandra Vučića i od tad slijedi njezin uspon. Prvo je lijepila plakate za Vučićevu stranku, a onda je bila kandidatkinja za odbornike u Skupštini Grada Beograda.

Poslije dolaska naprednjaka na vlast dobila je posao u Sigurnosnoj-informativnoj agenciji (BIA). Ubrzo je uslijedio premještaj u Ministarstvo unutrašnjih poslova gdje je prvo radila kao zamjenica šefa kabineta ministra Nebojše Stefanovića, s kojim je i danas povezuju. Iz Stefanovićevog kabineta prebačena je na poziciju sekretara u Upravu kriminalističke policije.

Za to vrijeme uspjela je da se pozicionira kao osoba od povjerenja zadužena za sve tajne aktivnosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova, pisali su mediji.

Kako je ranije otkrio Teleprompter.rs, koji je u međuvremenu i ugašen, Hrkalović je bila zadužena za sastavljanje spiskova za masovne otkaze nepodobnih policajaca, zapošljavanje Vučićevih naprednjaka, koordinaciju tajnih praćenja novinara i druge špijunske akcije, uključujući i spomenutu akciju u Potočarima.

Hrkalović je imala i važnu ulogu u aferi u vezi s izmišljenim atentatom na Aleksandra Vučića. Ona je u društvu Stefanovića bila ispred Vučićeve kuće u Jajincima, gdje je navodno pronađeno oružje. Dok je bila državna tajnica MUP-a Srbije, Hrkalović povezivana je i sa drugim aferama. Naprasno je, i iz nepoznatih razloga, napustila Ministarstvo unutrašnjih poslova u svibnju 2019.

Prilikom uhićenja u njezinom stanu su pronašli skupocjeni najmoderniji talijanski namještaj, a napravljena je i sauna i fontana na terasi, tvrdi izvor Blica. U stanu je pronađen i sef u kome je utvrđeno da se nalazilo 50.000 eura. Za taj novac se smatra da je samo dio bogatstva koje posjeduje i da joj je služio za svakodnevno trošenje.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa