Obavijesti

News

Komentari 1

Traže zabranu plastičnih vrećica, a sami ih koriste

Traže zabranu plastičnih vrećica, a sami ih koriste
1

Eko-aktivisti istaknuli su štand na zagrebačkom Cvjetnom trgu u subotu. Upozoravali su na štetnost plastilčnih vrećica u okolišu. Ali ipak...

VIDEO

Imali su štand na kojem su istaknuli plakate kojima su upozoravali na štetnost plastičnih vrećica po okoliš. Čak su i simulirali kornjače u plastičnim vrećicama, simbolizirajući gušenje prirode. Peticiju za ukidanje plastičnih vrećica potpisalo je malo ljudi. No onda sam primijetio nešto što mi je bilo zanimljivo, rekao nam je čitatelj 24sata Željko Kustec Soni.
- Iza štanda, malo sa strane, primijetio sam bedževe koji su spremljeni upravo u plastičnu vrećicu. To uopće nije dosljedno, pa sam izvadio fotoaparat i snimio. Mislim da nisu nikako dosljedni, jer nama govore o štetnosti plastičnih vrećica, a sami stavljaju bedževe upravo u vrećice koje žele zabraniti na tržištu - rekao nam je Soni.
Također, sumnja i u ekološku opravdanost bedževa, jer su dijelom i od plastike koja je teško razgradiva u prirodi. Svake godine u svijetu se potroši više od 500 milijardi plastičnih vrećica od kojih velika većina na kraju završi u prirodi, stoji na web stranici jedne od udruga eko-aktivista. Stotine tisuća životinja umire svake godine jer pojedu odbačene plastične vrećice misleći da su hrana ili se zapetljaju u njih. Plastične se vrećice raspadaju desetljećima na manje dijelove i u konačnici završavaju kao plastična prašina nepoželjna u okolišu, stoji na stranicama ekoloških aktivista. Također, stoji da jedna papirnata vrećica zamijeni svojom trajnošću  i do tisuću plastičnih vrećica.
S druge strane, industrija opravdava plastične vrećice. Na jednoj od internetskih stranica takvih tvrtki stoji da su plastične vrećice razgradive u prirodi i da ne zagađuju zrak i okoliš. Razgrađuju se, navode, za nekoliko godina i tvrde da se 1000 godina razgrađuju one do kojih ne dopire sunčeva svjetlost. No nisu naveli da upravo sunčeva svjetlost na velikim odlagalištima smeća dopire do prvog sloja smeća, a sve ispod toga ostaje u mraku.
Prema zakonima, plastične vrećice izjednačavaju s ambalažom te onaj tko ih stavlja na tržište (trgovački lanci koji prodaju/dijele vrećice) plaćaju naknadu zbrinjavanja 1500 kn po toni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...