Obavijesti

News

Komentari 94

Miljenić: Mislio sam da su svi komunistički zločinci kažnjeni

Miljenić: Mislio sam da su svi komunistički zločinci kažnjeni
1

Kada je u pitanju spor oko 'Lex Perković', ministar pravosuđa Miljenić smatra da nitko nije pobjednik, niti je itko poražen, te da poanta ni nije bila da netko pobijedi

VIDEO

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić u ragovoru za RTL Danas rekao je kako, kada je u pitanju spor oko 'Lex Perković', nitko nije pobjednik, niti je itko poražen, te da poanta nije ni bila da netko pobijedi.

- Ovo je bilo pitanje našeg iznošenja i branjenja određenih stavova. I ovo je bilo i ostalo pitanje mijenjanja odnosa prema prošlosti i omogućavanja da se svi zločini i politička ubojstva procesuiraju - rekao je ministar koji je sve nazvao dogovorom punim razumijevanja s obje strane. 

- Ovo što se dosad događalo je potpuno nebitno. Danas smo dogovorili određene stvari, njih ćemo se držati i idemo dalje - tvrdi. Dodao je da je Hrvatska od početka tražila da ju se tretira kao zemlju članicu, a ne pristupnicu što nažalost nije bilo prepoznato. 

- Nama su govorili pognite glavu, šutite i slušajte. Ali, to nije tako. Tako Europska unija ne funkcionira - rekao je Miljenić.

'Dokazali smo ono s čime smo počeli na početku'

Na pitanje što je Hrvatska dobila dogovorom, ministar je rekao da smo dokazali ono s čim smo počeli na početku. 

- Nismo napravili nešto što treba sankcionirati. Tražili smo i dobili tretman kakav imaju i druge zemlje koje su također imale odgode - objasnio je i dodao da će se, kad se zakon donese, obustaviti pokrenuta procedura. 

'Ugled Hrvatske nije narušen, upravo suprotno'

Ministar Miljenić je za Dnevnik HTV-a rekao kako smatra da ugled Hrvatske nakon cijele situacije oko 'Lex Perković' nije narušen, već upravo suprotno, ugled Hrvatske je porastao jer se ''cijeni onog koji zna što hoće i za to se pokušava izboriti''. 

- Otpočetka smo inzistirali da nas se samo tretira kao članicu, a ne pristupnicu. Od nas se tražilo da se s promjenom krene odmah, a dobili smo tri mjeseca - rekao je Miljenić.

Na pitanje o promjeni Ustava kojim bi se ukinula zastara za politički motivirana ubojstva, ministar je rekao kako je ovaj slučaj potaknuo suočavanje sa zločinima. 

- S ovoliko godina koliko imam nisam razmišljao o komunističkim zločinima. Znao sam da su oni postojali i bilo mi je to grozno, ali mislio sam da su ti ljudi kažnjeni. Kada sam došao na ovu poziciju shvatio sam da se zločinci 20 godina skrivaju. Odlučio sam to promijeniti. Otvorili smo pitanje kojim se nitko nije želio baviti 20 godina. Ova situacija je iznjedrila upravo to, naše suočavanje sa zločinima - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi