Obavijesti

News

Komentari 0

'Treba ubrzati proces integracije zapadnog Balkana u EU, BiH treba ispuniti 14 kriterija...'

'Treba ubrzati proces integracije zapadnog Balkana u EU, BiH treba ispuniti 14 kriterija...'

On je u kasnim popodnevnim satima stigao u Sarajevo gdje se susreo s dvojicom članova BiH Predsjedništva, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom

VIDEO

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izjavio je u petak u Sarajevu da se moraju ubrzati europske integracije zapadnog Balkana kroz proces Geopolitičke zajednice, dok je vlasti BiH pozvao da provedu 14 ključnih prioriteta što uključuje i izbornu reformu u toj zemlji.

Michel istaknuo 'snažnu želju i očekivanje' da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije
Michel istaknuo 'snažnu želju i očekivanje' da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije

"Mi moramo naći način kako bi ubrzali proces europskih integracija. Vrijeme je za jedan novi zamah u EU. Dok se mi ovdje obraćamo Rusija vrši napad nad ukrajinskim narodom, a 90-tih godina BiH je na svojoj koži osjetila užasne posljedice rata", rekao je predsjednik Europskog vijeća.

On je u kasnim popodnevnim satima stigao u Sarajevo gdje se susreo s dvojicom članova BiH Predsjedništva, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom, dok se Željko Komšić nalazi na rehabilitaciji nakon što je podvrgnut manjem operativnom zahvatu kralježnice.

Vučić objavio sliku s Michelom: I ćevapčiće smo spremali zajedno
Vučić objavio sliku s Michelom: I  ćevapčiće smo spremali zajedno

Michel je dodao kako će se na zasjedanju Europskog vijeća u lipnju razgovarati o integracijama zemalja nečlanica posredstvom geopolitičke zajednice. To podrazumijeva da bi se zemlje nečlanice postupno uključivale u određene sektore zajedno sa zemeljama EU-a nakon što ispune postavljene kriterije, a ne da se čeka punopravno članstvo.

„Ta geopolitička zajednica, format ili platforma, neće ni na koji način umanjiti značaj procesa europskih integracija, već mi želimo ubrzati političku integraciju, jednu od najvećih prioriteta za EU“, rekao je Michel.

Od vlasti BiH je izrazio očekivanje da će ispuniti 14 ključnih prioriteta. Europska komisija je nakon predaje odgovora na upitnik sastavila 14 uvjeta koje BiH treba ispuniti kako bi dobila kandidacijski status s EU. Među njima je i izborna reforma.

Charles Michel u Hirošimi: Globalna sigurnost je ugrožena
Charles Michel u Hirošimi: Globalna sigurnost je ugrožena

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik izrazio je pak očekivanje da će EU reducirati taj popis od 14 kriterija na pet kako bi BiH što prije dobila kandidacijski status što bi ohrabrilo sve strane u BiH.

„To bi bila nova dinamika koja bi govorila o novim očekivanjima i novoj nadi za EU. Nije nepoznato da entuzijazam i na domaćem planu za EU opada. Kretanje prema EU se treba rješavati konsenzusom i modelirati neke stvari", rekao je Dodik.

Bošnjački član državnog vrha Šefik Džaferović rekao je kako je u razgovoru predsjednika Europskog vijeća zamolio da BiH što prije dobije kandidacijski status.

Michel predlaže stvaranje Europske geopolitičke zajednice
Michel predlaže stvaranje Europske geopolitičke zajednice

Po najavama, Michel će se sutra ujutro susresti s predsjednicima vodeće hrvatske i bošnjačke stranke HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem kako bi razgovarao o prijeporima oko održavanja općih izbora najesen.

Čelnik HDZ-a BiH rekao je danas kako će europskog dužnosnika izvijestiti o opstrukcijama bošnjačke strane u izbornoj reformi. Nije isključio mogućnost potpisivanja izjave o izbornoj reformi i održavanju općih izbora kako bi se otklonili prijepori koji postoje jer su izbrisane određene odredbe Izbornog zakona BiH te spriječilo preglasavanje Hrvata.

Michel je u posljednja dva dana posjetio Srbiju i Albaniju gdje je razgovarao s vodećim dužnosnicima o procesu europskih integracija

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...