Obavijesti

News

Komentari 0

Trakošćansko jezero uskoro će dobiti stari sjaj, krenuli radovi

Trakošćansko jezero uskoro će dobiti stari sjaj, krenuli radovi

Otklonit će se mulj i očistiti dno jezera. Planirani završetak projekta je do sljedeće zime

VIDEO

Nakon 61 godinu započelo je izmuljivanje Trakošćanskog jezera, projekt vrijedan gotovo 15 milijuna kuna, kojim bi se jezero trebalo očistiti i vratiti mu stari sjaj, priopćili su u ponedjeljak iz Varaždinske županije.

Kako bi se otklonio mulj i očistilo dno Trakošćanskog jezera, u ponedjeljak je počelo njegovo pražnjenje, a uskoro će početi i izlov ribe, koja će se tijekom radova premjestiti iz jezera.

Jezero su danas obišli direktor Vodnogospodarskog odjel za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, pročelnik županijskog Upravnog Odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek i predstavnici Sportsko ribolovnog društva Trakošćan.

Kako je pojasnio direktor Bunić, razina vode spuštena je za jedan metar, a kroz sljedeća dva dana bit će spuštena za još pola metra, nakon čega slijedi izlov ribe i pražnjenje Trakošćanskog jezera do kraja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izlov će krenuti krajem tekućeg tjedna, sukladno dogovoru na posljednjoj koordinaciji, a vrijednost tih radova iznosi 180 tisuća kuna što po pola financiraju Varaždinska županija i općina Bednja.

Jezero na Savici je močvarna oaza za popodnevnu šetnju
Jezero na Savici je močvarna oaza za popodnevnu šetnju

Cijeli projekt je vrijedan oko 15 milijuna kuna, a u koji ulaze dva ugovora – ugovor za radove vrijednosti 14,6 milijuna kuna na bazi procjene od 200 000 kubika sedimenta i ugovor za uslugu stručnog nadzora u vrijednosti 117 500 kuna. Planirani završetak projekta je do sljedeće zime.

Načelnik Poljak rekao je da je riječ o izuzetno važnom projektu koji se provodi s ciljem očuvanja jezera, ekološkog sustava, bednjanskog kraja, ali i poboljšanja turističke ponude same Općine.

Pročelnik Vincek istaknuo je biološku raznolikost i zaštitu okoliša kao blagodati Varaždinske županije, dodavši da je očuvanje flore, faune i ribljeg fonda od velikog interesa za Županiju.

Trakošćansko jezero umjetno je jezero smješteno uz istoimeni dvorac obitelji Drašković. Dvorac je jedan od najatraktivnijih u Hrvatskoj, a prvi se put spominje u pisanim dokumentima još u 14. stoljeću.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Albanku koja je usmrtila brata i sestru kod Dubrovnika pustili iz bolnice pa su je odmah uhitili!
TRAGIČNA NESREĆA

Albanku koja je usmrtila brata i sestru kod Dubrovnika pustili iz bolnice pa su je odmah uhitili!

Do 13. travnja u općini Gradac proglašeni su dani žalosti. Zastave su spuštene na pola koplja, a tijekom dana žalosti neće se održavati programi i događaji sa zabavnim obilježjima...

Dvoje mrtvih kod Varaždina! Quadom su sletjeli u Bednju, policija objavila detalje nesreće
POGINULA DVA MUŠKARCA

Dvoje mrtvih kod Varaždina! Quadom su sletjeli u Bednju, policija objavila detalje nesreće

Dvojica muškaraca starosti 33  i 39 godina vozili su se quadom i u jednom trenutku s ceste su sletjeli u rijeku Bednju. Obojica su smrtno stradala.
VIDEO Pogledajte najskuplji traktor na sajmu u Gudovcu! Ova mrcina košta 350.000  €
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte najskuplji traktor na sajmu u Gudovcu! Ova mrcina košta 350.000 €

Najatraktivniji i najskuplji traktor izložen na sajmu je Fendt 942 Vario. Proljetni sajam u svom 25. izdanju prvi je put produljen na četiri dana. Jedna od atrakcija sajma su i Izidora i Izidor, zaštitnici ratara