Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
15 komentara

'To je sigurno jedan od najvećih ekoloških incidenata u Zagorju'

Tek kada analiza utvrdi da u uzorcima nema naftnih derivata niti u jednom od ogranaka vodovoda, tada će se moći bez bojazni za zdravlja korisnika koristiti vodu za piće i kuhanje, navodi Loborska ekološka udruga

Foto: MArko Prpić/PIXSELL
15 komentara

Zbog navodnog zagađenja vode u Hrvatskom zagorju, nakon preokretanja kamiona s trupcima prije dva dana u vodotok zaštićenog područja Zagorskog vodovoda iznad Lobora, članovi Loborske ekološke udruge (LED) osnovali su Povjerenstvo koje je obavijestilo načelnicu Općine Lobor  o svojoj zainteresiranosti da se razjasne razlozi zagađenja pitke vode, javlja Zagorje.com.

POGLEDAJTE VIDEO:

DRAGICA IZ ZAGORJA: 'Kad se natoči, voda jako smrdi i sudoper mi je bio sav mastan'

Povjerenstvo je u četvrtak 14. veljače u jutarnjim satima obišlo mjesto preokretanja kamiona, te su na licu mjesta zatečeni su predstavnici policije na uviđaju, stoji u priopćenju Loborskog ekološkog društva.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Kako su naveli u priopćenju, u ranim popodnevnim satima tog istog dana Povjerenstvo je ponovno obišlo mjesto udesa te tamo zateklo troje zaposlenika Hrvatskih voda koji su uzimali uzorke za laboratorijsku analizu. Zajedno su provjerili stanje nizvodno od mjesta udesa. Utvrdili su da u blizini vodotoka zrak ima intenzivan miris po nafti, a na površini vode na mirnim mjestima bile su vidljive nakupine nafte u vidu sjajnih mrlja koje su se na svjetlu presijavale.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Povjerenstvo je organoleptički nesumnjivo utvrdilo da je vodotok iznad zahvata vode za Zagorski vodovod vidno zagađeno naftom. Vjeruje se da će to biti potvrđeno i u uzetim uzorcima vode od strane Hrvatskih voda. Članovi LED-a podržavaju oprez u korištenju vode koji je upućen javnosti od strane načelnice Općine Lobor i drugih relevantnih dužnosnika.  

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

KATASTROFA U ZAGORJU Sletio u potok i naftom zagadio izvor vode? Ne smiju je piti...

- Vodu za piće obavezno treba koristiti iz sigurnih izvora te iz cisterni kojima lokalne vatrogasne postrojbe snabdijevaju građane vodom. Istovremeno voda nije upotrebljiva niti za kuhanje jer procesom kuhanja svi naftni derivati neće ishlapiti. Nužna je stalna laboratorijska kontrola uzoraka pitke vode iz vodovoda od strane neovisnog laboratorija. Tek kada se analizom utvrdi da u uzorcima nema naftnih derivata niti u jednom od ogranaka vodovoda tada će biti moguće ponovno bez bojazni za zdravlja korisnika koristiti vodu za piće i kuhanje. Članovi LED-a i dalje će nadzirati zbivanja u vezi zagađenja vode kao jednog od najvećih ekoloških incidenata koji se zadnjih godina dogodio na području Hrvatskog zagorja - stoji u obavijesti LED-a.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message