Obavijesti

News

Komentari 1

To je budućnost: 'Sastavljajući robote, mi učimo programirati'

To je budućnost: 'Sastavljajući robote, mi učimo programirati'
1

Ovako se širi znanje: U dvije i pol godine Bakićev Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) školama je podijelio 1800 robota. U projekt je uključeno 8000 djece

VIDEO

Zahvalni smo Croatian Makersu što nam je otvorio vrata budućnosti. To je, zaista, hvale vrijedan projekt.

Tko zna kad i bi li uopće u skoroj budućnosti roboti stigli u malo slavonsko selo, za koje većina hrvatskih mališana nikad ne bi ni čula, da nisu na televiziji vidjeli našega robota ili u novinama pročitali o tome. Napisala je to Mira Čuvidić, učiteljica razredne nastave u OŠ Rajić kraj Novske. Škola u Rajiću jedna je od 360 hrvatskih škola uključenih u Croatian Makers ligu. Bakićev Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) taj je projekt pokrenuo prije dvije i pol godine. Školama je podijeljeno 1800 robota te je u projekt uključeno 8000 djece.

- Kako bismo sastavili robota potrebno nam je od 10 do 15 minuta, a stazu mogu proći za manje od deset sekundi. Sami koristimo matice, vijke i konektore te robote programiramo u scretch programskom jeziku. Zapravo je puno teže sastaviti ga nego programirati na način na koji zamislimo – otkrili su nam učenici Osnovne škole “Vladimir Nazor” u Trenkovu kraj Požege, u kojoj su se prošle školske godine natjecale škola iz Požege, Slavonskog Broda i Đakova.

Organizacijom robotičke lige oduševljen je i Mladen Sudar, predsjednik connect IT udruge iz Sl. Broda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovo je najbolji put za mlade robotičare jer se programiranje primjenjuje odmah. Djeca su nas nakon svake radionice ispitivala kad će se održati sljedeća. Klinci su fenomenalni i jako brzo prihvaćaju nova znanja poput ovih – zaključio je Sudar.

U osnovnoj školi u Bjelovaru prošle je školske godine u prvom kolu lige sudjelovalo oko 60 učenika iz 11 osnovnih škola.

- Sastavljanje robota nam je poput igre s Lego kockicama. Nije nam trebalo više od pola sata. Za programiranje nam je trebalo malo više vremena - rekli su nam bjelovarski đaci Dominik, Dorijan, Markus i Josip.

Uz škole, u Croatian Makers ligu uključene su i udruge te informatički klubovi.

- Tržište rada evoluira i teško je predvidjeti što budućnost donosi. Nužno je držati korak s vremenom i stalno se prilagođavati novim tehnologijama. Croatian Makers doniranjem opreme uklanja mnogima nepremostivu barijeru i znatno olakšava širenje znanja. Hvala, Croatian Makers - napisali su članovi Informatičkog kluba Osijek na internetskoj stranici Croatian makers.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!