Obavijesti

News

Komentari 25

Metak joj stoji između oka i mozga: Djevojčica je stabilno

Metak joj stoji između oka i mozga: Djevojčica je stabilno
3

Djevojčica (12) iz Zagorja u petak poslije nastave otišla je k prijatelju da joj pokaže zračnicu. Mislio je da je prazna, ali puška je opalila. Metak je ušao kroz lice ispod lijevog oka

VIDEO

Metak je ušao kroz lice ispod lijevog oka. Izgubio je snagu i stao točno između oka i mozga, a sreća je da nije probio kost prema mozgu. Sazvali smo konzilij na kojem ćemo odlučiti može li se metak uopće vaditi i na koji način, kaže neurokirurg dr. Miroslav Gjurašin.

Na Odjelu neokirurgije zagrebačke Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj leži djevojčica (12) iz Zagorja. Kako nam je prepričala djevojčičina baka, prijatelj je njezinu unuku u petak poslije nastave pozvao k sebi da joj pokaže zračnicu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:17

Rekao joj je da je prazna, ali puška je ipak opalila. Dr. Miroslav Gjurašin je djevojčicu pregledao odmah u petak navečer, nakon što je hospitalizirana. On će o budućim potezima odlučiti u suradnji s očnim liječnikom, stručnjakom za uho, grlo i nos te s maksilofacijalnim kirurgom. Metak je stao na mjestu na kojem su važni vidni putovi, a i vrlo je blizu nosa. Operacija na djevojčici bit će iznimno riskantna, ako se uopće liječnici na nju odluče. Nekad je, kaže dr. Gjurašin, manji rizik ostaviti strano tijelo nego ga vaditi. Djevojčica je cijelo vrijeme pri svijesti, a oko joj je zatvoreno. Srećom, nije u životnoj opasnosti, a majka i otac ne odvajaju se od svoje mezimice.

– Molim vas, nemojte se ljutiti, još sam u šoku i ne mogu razgovarati. Meni je najvažnije da moje dijete bude dobro – kratko nam je kazala potresena majka 12-godišnjakinje.

Cijela je obitelj zabrinuta za svoju djevojčicu, ali nadaju se i vjeruju kako će sve biti u redu. Kažu da se curica s cijelom situacijom nosi bolje i od njih odraslih.

– Ne ljutimo se ni na koga, to su samo djeca. I dječak kod kojega se naša unuka igrala, ali i njegovi roditelji jako su dobri ljudi. Uvjereni smo kako je i njima sad sigurno teško – dodala je djevojčičina baka. Liječnici upozoravaju roditelje da stvari za odrasle mogu biti opasne ako dospiju u dječje ruke.

– Ljudi smatraju zračnice igračkama, ali to je daleko od istine – upozorava dr. Gjurašin.

I ravnatelj bolnice u Klaićevoj, dr. Zoran Bahtijarević, upozorava na to da mnoge naizgled bezazlene situacije mogu završiti kao nesreće, iako se loš ishod mogao spriječiti pametnim razmišljanjem i prevencijom.

– Stiže toplo vrijeme, djeca će više biti vani i pozivamo na više opreza. Nesreće na biciklima su jako česte, pa roditelji moraju voditi računa da djeca na sebi imaju zaštitnu opremu – dodao je dr. Bahtijarević.

Liječnici još nisu odlučili

Metak stoji zaglavljen na mjestu na kojem su važni vidni putovi. Liječnici će tek odlučiti hoće li metak vaditi ili neće.     

Pet godina živi s metkom u glavi

Prije pet godina dr. Gjurašin je imao slučaj djevojke kojoj je metak iz zračnice kroz lice ušao u mozak i tamo je i ostao. Bilo ga je suviše riskantno vaditi, a djevojka i danas živi s tim.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a