News

Komentari 316

'Trebalo maknuti samo Praljkov mural, one o ratu, Vukovaru i Dinamu izbrisali su greškom'

'Trebalo maknuti samo Praljkov mural, one o ratu, Vukovaru i Dinamu izbrisali su greškom'

Vijeće Gradske četvrti tražilo je uklanjanje murala Slobodana Praljka na temelju prijave građana, tvrdi Tomislav Tomašević. No uklonjeni su i murali o Domovinskom ratu i Vukovaru. Javio se i HEP

Tomislav Tomašević komentirao je slučaj uklonjenih murala na Laništu.

Pogledajte video: Nacrtali nove murale

'Trebalo je maknuti samo Praljkov'

Podsjećamo, na Laništu u Novom Zagrebu s trafostanice prebrisani su murali Slobodana Praljka, osuđenog ratnog zločinca, ali i oni o Vukovaru, Dinamu i 204. gardijskoj brigadi. 

Novinari su Tomaševića pitali zašto je šef Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb - zapad Tomislav Vukoja iz njegove stranke Možemo! tražio uklanjanje spomenutih murala. Tomašević kaže da je trebalo ukloniti samo onaj na kojem je Praljak.

- Vijeće Gradske četvrti tražilo je uklanjanje murala Slobodana Praljka na temelju prijave građana, on je proslijedio tu prijavu komunalnom redarstvu, koje je uputilo nalog HEP-u, budući da se taj mural Slobodana Praljka nalazio na trafostanici HEP-a, i greškom su uklonjeni svi murali na trafostanici, konkretno, greškom su uklonjeni mural 204. gardijske brigade, mural posvećen Dinamu i mural posvećen žrtvama Vukovara - odgovorio je Tomašević.

Jučer je Tomaševićev zamjenik Luka Korlaet rekao kako je mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Praljku bio na jednoj strani trafostanice, a murali na preostale tri stranice nisu bili problematični. HEP je prebojao sve četiri stranice.

HEP: Radili smo kako je Grad tražio

HEP ODS Elektra Zagreb postupila je sukladno nalogu za uklanjanje murala koji je izdao Grad Zagreb, Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, a po prijavi Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad.

Navedeni nalog izravno upućuje na uklanjanje murala, a s obzirom na činjenicu da navedena trafostanica nije imala dozvolu za oslikavanje, HEP ODS Elektra Zagreb po njemu je bila obvezna postupati.

Napominjemo da je HEP ODS Elektra Zagreb izdala niz dozvola za oslikavanje murala umjetničkog sadržaja na trafostanicama, između ostalog i na temelju suradnje s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Udrugom navijača Dinama Bad Blue Boys, s kojima imamo dobru suradnju, a među kojima je i nekoliko murala s motivima grada heroja Vukovara.

Shodno navedenom, otklanjamo odgovornost HEP ODS-a Elektre Zagreb prema građanima i nadležnim institucijama. HEP ODS Elektra Zagreb dužna je postupati po nalogu Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Domovinski pokret tražit će ostavke

Povodom brisanja murala oglasio se i zagrebački ogranak Domovinskog pokreta. Navode da gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi najbliži suradnici obmanjuju javnost kada kažu kako su "u HEP-u zbog dojave građana odlučili da preboje trafostanicu. Ističu da mural s likom generala Slobodana Praljka nisu prijavili "građani", već jedan od čelnika platforme Možemo, Tomislav Vukoja, koji je u njihovo ime i predsjednik Gradske četvrti Novi Zagreb - Zapad. Vukoja je, nastavljaju, prijavu podnio samostalno, sa službenog maila, bez suglasnosti bilo kojeg tijela lokalne samouprave, čime je, ističu, svjesno zaobišao volju građana. Iz Domovinskog pokreta ističu kako gradonačelnik i njegovi suradnici zlorabe trenutne političke pozicije za nasilno promicanje svojih svjetonazora.

- Gradonačelnik Tomašević i njegovi suradnici svoj su stav prema braniteljima jasno obznanili i prije izbora, kada toj društvenoj skupini u svojem izbornom programu nisu posvetili gotovo ni slova. Po dolasku na vlast odmah su ukinuli samostalnost Ureda za branitelje, a Tomašević otkako je sjeo u gradonačelničku fotelju, izbjegava susrete s braniteljima i više je svojeg vremena do sada posvetio azilu za kućne ljubimce, nego ljudima koji su obranili grad Zagreb i Hrvatsku - priopćili su. 

Domovinski pokret će službeno zatražiti ostavke odgovornih za ovaj skandal, počevši od predsjednika Gradske četvrti Novi Zagreb - Zapad, Tomislava Vukoje, zaključili su. 

Najčitaniji članci