Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trajekti se sudarili u Gaženici: 'Čuo se jak udarac i struganje'

Kako doznajemo od čitatelja, jednom je trajektu otkazao lijevi motor te je rampom udario u drugi trajekt, a krmom u rivu. No, čini se da na obali nisu velika oštećenja. Srećom, nije bilo ozlijeđenih

Foto: Čitatelj
32 komentara

Dva trajekta Jadrolinije, Sisa i Juraj Dalmatinac sudarila su se u subotu navečer oko 19.30 sati u novoj zadarskoj trajektnoj luci u Gaženici. 

- Bio sam s djevojkom i odjednom se čuo udarac i struganje. Ovom manjem trajektu Sis, pri isplovljavanju je otkazao lijevi motor i počeo se nekontrolirano kretati. Pri tome je rampom udario u Jurja Dalmatinca ispod prvoga prozora i još strugao 4-5 metara po oplati. A krmom je udario o rivu, no čini se da nisu velika oštećenja na obali. Bile su to male brzine - ispričao nam je čitatelj koji je fotografirao sudar trajekata.

Foto: Čitatelj

Kaže kako su kratko nakon sudara na Sisu isključili motore i tako spriječili veću štetu. Juraj Dalmatinac bio je u trenutku kolizije privezan.  Trajekti su brzo razdvojeni, a srećom nitko od putnika nije ozlijeđen. Oni su drugim trajektom prevezeni u Preko.

Kako je u nedjelju priopćilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, prilikom isplovljavanja trajekta Sis, uslijed poteškoća u radu manevarskog postrojenja lijevom stranom krmene rampe udario u desnu krmenu stranu motornog trajekta Juraj Dalmatinac.

Foto: Ministarstvo mora

- Posada trajekta Sis u trenutku otkazivanja manevarskih mehanizama te nemogućnosti dodatne korekcije i neizbježnog udara u drugi trajekt, poduzela je sve potrebne radnje u cilju zaštite putnika i posade na oba trajekta netom prije neizbježnog sudara gašenjem pogonskih strojeva, radi usporavanja plovidbe te izdavanjem upozorenja putnicima i posadama oba trajekta. U sudaru nitko od putnika niti članova posade nije ozlijeđen i nije nastupilo onečišćenje mora - stoji u priopćenju Ministarstva.

Na trajektu Juraj Dalmatinac, dodaju u Ministarstvu, očevidom je ustanovljeno oštećenje vanjske oplate u vidu razderotine od oko 60 cm na desnom krmenom dijelu, na visini 10 metara iznad razine mora, dok brod Sis nije pretrpio konstrukcijska oštećenja.

Trajekt Sis ostat će do uklanjanja kvara na vezu u Luci Gaženica, dok će trajekt Juraj Dalmatinac u nedjelju otploviti u remontno brodogradilište radi saniranja oštećenja.

U tijeku je očevid Lučke kapetanije Zadar o uzrocima ove pomorske nezgode.

Možda vas zanima i ovo:
Message