Tomašević i Milanović govorili su na Danu crvenih haljina: Nije lako govoriti o svom zdravlju | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 2

Tomašević i Milanović govorili su na Danu crvenih haljina: Nije lako govoriti o svom zdravlju

Tomašević i Milanović govorili su  na Danu crvenih haljina: Nije lako govoriti o svom zdravlju
4

Javnozdravstvena akcija "Dan crvenih haljina" u Hrvatskoj se obilježava petu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena

VIDEO

Jedna od pet žena će dobiti moždani udar, a svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke, ali 80 posto moždanih udara može se spriječiti, istaknuto je u petak na obilježavanju akcije "Dan crvenih haljina", koju su podržali predsjednik Milanović i gradonačelnik Tomašević.

POGLEDAJTE VIDEO:

Javnozdravstvena akcija "Dan crvenih haljina" u Hrvatskoj se obilježava petu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena, upozorenja na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma te potrebi promjena načina života.

Zagreb: Svečano obilježavanje Dana crvenih haljina u hotelu Esplanade

Predsjednik Republike Zoran Milanović, pod čijim se pokroviteljstvom održava ovogodišnja akcija, na svečanom je obilježavanju istaknuo kako ni sam nije bio svjestan ovog problema u ženskoj populaciji do prošle godine te je jedan od onih do kojih je ta javnozdravstvena inicijativa doprla.

"Nešto novo sam naučio - svijest o važnosti prevencije i liječenja moždanog udara kod žena. Želim da što veći broj ljudi, u ovom slučaju žena, zna za ovo, da doprete do njih i da se borimo s faktorima rizika", poručio je organizatorima te akcije predsjednik Milanović, za kojega moždani udar ima i osobnu notu zbog majke.

I za zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića akcija ima osobnu notu jer je u prikazanom filmu o iskustvima žena koje su preživjele moždani udar govorila i njegova prijateljica i bivša kolegica.

"Ono što me posebno dirnulo je hrabrost žena koje govore o tom iskustvu. Bitno je govoriti o simptomima i prevenciji. Nije lako govoriti o svojim zdravstvenim tegobama, ali to je ključno kako bi se javnost osvijestila o ovom problemu ", rekao je Tomašević te poručio kako će uvijek podržavati ovu akciju.

Zagreb: Svečano obilježavanje Dana crvenih haljina u hotelu Esplanade

Državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš navela je kako su žene oslonac društva te kako se moždani udar događa i mlađima pa je važno govoriti o njihovom zdravlju koje se može unaprijediti prevencijom.

Predsjednica Organizacijskog Odbora Dana crvenih haljina Arijana Lovrenčić-Huzjan istaknula je kako joj je drago što je akciju prihvatila cijela Hrvatska i što su žene shvatile koliko je važno njihovo zdravlje.

Zanemarivanje simptoma može biti pogubno

Moždani udar se može dogoditi svakome u svakoj životnoj dobi, no žene su nešto ranjivije. U Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrtnosti s više od 6000 umrlih svake godine, od toga je čak 60 posto žena.

Rizični čimbenici za moždani udar su prekomjerna tjelesna težina, pušenje, tjelesna neaktivnost i neadekvatna prehrana, dok žene imaju dodatne specifične rizike za moždani udar - uzimanje kontracepcijskih pilula i hormonske nadomjesne terapije, trudnoća, migrena te srčana aritmija.

Zagreb: Svečano obilježavanje Dana crvenih haljina u hotelu Esplanade

Bolesti čijim se pravovremenim otkrivanjem i liječenjem može smanjiti rizik od moždanog udara su povišeni krvni tlak, povišeni kolesterol i šećerna bolest.

Znakovi moždanog udara su tzv. G.R.O.M. - nesuvisao govor, slabost u ruci, oduzetost lica ili tijela, a ključne su minute i hitno zvanje hitne pomoći na 194 ili 112.

Program svečanosti vodili su Ivana Roščić, koja je i sama prošle godine preživjela moždani udar, i Joško Lokas, a glazbeni gosti bili su Nina Kraljić, Luka Nižetić te Barbara Suhodolčan i ansambl C'est la vie.

Zagreb: Svečano obilježavanje Dana crvenih haljina u hotelu Esplanade

Nakon obraćanja uslijedila je revija hrvatskih dizajnera koju su nosile žene koje su preboljele moždani udar.

Javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“ pokrenuta je 2002. u SAD-u, do danas pridružilo joj se 50 zemalja diljem svijeta. Organizatori ovogodišnje akcije u Hrvatskoj su Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo i Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurologiji u suradnji s Gradom Zagrebom, Medicinskim fakultetom u Zagrebu i Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Vapaj brata poginulih Katarine i Stjepana: 'Zašto je Albanka iz zatvora puštena uz jamčevinu?'
POKRENULI PETICIJU

Vapaj brata poginulih Katarine i Stjepana: 'Zašto je Albanka iz zatvora puštena uz jamčevinu?'

Ovaj tragičan događaj ne smije proći neopaženo i bez pravedne kazne! Tražimo pravdu za naše najmilije, poručio je Viktor Đerek koji je u tragičnoj nesreći u travnju ostao bez brata i sestre