Obavijesti

News

Komentari 7

Treba konzervatore: Čardaku iz Pešćenice prijeti rušenje

Treba konzervatore: Čardaku iz Pešćenice prijeti rušenje
7

Obitelj Stuparić iz Pešćenice živi u drvenom čardaku sagrađenom 1920. godine. Snijeg im je nanio veliku štetu, ali nemaju dozvolu za obnovu zbog kulturne baštine

VIDEO

Drvene kuće - čardaci vrijedna su kulturna i graditeljska baština turopoljskog kraja. Pod zaštitom su države, ali država ne skrbi o njima. Skrbi jedino kada vlasnika stanje objekta prisili na sanaciju dijelova čardaka. Tada se uključe konzervatori koji imaju mnoštvo naputaka i zahtjevaju što i kako treba raditi, navode silne propise i to je uglavnom sva briga. O financijskoj pomoći vlasnicima takvih objekata država se ne pretrgne.  

Primjer za to je slučaj obitelji Stuparić iz Pešćenice, naselja na pola puta između Zagreba i Siska. Tročlana obitelj živi u drvenom čardaku sagrađenom 1920. godine. 

- Nama, vlasnicima čardaka nitko ne pomaže, ali zato svi puno traže. Snijeg mi je nanio golemu štetu. Pod njegovom težinom srušio se dio konstrukcije i zamalo je stradala moja supruga Marica (49). Grede i crjepovi pali su pokraj nje i pravo je čudo da je prošla bez ozljeda. Slično se dogodilo i mojoj jedva pokretnoj majci, 100-postotnom invalidu koja je također zamalo stradala kada su popustile grede - kazuje Ivan (53), 50-postotni invalid Domovinskog rata koji je rođen u tom čardaku. 

Dok se penje po rasklimanim stubama i pokazuje štete od snijega i dotrajalosti dijela greda i krovišta, priča kako strahuje za svoj i živote svojih bližnjih. Opisuje i svoju borbu s birokracijom nabrajajući komu se sve obraćao za pomoć u sanaciji objekta. Međutim sluha nije bilo ni u općini, županijskom konzervatorskom odjelu, niti u Ministarstvu kulture. Svi su imali savjete što treba napraviti, ali nitko ne pita imaju li Stuparići novca za provedbu tih savjeta i naputaka.

- Pokušavao sam rekonstruirati neke dijelove kuće, ali nisam dobio dozvolu. U dijelu kuće, u prizemlju, htio sam obnoviti jednu prostoriju, ali nije mi dopušteno jer je u njoj bila tradicionalna krušna peć. A to što ona propada pod utjecajem kiše, snijega, leda, hladnoće, vrućine, nikom nije stalo - ogorčen je Ivan.  

Taj dragovoljac Domovinskog rata pokušao je dobiti pomoć za sanaciju objekta  i od braniteljske udruge, ali ni udruga nije imala novca.

- Ponekad me uhvati malodušje i razmišljam o napuštanju čardaka, ali vezan sam za njega, tu sam rođen i odrastao, tu sam proveo cijeli dosadašnji život, i odustanem od odlaska. Jedina nada mi da netko od mjerodavnih ili onih koji to mogu, pomognu da čardaci kojih je sve manje u ovom dijelu Turopolja, opstanu za budućnost naraštaja koji dolaze - zaključio je Ivan. 

Igor Cindrić, konzervator u Konzervatorskom odjelu u Sisku, u sklopu Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture kazao nam je kako odjel nema financijskih sredstava, on je stručno tijelo. Za financiranje mjerodavno je Ministarstvo kulture koje jednom godišnje raspisuje natječaj za financije na koji se mogu javiti vlasnici i podastrijeti program.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca