Obavijesti

News

Komentari 16

Traže mjere za spas: U danu skočili s 200 na 5300 tvrtki

Traže mjere za spas: U danu skočili s 200 na 5300 tvrtki
1

Zahtjevi su nastali nakon donošenja Vladinih mjera za pomoć, a uključuju oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza, naplate komunalnih naknada, najma gradskih prostora, javnih površina

VIDEO

Nezadovoljni Vladinim mjerama za pomoć i predstavljanjem službenih institucija, nastala je poduzetnička inicijativa 'Glas poduzetnika' koja okuplja više od 5300 članova, a u petak je tokom dana uputila zahtjev predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću za donošenjem hitnih mjera kojima će se spasiti radna mjesta realnog sektora i pokrenuti gospodarski oporavak Hrvatske. Glavni zahtjevi inicijative vezani su uz tvrtke i obrte kojima je naložena obustava rada, a koji su direktno pogođeni pandemijom koronavirusa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:30

- Nakon što je Vlada objavila mjere za pomoć, vrlo brzo se okupilo nas nekoliko koji su vidjeli da će posljedice biti katastrofalne. Mjere su nedovoljne i nedorečene. Val otpuštanja je već krenuo i ove mjere to neće spriječiti. Odgode plaćanja poreza i doprinosa jednostavno nisu dovoljne i ta davanja treba otpisati za one koji ne rade. Bitno je da se sačuvaju radna mjesta, da jednom kad kriza prođe, tvrtke mogu nastaviti raditi. Nije isto ako u Hrvatskoj bude 100.000 ili 300.000 otkaza - kaže nam Dražen Oreščanin iz tvrtke Poslovna inteligencija koji je jedan od osnivača grupe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zahtjevi su nastali nakon donošenja Vladinih mjera za pomoć, a uključuju oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza, naplate komunalnih naknada, najma gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina. 'Glas poduzetnika' te mjere traži u trajanju od tri plus tri mjeseca, a zahtijevaju i moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata u trajanju od 12 mjeseci.

Korona odgađa i vjenčanja ili smanjuje broj uzvanika na pet
Korona odgađa i vjenčanja ili smanjuje broj uzvanika na pet

Također, inicijativa nastoji ishoditi i trajne mjere za sve poduzetnike i obrtnike, a koje uključuju trajno omogućavanje plaćanja PDV-a po naplati, ukidanje svih parafiskalnih nameta i obaveznih članarina, ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit, ukidanje minimalne osnovice za doprinose, za direktore i članove društva te pojednostavljenje procesa i znatno snižavanje troška likvidacije tvrtke.

- Sad je trenutak za stvarnu solidarnost i podjelu ovog tereta sa dijelom javnog sektora koji nije na prvoj liniji obrane od pandemije, a koji će također morati sudjelovati u smanjenju plaća i privilegija. U ovom trenutku bitno je ublažavanje trenutne krize te očuvanje radnih mjesta, ali također ova situacija se treba iskoristiti za smanjenje javnog sektora i optimizaciju državnog aparata, sa svrhom dugoročne održivosti cjelokupnog gospodarstva - istaknuli su osnivači inicijative u pismu Predsjedniku Vlade RH.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21