Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

To je budućnost: 'Sastavljajući robote, mi učimo programirati'

Ovako se širi znanje: U dvije i pol godine Bakićev Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) školama je podijelio 1800 robota. U projekt je uključeno 8000 djece

Foto: croatianmakers.hr
1 komentara

Zahvalni smo Croatian Makersu što nam je otvorio vrata budućnosti. To je, zaista, hvale vrijedan projekt.

Tko zna kad i bi li uopće u skoroj budućnosti roboti stigli u malo slavonsko selo, za koje većina hrvatskih mališana nikad ne bi ni čula, da nisu na televiziji vidjeli našega robota ili u novinama pročitali o tome. Napisala je to Mira Čuvidić, učiteljica razredne nastave u OŠ Rajić kraj Novske. Škola u Rajiću jedna je od 360 hrvatskih škola uključenih u Croatian Makers ligu. Bakićev Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) taj je projekt pokrenuo prije dvije i pol godine. Školama je podijeljeno 1800 robota te je u projekt uključeno 8000 djece.

- Kako bismo sastavili robota potrebno nam je od 10 do 15 minuta, a stazu mogu proći za manje od deset sekundi. Sami koristimo matice, vijke i konektore te robote programiramo u scretch programskom jeziku. Zapravo je puno teže sastaviti ga nego programirati na način na koji zamislimo – otkrili su nam učenici Osnovne škole “Vladimir Nazor” u Trenkovu kraj Požege, u kojoj su se prošle školske godine natjecale škola iz Požege, Slavonskog Broda i Đakova.

Organizacijom robotičke lige oduševljen je i Mladen Sudar, predsjednik connect IT udruge iz Sl. Broda.

- Ovo je najbolji put za mlade robotičare jer se programiranje primjenjuje odmah. Djeca su nas nakon svake radionice ispitivala kad će se održati sljedeća. Klinci su fenomenalni i jako brzo prihvaćaju nova znanja poput ovih – zaključio je Sudar.

U osnovnoj školi u Bjelovaru prošle je školske godine u prvom kolu lige sudjelovalo oko 60 učenika iz 11 osnovnih škola.

- Sastavljanje robota nam je poput igre s Lego kockicama. Nije nam trebalo više od pola sata. Za programiranje nam je trebalo malo više vremena - rekli su nam bjelovarski đaci Dominik, Dorijan, Markus i Josip.

Uz škole, u Croatian Makers ligu uključene su i udruge te informatički klubovi.

- Tržište rada evoluira i teško je predvidjeti što budućnost donosi. Nužno je držati korak s vremenom i stalno se prilagođavati novim tehnologijama. Croatian Makers doniranjem opreme uklanja mnogima nepremostivu barijeru i znatno olakšava širenje znanja. Hvala, Croatian Makers - napisali su članovi Informatičkog kluba Osijek na internetskoj stranici Croatian makers.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message