Obavijesti

News

Komentari 445

Jakovina: Prekinite prosvjede, pritiskom nećete ništa riješiti

Jakovina: Prekinite prosvjede, pritiskom nećete ništa riješiti
23

Mljekari su ceste počeli blokirati točno u 12 sati. Kao što je i najavljeno, blokadu su prekinuli u 14 sati. Prosvjednici su za sutra najavili zatvaranje cesta na 4 sata

VIDEO

Apeliram još jednom na sve mljekare koji su na cesti da prekinu prosvjede jer metodom pritisaka neće doći do konačnog rješenja. Mislim da je model koji je prošli tjedan ispregovaran najbolji u ovom trenutku. U idućih 90 dana naći će se kvalitetan kompromis između proizvođača mlijeka i otkupitelja, imat će vremena za procjeniti hoće li da održavati ili popravljati. Ministarstvo ne može u ime proizvođača pregovarati, stavili smo mljekare i otkupljivače za isti stol. 

Nažalost, dio mljekara želi prosvjede, žele radikalizaciju. Negativni trendovi u mljekarstvu nisu nastali jučer. Dio njih na tržištu sigurno neće opstati. Trend proizvodnje mlijeka u Europi također pada, osam posto ljudi na godinu izlazi iz tog sektora proizvodnje. Neki će morati naći drugo područje proizvodnje na svom gospodarstvo. Država ne može intervenirati i spašavati sektore, a za godinu i pol dana, kad uđemo u Europsku uniju, neće biti ni mogućnosti da interveniramo – rekao je ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina na otvorenju Sajma maslinara Sredozemlja u splitskom hotelu Zagreb.

Branko Zorić, predstavnik mljekara iz Đakova, koji prosvjeduje u Zagrebu kaže da država ovime gubi 100.000 radnih mjesta i godišnje oko 2 milijarde kuna koje seljaci daju državi.

- Mi ćemo ovdje ostati koliko god treba i ne odlazimo dok ne postignemo kompromis. Jučer nas je primio predsjednik Republike, a krenuli smo i do premijera, ali nas je policija zaustavila - kaže Zorić.

Prometnice blokirali od 12 do 14 sati

U dogovoru s udrugama iz cijele Hrvatske u 12 sati, zagorski mljekari, ponovno u potpunosti traktorima zatvorili promet na zagorskoj magistrali u Velikom Trgovišću. Promet je bio zatvoren dva sata, a zatim su traktore ponovno vratili na jednu prometnu traku, pa tako promet od utorka teče jednom prometnom trakom uz posebnu prometnu signalizaciju i regulaciju policije. U vrijeme blokade promet je tekao obilazno, kroz Veliko Trgovišče. 

- Ovdje smo već pet dana i nećemo odustati dok se ne postigne dogovor kojim ćemo biti zadovoljni i koji će nam jamčiti egzistenciju -  rekao nam je Mario Podhraški, predsjednik udruge proizvođača mlijeka Krapinsko-zagorske županije. Mljekari na punktu imaju dežurstva, dio ih je ovdje, a drugi za to vrijeme obavljaju svakodnevne poslove na svojim imanjima.  Za sutra su najavili zatvaranje na četiri sata, ali nisu najavili vrijeme zatvaranja.

Za sutra su najavili zatvaranje ceste na četiri sata, ali nisu najavili u koliko sati

Blokada na karlovačkom području

Stotinjak poljoprivrednika u subotu je traktorima blokiralo Staru karlovačku cestu u Draganićima na državnoj cesti D1. Cesta je bila blokirana dva sata, od 12 do 14 sati. Auti su vozili obilazno kroz naselje Barkovići. 

Organizator prosvjeda Davor Blažič i član predsjedništva Saveza hrvatskih mljekara kaže da blokadom prometnice žele dobiti pregovore za stolom.     

 - Ovdje nisu samo mljekari. Ovdje prosvjeduju svi poljoprivrednici, ratari, svinjogojci, voćari kao i mi mljekari. Mi ne prosvjedujemo samo zbog cijene mlijeka već i zbog cijene nafte, umjetnog gnojiva, visokih kamata stranih banaka, legalizacije objekata, neriješenih imovinsko pravnih odnosa – kazao je Davor Blažić i zaključuje da je bolje tri dana pregovarati nego jedan dan ratovati. 

- Da nam ponuđena otkupna cijena mlijeka odgovara ne bi bili danas ovdje. Na ponuđenu cijenu od države tražimo još 50 lipa iz omotnice koje je dogovorila s EU i još 42 lipe poticaja za naše preživljavanje - kazao je Davor Blažić i dodaje da cijena mlijeka nije išla gore već deset godina kada je cijena nafte još bila 2,47 kuna dok je njena cijena danas 6,35 kuna. 

Promet su blokirali u subotu, a  ukoliko se ništa ne postigne nastavit će s prosvjedom u nedjelju od 12 do 16 sati. Blažić kaže da ukoliko ne postignu pregovore na prometnicama ostaju do daljnjeg. Organizator prosvjeda se ispričao građanima Karlovačke 

Bjelovar: U 18 sati blokirali ceste na pet mjesta

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nezadovoljni seljaci su u subotu u 18 sati blokirali ceste na pet mjesta. Traktorima su zapriječili prolaz u Bjelovaru kod Sirele, u Rovišću na cesti Bjelovar-Vrbovec. Državna cesta Bjelovar-Daruvar je blokirana na dva mjesta. U Severinu i Velikom Grđevcu, dok je ona koja od Bjelovara vodi ka Garešnica zatvorena u Bereku. Policija vozila preusmjerava na obilazne pravce.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 445
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe