Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

'Treba produljiti rok za zakon o pobačaju, zabrana nije rješenje'

Danas je zasjedala radna skupina i zamolili smo ih da naprave detaljne analize o zakonima i iskustvima i u Europi i svijetu, rekao je ministar zdravstva

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10 komentara

Ministarzdravstva Milan Kujundžić, koji se trenutno suočava s kritikama reformi vlastitog resora, nizom inspekcija, listama čekanja, manjkom novca i korupcijom u sustavu, za Dnevnik Nove TV komentirao je sve veći broj problema u zdravstvu te ponudio objašnjenja.

Kaže da je plaćanje prekovremenih liječnicima velik problem.

- To je veliki problem koji je takav već pet godina. U međuvremenu nije sklapan novi kolektivni ugovor. Ovdje imamo situaciju gdje ljudi rade jedan posao do 16 sati po jednoj cijeni, a nakon 16 po nešto manjoj cijeni. To je ono što liječnici s pravom kažu da treba drugačije platiti i to će u novom kolektivnom ugovoru sigurno biti riješeno. S druge strane, po obveznome planu, tako je potpisan kolektivni ugovor, i to će biti predmet suda - kaže Kujundžić.

- Koja će vlada platiti ili neće platiti – reći će sud - dodao je. Podsjetimo, u medijima su se spominjale milijarde kuna koje će država, ako izgubi sporove protiv liječnika, morati platiti zbog krivog obračuna prekovremenih sati.

Odgovorio je i na pitanje hoće li se inzulin nadoplaćivati.

- Inzulin ima status kao i svi lijekovi. Prema pravilniku iz 2013. godine sve cijene lijekova se refenciraju. Na listu A idu lijekovi koji su najniža cijena koji su iz iste skupine. Bit će kao i do sada glede plaćanja. Na osnovnu listu idu lijekovi iz iste skupine gdje proizvođači, odnosno prodavači lijekova, daju najnižu cijenu i to HZZO plaća kompletno - rekao je.

- Što se tiče inzulina, kao i bilo kojeg drugog lijeka, neće biti više izdvajanja. Mi očekujemo da ćemo na ovaj način uštedjeti u svakoj skupini lijekova da bismo imali za nove. Sada govorimo o dijabetičarima, ali borimo se i za hipertoničare ili bilo koju drugu kardiološku bolest - dodao je, ali nije htio garantirati da se inzulin neće plaćati više.

Spomenuo je i problem korupcije.

- Javna je tajna da se u Hrvatskoj prima mito u svim segmentima, nažalost i u zdravstvu - rekao je ministar.

Dotaknuo se i novog zakona o pobačaju.

- Zakon o pobačaju je nešto što je uistinu vrlo važno i vrlo osjetljivo i u tom smislu smo svjesni da ishitreni bilo kakav oblik neće dati rješenje. Recimo, i danas je zasjedala radna skupina i zamolili smo ih da naprave detaljne analize o zakonima i iskustvima i u Europi i svijetu - rekao je Kujundžić.

Priznaje da će od Ustavnog suda vjerojatno zatražiti produljenje roka za novi zakon.

- Mi ćemo vjerojatno tražiti produljenje roka. Ono na čemu ćemo nastojati je postići maksimalni konsenzus jer tu doista nije lako donijeti zakon. Ono što znamo je da zabrana nije rješenje. Da je zabrana rješenje, onda bi bilo lakše - kaže.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message