Obavijesti

News

Komentari 490

'Tražimo da Vlada od jeseni u škole uvede građanski odgoj'

'Tražimo da Vlada od jeseni u škole uvede građanski odgoj'
6

Odustajanje od uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja porazno je i za novog ministra i za ovu Vladu, rekla je predstavnica GOOD inicijative Emina Bužinkić

VIDEO

Pozivamo Vladu da od jeseni uvede građanski odgoj i obrazovanje u škole, tim više što je program potpuno pripremljen, a uvijek se može i nadograđivati. Tražimo da se uvede kao poseban predmet u šestom razredu osnovne škole i kao međupredmet u ostalim razredima, zajednički je to zahtjev koji su vladajućima na novinskoj konferenciji uputile civilne organizacije okupljene u GOOD inicijativu (Inicijativa za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskoj odgoja u škole) i Platforme 112.

'U provedbu građanskog odgoja uloženo je pola milijarde eura'

Podsjetivši da je uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja dio Plana 21 i koalicijskog sporazuma, predstavnica GOOD inicijative Emina Bužinkić dileme novog ministra znanosti i obrazovanja Vedrana Mornara oko građanskog odgoja nazvala je čudnim. Istaknula je kako su se dosadašnja istraživanja o građanskoj osviještenosti i znanjima mladih pokazala poraznima i zabrinjavajućima.

- Odustajanje od uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja porazno je i za novog ministra i za ovu Vladu te Hrvatsku svrstava na nisku razinu političke kompetencije. Vlada se treba držati svog cilja iz Plana 21, tim više što je u eksperimentalnu provedbu ovog programa u protekle dvije godine uloženo pola milijuna eura. Odustane li se, bit će to bačen novac - naglasila je Bužinkić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Treba odgajati odgovorne mlade ljude'

Čakovečki profesor povijesti i psihologije Miljenko Hajdarović naglasio je da je proveo više od stotinu sati u pripremama i usavršavanju za uvođenje građanskog odgoja u škole te da i dalje smatra kako je potrebno odgajati odgovorne i aktivne mlade ljude koji će biti spremni mijenjati loše stvari oko sebe.

- Treba aktivirati misaone procese učenika, a ne ih učiti da bubaju silne podatke - istaknuo je profesor.

I učenica Eta Krpanec založila se za građanski odgoj u školama jer smatra da bi za izgradnju mišljenja i stavova mladih potrebno imati što više informacija i da će tako škole postati prostori za diskusiju, mjesta gdje učenici iznose svoje stavove. Smatra tužnim i poražavajućim da mladi od 18 i 19 godina govore da ne žele izlaziti na izbore i sudjelovati u politici.

- Šteta je što se ne zna čemu služe peticije, referendumi, kakva su prava potrošača, a žalosno je da je sve više netolerancije prema drugima i drugačijima - kazala je učenica.

Šalaj: Mladi se ne rađaju netolerantni, oni to postaju

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj ponovio je kako je Hrvatska jedna od rijetkih europskih država koja u svoj obrazovni sustav nije implementirala građanski odgoj i obrazovanje. Naglasio je kako se mladi ne rađaju kao netolerantni već oni to postaju i stoga je važnost uvođenja ovog predmeta velika.

- Kukuriku koalicija se u jednom svom dokumentu pod nazivom "Plan 21 - Na pola puta" hvalila da će se građanski odgoj i obrazovanje od jeseni 2014. uvesti u škole, a sad se događa da od toga odustaju, što možemo iščitati iz izjava novog ministra znanosti i obrazovanja. Nije dovoljno da to bude međupredmetni sadržaj, jer će učinak biti znatno slabiji - rekao je Šalaj.

Upitani kako komentiraju izjavu novog ministra Mornara o tome da je Hrvatska katolička zemlja, Bužimkić i Šalaj su uzvratili da takvu izjavu nisu očekivali te da su vjerovali kako će ministar oko ovog pitanja uvođenja građanskog odgoja konzultirati i poslušati mišljenje struke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 490
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...