Obavijesti

News

Komentari 189

Traže 800 kuna za parkiranje: Ovršit će invalidnu djevojčicu

Traže 800 kuna za parkiranje: Ovršit će invalidnu djevojčicu
3

Automobil koji glasi na Lanu ostavili su pred bolnicom na mjestu za invalide, uz sve papire - naljepnicu i znak pristupačnosti. No dok su bili kod liječnika, pauk im je odnio auto...

VIDEO

Naša Lana ima osobnu invalidninu, boce s kisikom i regulator kisika. Pitam se što će joj od toga ovršiti Zagrebački holding, koji već šest godina pokušava od nje utjerati apsurdni dug.

Ovako počinje priču Dženita Lazarević iz Dubrovnika, majka Lane (13), djevojčice s desetak teških dijagnoza, koja svakodnevno ovisi o kisiku. Lana ima i dvije rupice na srcu, plućnu hipertenziju te kroničnu opstruktivnu plućnu bolest. U kolovozu 2010. Dženita i njezin suprug Božidar doveli su tad sedmogodišnju Lanu u Zagreb na kontrolu u KB Dubrava. Djevojčica je sedam mjeseci prije toga imala opsežnu operaciju na kralježnici.

Automobil koji glasi na Lanu ostavili su pred bolnicom na mjestu za invalide, uz sve potrebne papire - naljepnicu i znak pristupačnosti. No dok su bili kod liječnika, pauk im je odnio auto. Šokirani otac otišao je u sjedište Zagrebparkinga te im tamo pokazao da auto ima sve potrebne dokumente. Znak pristupačnosti našao je na podu pokraj sjedala vozača i ne zna se je li pao na pod na parkiralištu bolnice ili dok je pauk odvozio auto. No bez obzira na sve dokumente u Zagrebparkingu su ustrajali na plaćanju, koje je otac odbio i preuzeo automobil.

- Odmah smo se žalili, ali smo uplatnicu ponovno dobili. I drugi put smo napisali žalbu uvjereni da će time sve završiti. Uslijedilo je zatišje, do prošle godine, kad smo od javnobilježničkog ureda u Zagrebu primili ovrhu na Lanino ime za neplaćanje 800 kuna. Nazvala sam bilježnika i pitala ga je li svjestan da je ovršio dijete s invaliditetom. Ostao je preneražen, ali je rekao da je jedina procedura žalba na ovrhu te da mora sve poslati na sud - priča mama Dženita.

Sve je i otišlo u sudski proces, a Lazarevići su zatražili da se predmet preseli na Općinski sud u Dubrovniku. Prošle godine u prosincu pozvani su prvi put na sud i Dženita je pred sutkinju dovela Lanu u kolicima, s bocama kisika. I sutkinji je, kaže, bilo neugodno, ali je zakazala glavnu raspravu, koja je bila prekjučer.

Sad Lazarevići čekaju presudu, koja će biti objavljena 22. veljače. Prije toga sud je tražio da se plati 100 kuna sudskih troškova za žalbu, što je Lana i platila od svoje invalidnine. Kad je pauk odnio auto, u njemu je bila cijela Lanina aparatura, vrijedna 200.000 kuna, te svi njezini lijekovi. Da joj je u tom trenutku zatrebao kisik ili bilo što od onoga o čemu joj ovisi život, do toga ne bi mogla doći, pa roditelji ističu kako je Zagrebparking Lani doslovce ugrozio život. Uz to, tijekom transporta automobila oštećen je ekran Lanina pulsnog oksimetra (uređaja koji mjeri količinu kisika u krvi), koji je tada stajao 7400 kuna. Tko će platiti taj trošak, pitaju se.

U Zagrebparkingu tvrde da je policajac izdao naredbu za premještanje vozila, a oni bi od svojih potraživanja odustali da je MUP naredbu stornirao. Ističu i da znak pristupačnosti na automobilu nije bio istaknut.

Holding i dalje ustraje u ovrsi nad Lanom 

Zagrebački holding i dalje ustraje u svom zahtjevu da sudski od maloljetne Lane Lazarević (13) naplati dug od 800 kuna, rekao je Željko Soldo, glasnogovornik Općinskog suda u Dubrovniku.

Tamo se vodi rasprava u kojoj Holding od djevojčice koja je teški invalid traži naplatu dugovanja zbog nepropisnog parkiranja automobila na mjestu za invalide u kolovozu 2010. ispred KB-a Dubrava u Zagrebu.

Nema primanja

Lana ima osobnu invalidninu i boce s kisikom, pa se roditelji pitaju kako će Holding naplatiti svoje potraživanje

Presuda u veljači

Sutkinja Općinskog suda u Dubrovniku odlučit će mora li djevojčica platiti 800 kuna duga zbog nepropisnog parkiranja

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 189
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu