News

Komentari 149

Tomašević o odluci suda u korist grada: Mjera roditelj-odgojitelj bila je nepravedna i neodrživa

Tomašević o odluci suda u korist grada: Mjera roditelj-odgojitelj bila je nepravedna i neodrživa

Sudsko vijeće Visokog upravnog suda odbilo je zahtjev za ocjenu nezakonitosti u slučaju roditelj-odgojitelj

Visoki upravni sud odlučio je u ponedjeljak u korist gradske vlasti proglasivši odluku o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje u Zagrebu zakonitom. Ona će se od 1. travnja smanjiti na iznos prosječne hrvatske plaće. O presudi se putem Facebooka oglasio gradonačelnik Tomislav Tomašević.

 - Pozdravljam odluku Visokog upravnog suda, koji je danas potvrdio zakonitost naše odluke o novčanoj pomoći za korisnike mjere roditelj odgojitelj. Takvu smo odluku i očekivali, otpočetka uvjereni u ispravnost naših izmjena mjere- započeo je.

- Na samom početku mandata smo se uhvatili ukoštac s više teških odluka - izmjena mjere roditelj odgojitelj je jedna od njih. Smatrali smo da se radi o odluci koja je nepravedna i neustavna jer ženama brani sudjelovanje na tržištu rada, a djeci upis u vrtić (usprkos svim istraživanjima koja ukazuju da pohađanje predškolskog odgoja ima isključivo pozitivne ishode na živote odjece, od obrazovanja do profesionalnog uspjeha).

- Osim što je bila nepravedna, mjera je bila financijski neodrživa. Do danas je na nju utrošeno 2,4 milijarde kuna, samo prošle godine čak 520 milijuna kuna. Za usporedbu, na odluku o socijalnoj skrbi koja propisuje obveze Grada prema nizu ranjivih skupina, npr. osoba s invaliditetom, nezaposlenih i umirovljenika ispod cenzusa, Grad troši triput manje - 180 milijuna kuna. Potpuno je jasno da je mjera i nepravedna i financijski neodrživa.

POGLEDAJTE VIDEO: Dolenec o odluci suda u slučaju roditelj-odgojitelj

- Prošlo ljeto smo izmijenili inicijalnu odluku koju smo predložili, uvaživši prigovore Visokog upravnog suda, a to je da treba smanjiti teret koji korisnici osjećaju u prilagodbi na nove okolnosti, postupnijim smanjivanjem naknade i konkretnijim kompenzacijskim mjerama.

- Podsjećam, do kraja ožujka za korisnike mjere sve ostaje isto, nakon čega se visina naknade smanjuje na razinu minimalne plaće (553 eura), do kraja lipnja kada se naknada smanjuje na iznos pola minimalne plaće i takva ostaje dok god korisnici ostaju u mjeri (dok im dijete za koje ostvaruju pomoć ne navrši sedam godina). Prvi korisnici izaći će iz mjere u listopadu 2023.

- Uštede koje će se ostvariti na ovaj način usmjeravamo u izgradnju vrtićkih kapaciteta. Ove godine se tako oslobađa oko 160 milijuna kuna koje će ići isključivo u gradnju, dogradnju i rekonstrukciju, dakle povećanje kapaciteta gradskih vrtića. Iduće godine će iznos koji će se uštedjeti u gradskom proračunu biti i znatno veći.

- Današnja odluka Visokog upravnog suda približava nas ostvarenju bitnog cilja - osiguranju univerzalne dostupnosti u gradskim vrtićima, za svu zagrebačku djecu.

Iz udruge roditelja odgojitelja izrazili su nezadovoljstvo takvom odlukom te najavili da će protiv nje tražiti pravnu zaštitu Ustavnog suda. 

 

Najčitaniji članci