Obavijesti

News

Komentari 7

Tomašević: Gradsku plinaru je blokirao PPD. Riješili smo to, a ovo je novi plan za odvoz smeća

Tomašević: Gradsku plinaru je blokirao PPD. Riješili smo to, a ovo je novi plan za odvoz smeća

Bit će stavljeno novih 5000 spremnika za plastiku po gradu od 1000 litara, a odvoz će se povećati na jednom tjedno s time da se cijena odvoza neće mijenjati, izjavio je zagrebački gradonačelnik

VIDEO

Dizajn je osmišljen da bude nenametljiv, da se spriječi širenje neugodnih mirisa, a ideja je da ih je što manje po gradu i da što više suvlasnika ima iste bokseve što bi smanjilo i cijenu. Ne želim da Zagreb više bude kantograd. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Izjavio je to zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je s predstavnicima Zagrebačkog holdinga - podružnice Čistoća predstavio je projekt "Digitalizacija sustava sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu" i projekt nadzemnih bokseva za prikupljanje otpada. 

- Imamo mapirane stotine tisuća spremnika koji se nalaze na javnim površinama, a imamo više od 4.000 prijava za korištenje javnih površina i putem aplikacije možemo vidjeti gdje se to nalazi jednako kao i kakve će potrebe biti za odvoženjem otpada - rekao je Tomašević i najavio je je povećano odvajanje plastike.

- Bit će stavljeno novih 5.000 spremnika za plastiku po gradu od 1000 litara, a odvoz će se povećati na jednom tjedno s time da se cijena odvoza neće mijenjati. Pregovori su u tijeku i rok i dalje ostaje do 1. srpnja. Stvari ne idu preko noći već je potreban period tranzicije - rekao je Tomašević te otkrio plan odvoza smeća: 

1. odvoz plastike ide jednom tjednom od idućeg tjedna
2. novi sustav naplate ide od 1. srpnja
3. građani će plaćati vrećice 2,4 i 8 kuna za standardizirane vrećice u trgovačkim lancima

Zagreb opet krcat otpadom, što znači da ni ovaj sustav ne radi dobro, a uvode kompliciraniji
Zagreb opet krcat otpadom, što znači da ni ovaj sustav ne radi dobro, a uvode kompliciraniji

- Prelazak na ovakav sustav koji će u potpunosti individualizirati trošak, sustav vrećica je maksimalna individualizacija troška, znači nećete plaćati više ono što niste potrošili. Građanima je u cilju da imaju što manje bokseva, da imamo što više spremnika, da što više odvajamo, imat ćemo manje vrećica, i imat ćemo manje troška - rekao je  Davor Vić, voditelj podružnice Čistoće i dodao da su odluku o projektu donijeli 24. veljače, ali je "rat u Ukrajini usporio dovoz dijelova, kao i dugovi bivše vlasti". 

- Što se tiče radnika, imamo tu određenih problema, to nije djelatnost koja je atraktivna, u reorganizaciji smo samog Holdinga. Od 400 radnika, samo pet ih je izrazilo da žele u komunalne radnike. Puko povećavanje radnika je u koliziji s ovom djelatnošću... Sada možemo ići u dodatno zapošljavanje, koliko ovi sadašnji radnici iskoriste svoje godišnje, kao i da malo osvježimo malo krv. Imamo oko 200 kamionona koji svakodnevno odvoze otpad, a u pet godina nije kupljen niti jedan. Ide se u obnavljanje voznog parka - rekao je Vić.

Tomašević je, nadalje, potvrdio da je Gradska plinara Zagreb Opskrba bila ovih dana blokirana, ali i da je to riješeno.

- Puštena je zadužnica od Prvog plinarskog društva (PPD) i dugovanje je podmireno pa je deblokirano. Riječ je o nekorektmnom potezu i mislim da je riječ o kršenju dogovora iz veljače jer u prosjeku je kašnjenje unatoč pola milijarde kuna dobitka. U petak je vlast predana, u ponedjeljak su potpisali ugovor s PPD-om po varijabilnoj cijeni i tako je nastao sav gubitak. Nije nikome prekinuta isporuka plina, kašnjenje prema PPD-u je u prosjeku 15 dana i unutar jednog dana je uplaćeno - rekao je Tomašević dodavši da je dug težak oko 40 milijuna kuna. Podsjetio je da Opskrba posluje u gubitku od pola milijarde, zbog štetnih ugovora koje je bivša Uprava potpisala nakon njihova dolaska za vlast. 

FOTO Ružna slika glavnog grada: Zagreb pretrpan smećem
FOTO Ružna slika glavnog grada: Zagreb pretrpan smećem

- Dugoročno, to je neodrživo, ali još uvijek se pronalazi najbolje rješenje - dodao je Tomašević. Iz Zagrebačkog holdinga pohvalili su se, a Tomašević potvrdio da je Holding zadržao Ba1 kreditni rejting sa stabilnim izgledima, prema ocjeni međunarodne agencije Moody`s. 

Kako se navodi u izvješću, kreditna ocjena Zagrebačkog holdinga potkrijepljena je snažnim financijskim i institucionalnim vezama s vlasnikom, Gradom Zagrebom, te strateškom ulogom Holdinga u izvršavanju komunalnih usluga u gradu Zagrebu. Stabilni izgledi odražavaju očekivanje agencije da će Grad Zagreb, u slučaju potrebe, pružiti pravodobnu podršku Zagrebačkom holdingu. Ocjena također odražava povoljan regulatorni okvir koji osigurava stabilnost i predvidljivost budućih tokova prihoda u osnovnoj djelatnosti Holdinga.

Uzimajući u obzir organizacijsko restrukturiranje započeto u četvrtom kvartalu prošle godine, najavljeno spajanje i optimizaciju korporativnih funkcija te ostale mjere stabilizacije poslovanja Holdinga planirane u ovoj godini, Modys je izrazio očekivanja da će se tijekom ove godine dodatno smanjiti operativni troškovi, usprkos izazovima kretanja cijena energenata na tržištu i poteškoćama u lancima opskrbe. Poduzete aktivnosti ušteda iz operativne efikasnosti također će pozitivno utjecati i na smanjenja kreditnih zaduženosti prema financijskim institucijama.

Iz bolnice Sveti Duh netko ukrao 2 mil. kuna skupih lijekova: 'Ne zna se gdje su, samo su nestali'
Iz bolnice Sveti Duh netko ukrao 2 mil. kuna skupih lijekova: 'Ne zna se gdje su, samo su nestali'

Komentirajući otkriće 24sata da je u KB-u "Sveti Duh" nestalo lijekova u vrijednosti od dva milijuna kuna, Tomašević je istaknuo da je revizija poslovanja te bolnice pokrenuta nakon preuzimanja njenog upravljanja te da i dalje traje.

- S obzirom na te natpise, najavljena je i zdravstvena inspekcija i onda će se vidjeti je li bilo nepravilnosti - rekao je Tomašević i dodao da taj slučaj ne želi komentirati do završetka revizije Gradskog ureda za zdravstvo i nalaza inspekcije Ministarstva zdravstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature