Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Traže se stručnjaci: Nemamo ljudi koji znaju zaštititi patente

Intelektualno vlasništvo u 21. stoljeću postalo je važnije od fizičkog vlasništva. Hrvatska, međutim, ima problem. Na tržištu rada danas se gotovo i ne može pronaći stručnjak

Zagreb: Hrvatsko dru??tvo za kaznene znanosti
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
4 komentara

Ono što je nekad bilo vlasništvo nad teritorijem, danas je vlasništvo nad informacijama, ustvrdio je povjesničar i futurolog Yuval Noah Harari, autor svjetskih bestsellera “Sapiens” i “Homo Deus”.

Intelektualno vlasništvo u 21. stoljeću postalo je važnije od fizičkog vlasništva. Hrvatska, međutim, ima problem. Na tržištu rada danas se gotovo i ne može pronaći stručnjak koji zna kako zaštititi umni rad.

Sveučilište u Zagrebu stoga je pokrenulo sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski studij intelektualnog vlasništva. Upisi za akademsku godinu 2019./20. počeli su u ponedjeljak, a traju do 20. lipnja. Kandidati koji žele upisati studij moraju imati završen diplomski ili predbolonjski dodiplomski studij te se služiti engleskim kako bi mogli pratiti stručnu literaturu.

Studenti, budući sveučilišni specijalisti i specijalistice intelektualnog vlasništva, pojašnjava voditeljica studija, izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, mogu kroz izborne predmete sami dizajnirati sadržaj svojeg studija prema vlastitim potrebama. Čak i završni rad mogu pisati na temu koju sami odaberu.

- Suvremena tehnološka dostignuća štite se patentima i poslovnim tajnama - objašnjava Matanovac Vučković. Dodaje kako se glazba, film, mediji, videoigre i gotovo svi proizvodi u industriji zabave štite autorskim pravom.

- Pravi lobistički rat koji se vodio i još se vodi oko donošenja Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu Europske unije pokazuje koliko je autorsko pravo važno i vrijedno za kulturne, kreativne i medijske industrije - ističe voditeljica studija.

Kako na tržištu postoji manjak kadrova specijaliziranih za područje intelektualnog vlasništva, za ovaj dvosemestralni studij vlada velik interes. Više o njemu možete saznati na: http://intvla.unizg.hr/.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message