Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
184 komentara

'Ispričavam se javnosti zbog ulaska u koaliciju s HDZ-om...'

Matija Posavec govori kakva je sudbina HNS-a u Vladi nakon odlaska Lovre Kuščevića te koji su najveći problemi Međimurske županije

Sisak: Kandidati HNS-a za izbore za Europski parlament održali konferenciju za medije
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
184 komentara

Međimurski župan i član HNS-a Matija Posavec gost je emisije Nedjeljom u 2. 

Rekao je kako već dva mjeseca razmišlja o izlasku iz stranke. Tvrdi da već dvije godine nije zadovoljan cijelom situacijom u stranci, a da je rastakanje počelo prije deset godina. Međutim, zadnje dvije su mu ipak najgore.

- Iskoristit ću vašu emisiju i reći nešto što će sve iznenaditi. Treba postojati netko u HNS-u, evo to ću sada biti ja, tko će se ispričati javnosti za ono što je HNS napravio prije dvije godine. To nije bilo hrabro i nije bilo pravedno. Hrabrost bi bila da su tada bili izbori, parlamentarni. Stranci treba novi početak s novim ljudima i programom. I ako će biti tako onda sam spreman preuzeti cijelu priču. Želim HNS kakvog je zagovarala Savka Dabčević Kučar - rekao je Posavec.

Kaže da je nakon cijele situacije s Kuščevićem dobiodrukčiju percepciju u javnosti iako je njegovj stav jednak već dvije godine.

- EU izbori su mi donijeli drukčiju percepciju. Ovo je dobar trenutak da vidimo kako dalje. Kad prepoznate promjenu krenete od sebe - rekao je.

Hrvatskoj ove godine trebaju parlamentarni izbori

Na pitanje bi li HNS trebao izaći iz koalicije s HDZ-om zaključio je sljedeće.

- Razlog ulaska u koaliciju je bila kurikularna reforma, ona je u školama od 1. rujna, udžbenici su štampani i nju ništa ne može zaustaviti, to je završeno i ako smo iz tog razloga ušli nema apsolutno nikakvog razloga da sad i ne izađemo. I još jedna stvar koja će iznenaditi mnoge, mislim da Hrvatskoj ove godine trebaju parlamentarni izbori - uvjeren je Posavec. Dodao je da je 20 posto hrvatske Vlade pod aferama.

Voditelj Aleksandar Stanković pitao ga je boji li se sankcija u stranci jer je rekao da treba izaći iz koalicije. 

- Što je bolje od odgovornosti i poštenja? Nitko mi ne može oduzeti pravo na jasan stav, nisam ničiji fikus. Moramo promijeniti stvari u politici - zaključuje Posavec. 

Stanković mu je rekao kako se priča da je čovjek Pavla Vujanovca, da je ono što radi samo paravan da bi energetski lobi u hrvatskoj ostvarivao svoje interese.

- Čuo sam puno teorija zavjere, a ovu nikad. Ne znam o kome se radi - rekao je Posavec. Dodao je i da mu HNS nije uteg. 

- Imate poslovicu: ne vjeruj ničemu i nikome sve dok nisi uvjeren u osobnu prosudbu i zdrav razum. Uvjeren sam da moram ponuditi novi koncept HNS-a - odgovorio je. Po njemu treba dubinska rekonstrukcija Vlade iz koje definitivno moraju otići ministri Tolušić, Marić i ministrica Žalac. 

- Ne može se dogoditi u Hrvatskoj koja želi biti moderna, da dva mjeseca mediji svaki dan pišu o aferama svakog ministra. Mediji su odradili lavovski dio posla u zadnje vrijeme, a imaju manju plaću nego oni koji su to trebali odraditi.  Zato nam trebaju  novi izbori s ekipom utemeljenom na povjerenju birača. Treba nam Građanski centar  u kojem bi bili HSLS, Glas, Reformisti, Pametno, Orešković...- smatra Posavec. Favorita za predsjednika nema.
Stanković ga je pitao i što lokalna zajednica čini za Rome u Međimurju kojih tamo ima jako puno. 

- Međimurci su najtolerantniji narod na svijetu. Za pravdu i pravednost su. U Čakovcu su ljudi prosvjedovali nedavno protiv sustava jer nije više bilo pravednosti. Sve činimo za dobar suživot Roma i ostalih u Međimurju. Naselja se sad legaliziraju i bolje je nego prije pet godina. Nema diskriminacije. Svi imaju besplatne udžbenike i prijevoz. Šanse postoje. Oni ne žele raditi jer bi ima plaća bila manja od socijalne pomoći. To nije dobro. Država vas ne kažnjava pa shvaćate socijalnu pomoć kao vrstu biznisa - tvrdi Posavec. 

Nezadovoljan je i odnosom središnje vlasti prema Međimurju.

- To je odnos maćehe i kćeri. Puno projekata smo pokrenuli sami sredstvima EU-a. Pokrenuli smo veliki investicijski ciklus. Moram zaustavljati EU projekte jer u proračunu nemamo sredstva za financiranje. Umjesto da država kaž: "Dat ćemo vam još više novaca",  oni nas kažnjavaju i ne daju nam sredstva. Milijarde kuna će nam otići u vjetar jer ih ne znaju iskoristiti - zaključio je.

>>> Uskoro više...

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message