Obavijesti

News

Komentari 22

'Žao mi je što je ravnateljica dala ostavku. Na nju se od početka vršila medijska hajka'

'Žao mi je što je ravnateljica dala ostavku. Na nju se od početka vršila medijska hajka'

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, zajedno s zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, u utorak je predstavio  nove podzemne spremnike za otpad

VIDEO

Toplo preporučujem svima da instaliraju aplikaciju RazvrstajMojZg, ja je imam već dvije godine, svaki mjesec se sve više unaprijeđuje.Jako je korisna. Pokazuje vam kad vam je odvoz svake frakcije otpada, a osim toga vam šalje, ako tako namjestite, i push notifikacije koje vas podsjećaju dan ranije da vam je sljedeći dan odvoz određene frakcije otpada. Nove značajke su i baza predmeta iz kućanstva, što ide u koji spremnik, kao i praćenje odlaska na reciklažno dvorište. Ukoliko pet mjeseci za redom, barem jednom svaki mjesec, odu na reciklažno dvorište i predaju bilo koju vrstu otpada, dobit će besplatno paket ZG vrećica, dva paketa od 10 vrećica po 10 litara, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavljajući nove značajke ove aplikacije. 

Pratite uživo:

Ukoliko se odvoz ne dogodi kako piše po rasporedu, građani putem aplikacije, dodao je, mogu na to i upozoriti.

- I u najkraćem mogućem roku će taj odvoz biti izvršen - rekao je. 

Predstavio je i pilot projekt podzemnih spremnika. Trenutno ih je postavljeno devet na tri lokacije - u Masarykovoj ulici, na Kaptolu i Ilirskom trgu. 

- Javilo se nekoliko tvrtki, prvi je bio set podzemnih spremnika u Masarykovoj i ovih dana smo čekali da i druge dvije zainteresirane tvrtke dostave svoje, zajedno s pripadajućim čip karticama kako bi i oni bili ugrađeni na Ilirskom trgu i na Kaptolu. Na lokaciji Ilirski trg su ugrađeni spremnici dobavljača Graditelj d.o.o., a proizvođača Meva d.o.o., spremnici su po tri kubna metra ispod zemlje - jedan namijenjen za odlaganje miješanog komunalnog otpada, jedan za biootpad i jedan za papir, plastiku i metal. Cilj je da podzemni spremnici zamijene zelene otoke. Na lokaciji Kaptol su ugrađeni spremnici drugog dobavljača - Gradeko d.o.o., proizvođača Ekosignal d.o.o. U Masarykovoj, koji su ugrađeni još 1. listopada, su spremnici dobavljača Komop d.o.o, proizvođača Sotkon d.o.o. - naveo je Tomašević.

Idući mjesec počinje ugradnja 150 spremnika na 40-ak lokacija, koji su nabavljeni putem javne nabave, najavio je. 

- Počinje se s ugradnjom još 24 spremnika - šest setova po četiri podzemna spremnika - rekao je dodavši kako se ugradnja nastavlja u rujnu i listopadu.

- Na natječaju su bile dvije ponude od dvije tvrtke i odabrana je, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, ona koja je ponudila najnižu cijenu, a to je Komop d.o.o., proizvođača Sotkon - istaknuo je. 

Vezano za prozivke o kaznenom djelu prilikom nabavke podzemnih spremnika, Tomašević je naglasio kako su u Ljubljani isto postavljeni podzemni, a ne polupodzemni ili nadzemni spremnici. 

- Mediji su tamo išli i govorili da je to uzor model. I mi to sad radimo. Ljubljana ima najveći postotak odvajanja otpada u EU, oni su nam uzor. Zato radimo podzemne spremnike u centru grada jer je to povijesna jezgra. Oni iznad zemlje ne zauzimaju puno površine, a ispod imaju veliki kapacitet, što znači da ih ne treba često prazniti - objasnio je Tomašević.

Ponovio je kako je bio javni natječaj, prije kojeg su zatražili vještačenje Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a koji je prošao cijelu natječajnu dokumentaciju kako bi se utvrdilo da je sve po pravilima struke. 

- U Skupštini je većina oporbe prošli tjedan lagala da je u nadmetanju bila samo jedna ponuda. Bile su dvije i dobila je posao tvrtka koja je ponudila jeftiniju cijenu - poručio je. 

'Količina otpada se smanjuje'

Rekao je i kako su odustali od kompostane u Novskoj. 

- Što se tiče Novske, ja sam rekao prije mjesec dana da odustajemo od kompostane. To je 105 kilometara daleko, ja sam od prije skeptičan prema tom projektu, koji je pokrenula bivša gradska uprava, ali glavni razlog za odustajanje je bila promjena pravila Europske komisije i novi Nacionalni plan gospodarenja otpada. Najkorisnije je da i kompostana i sortirnica budu na jednom mjestu, to je u Resniku - kazao je Tomašević dodavši kako se trenutno mijenja studija izvodljivosti u suradnji s EK.

Naglasio je i kako se količina otpada smanjuje.

- Na Jakuševcu se od 1.listopada, od novog modela, odlaže 20 posto miješanog otpada. ZG vrećice se stabilno prodaju. Na početku je bio "boom", građani su se opremili, nisu znali koliko će im trebati. Mislim da su mnogi bili iznenađeni kad su počeli odvajati koliko im malo vrećica treba. Nakon početnog "booma", prodaja je stabilna. Do sad ih je prodano 28 milijuna - rekao je.

Na pitanje koliko stambenih zgrada još uvijek nije postavilo boxeve, Tomašević je istaknuo kako mu je to teško reći jer je velik broj zgrada vratio spremnike u svoje smetlarnike i unutarnja dvorišta pa nema potrebe da rade boxeve. 

- Trenutno ih je oko 250 i taj broj se stalno povećava. Pratit ćemo dalje kako ide situacija s plavim vrećicama, nije isključeno da idemo s kolektivnim kaznama za one koje nisu postavili box na javnu površinu, no napravit ćemo analizu preko ljeta - dodao je.

Istaknuo je kako je do sada naplaćeno oko 3000 kazni. 

Na pitanje hoće li se na jesen ponovno dijeliti žute i smeđe vrećice, Tomašević je naglasio kako je već ranije rekao da se u žute spremnike metalna i plastična ambalaža može odložiti u bilo kojoj vrećici, ne moraju koristiti žutu, u smeđu mogu odložiti u bilo kojoj biorazgradivoj ili papirnatoj vrećici.

'Žao mi je što je ravnateljica dala ostavku, na nju se vršila medijska hajka'

Komentirao je i ostavku ravnateljice bolnice Sv. Duh. 

- Zahvalio bih profesorici Ana-Mariji Šimundić na svemu što je učinila za bolnicu u ovih godinu i pol dana koliko je bila ravnateljica. Moram priznati da mi je žao zbog njene ostavke i pitam se kakvu to poruku šalje za naše društvo kada netko takvog kalibra na kraju pod prijetnjama i pritiskom preko 20 anonimnih prijava mora dati ostavku kako bi sačuvala svoje zdravlje, ali i ne samo svoje zdravlje nego i prema odgovornosti prema bolnici - rekao je. 

Naglasio je kako se radi o osobi koja nije članica Možemo, koju ni on ni njegovi zamjenici nisu nikada vidjeli prije samog natječaja i koja je jedna od najcitiranijih znanstvenica u svijetu u svim znanstvenim disciplinama. 

- Napravila je u tih godinu i pol impresivne rezultate unatoč svim tim podmetanjima i pritiscima, od početka se na nju vršila medijska hajka, koja nije stajala. Iznimno mi je žao zbog toga i doista se pitam kakvo smo mi to društvo da jedna takva osoba, bez da je išta od tih nepravilnosti dokazano, nakon takve medijske hajke da ostavku - ponovio je.

U ponedjeljak su, kazao je, prije nego je uputila pismo obrazloženja ostavke održali i sastanak pa je u njene namjere bio upućen.

- Nakon sedam godina je omogućila ženama pravo na pobačaj u jedinoj bolnici u Gradu Zagrebu gdje to nije bilo moguće. I da ispravim brojne dušobrižnike, koji sada govore o nekakvom traćenju novca za nagradu koju je dobila, nikakav novac nije primila. Kao ravnateljica je po novom zakonu državni dužnosnik i kada je postala ravnateljica mjesečna primanja su joj se smanjila jer uz plaću ne može ostvarivati nikakav honorar. Dakle, ona je doista postala ravnateljica čisto iz želje da napravi nešto za opće dobro i javni interes - naglasio je. 

Kazao je kako Upravno vijeće bolnice sada donosi odluku o v.d. ravnatelja. 

- Sastat će se ovih dana i donijeti odluku, nakon čega slijedi rok od 30 dana za raspisivanje natječaja za novog ravnatelja ili ravnateljicu - rekao je. 

Upitan koliko je zadovoljan s brzinom donošenja zaključaka u nizu skandala i prijava koje je ravnateljica dobila, Tomašević je istaknuo kako je apsolutno nezadovoljan načinom kako se prikazivalo stanje u bolnici. 

- Po načinu kako se izvještavalo o tim slučajevima ispadalo je da je Sv. Duh najgora bolnica u Hrvatskoj, a nije. Udruge pacijenata su izlazile s podacima da nemaju nikakve povećane prigovore od pacijenata na bolnicu Sv. Duh i, dapače, govorili su da se radi o medijskoj hajci, koja zapravo radi štetu svim bolnicama u Hrvatskoj. Imali smo predstavnike drugih gradskih bolnica, koji su nakon slučaja vezanog za patologiju, rekli kako je u njihovim bolnicama stanje još gore, ali da se o tome nije izvještavalo u medijima. Čak i ravnatelji drugih bolnica govore kako je način izvještavanja o Sv. Duhu apsolutno pretjeran i da se radi o medijskoj hajci - rekao je gradonačelnik. 

'Očito postoje dvostruki standardi'

I to je bio jedan od ključnih razloga, dodao je, što je ravnateljica dala neopozivu ostavku. 

- Pritisci i prve kaznene prijave su krenuli nakon što je prekinuta praksa da žene nisu mogle ostvariti ustavno pravo na pobačaj, tako da sam siguran da je dio pritisaka i kaznenih prijava došao iz tih krugova, s druge strane sam siguran da je dio došao od ljudi koji su vrlo dobro živjeli u starom sustavu dok je bivši gradonačelnik bio na vlasti i dok je bila bivša Uprava bolnice. U Sv. Duhu je trenutno 20 posto više poroda zbog obnove Merkura i Petrove, tražilo se sedam liječnika, a dobili su samo jednog. Mi smo osnivač, ali nijedno zapošljavanje ne može ići bez suglasnosti Ministarstva zdravstva - istaknuo je naglasivši kako očekuje da se zaustave daljnji napadi na bolnicu.

- Očito postoje dvostruki standardi, a vidjeli smo to na primjeru enterovirusa. Ukoliko se to dogodi na Sv. Duhu - to je onda udarna vijest, a ukoliko se desi negdje drugdje onda nije udarna vijest. Samo nekoliko dana kasnije je bilo u Bjelovaru, da li znate uopće kako se zove ravnatelj ili ravnateljica te bolnice? Ja ne znam. Da li se njegovo, tj njeno ime potezalo po medijima u kontekstu odgovornosti? Što je bilo s bolnicom u Sisku gdje je ravnatelj dokazano lagao, da li je on još ravnatelj? Očito postoje dvostruki standardi - poručio je.

Najavio je i kako će Grad Zagreb pokrenuti ocjenu ustavnosti novog zakona kojim bi država od 1. siječnja preuzela sve županijske i opće bolnice. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22

VIDEO

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje
Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je