Obavijesti

News

Komentari 671

Traže referendum: Brak žene i muškarca žele štititi Ustavom

Traže referendum: Brak žene i muškarca žele štititi Ustavom
2

Predsjednik saborskog odbora za Ustav, Peđa Grbin (SDP), kaže kako osobno smatra da pitanje braka ne bi trebalo biti uređeno Ustavom, već zakonom

VIDEO

Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca, pitanje je koje građanska inicijativa “U ime obitelji” želi postaviti na referendumu.

Skupljanje potpisa počet će 12. i trajat će do 26. svibnja, a navodno se inicijativa za to priprema već godinu dana. I dok hrvatska Vlada sprema poseban Zakon o istospolnim zajednicama, ciljevi referenduma ove inicijative su, među ostalima, “jamčiti zakonsku zaštitu djece, braka i obitelji, spriječiti izjednačavanje istospolne zajednice i braka te zaštititi djecu od posvajanja u istospolne zajednice”.

Na internetskim stranicama udruge ne piše tko je predsjednik niti tko su članovi udruge. Navedeno je samo da su članovi “pojedinci, obitelji, građanske udruge i svi oni koji drže da je brak jedino zajednica žene i muškarca”.

Tražili su i sve sindikate, političke stranke i udruge da ih podrže, a rezultate upitnika koje su slali strankama uskoro će objaviti na internetu.

Udruga se financira iz dobrotvornih priloga. Neki su mediji postavili pitanje zakonitosti takva načina financiranja, s obzirom na to da se neregistrirane udruge ne smiju financirati donacijama, ali iz inicijative te navode nisu htjeli komentirati. Smatraju kako je brak temelj obitelji, a ona je temelj društva te idealno mjesto za dobivanje i odgajanje djece.

- Ovo je dobra prilika da se u demokratskom ozračju čuje što misle građani Hrvatske, a istraživanja koje smo proveli pokazuju da gotovo 90 posto građana misli ovako. Ovaj referendum bit će prilika da se taj stav potvrdi, ali i pojasni onima koji misle drugačije - rekla je Željka Markić, predsjednica stranke Hrast, na konferenciji za novinare na kojoj su predstavili inicijativu. Tvrde kako je pravni tim pazio da pitanje ne bude diskriminatorno, a očekuju da će u 14 dana skupiti i više od 400.000 potpisa, koliko je potrebno da se referendum raspiše.

- Radi se o predizbornoj aktivnosti jedne marginalne političke stranke. Ovo je klasična politizacija uoči lokalnih izbora. Međutim, na parlamentarnim izborima pokazalo se koliko građana podržava tu stranku, tako da je to nepotrebno komentirati - kažu u Udruzi Zagreb Pride. 

Predsjednik saborskog odbora za Ustav, Peđa Grbin (SDP), kaže kako osobno smatra da pitanje braka ne bi trebalo biti uređeno Ustavom, već zakonom, ali ako inicijativa skupi dovoljan broj valjanih potpisa, referendum će se morati raspisati. Pitanja prava istospolnih zajednica Europska unija u pravilu ostavlja na odlučivanje svakoj zemlji članici zasebno, prema pravilu supsidijarnosti.

Isti članovi u udrugama 'Građani odlučuju', 'Grozd', 'U ime obitelji' i 'Hrastu'

U inicijativi “U ime obitelji” aktivna je i Kristina Pavlović, čelnica Udruge Grozd, čiji je predsjednik njezin brat Ladislav Ilčić. On je kandidat stranke Hrast za varaždinskoga gradonačelnika. Iz te stranke i Udruge Grozd je i Krešimir Miletić, Ilčićev kolega po katoličkom aktivizmu. On je i dopredsjednik Udruge Građani odlučuju, koja dijeli broj žiroračuna s inicijativom “U ime obitelji”. Šefica Hrasta Željka Markić također je aktivna u “U ime obitelji”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 671
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa