Trinaest Dubrovčana ulagalo u kriptovalute: Zbog prevare su ostali bez čak 3,5 milijuna kuna | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

Trinaest Dubrovčana ulagalo u kriptovalute: Zbog prevare su ostali bez čak 3,5 milijuna kuna

Trinaest Dubrovčana ulagalo u kriptovalute: Zbog prevare su ostali bez čak 3,5 milijuna kuna

Prevareni najčešće ulažu iznose do 100 tisuća kuna, najveći ovogodišnji uložen novčani iznos je 950 tisuća kuna, dok je primjerice najveći prošlogodišnji bio gotovo 1,4 milijuna kuna

VIDEO

Bez 3,5 milijuna kuna svoje ušteđevine u dosadašnjem dijelu ove godine ostalo je 13 građana sa dubrovačko-neretvanskog područja, koji su ulagali u kriptovalute preko prevarantskih internetskih stranica.

Dubrovačko-neretvanska policija u četvrtak je priopćila kako je samo tijekom ove godine zaprimila 13 prijava građana koji su ulaganjem u kriptovalute preko prevarantskih stranica ostali bez ukupno 3,5 milijuna kuna svojih ušteđevina.

Zbog sve učestalijih prijava za prijevare putem internetskog ulaganja u kriptovalute, građane još jednom upozoravaju i skreću im pozornost na što trebaju paziti.

Prevareni najčešće ulažu iznose do 100 tisuća kuna, najveći ovogodišnji uložen novčani iznos je 950 tisuća kuna, dok je primjerice najveći prošlogodišnji bio gotovo 1,4 milijuna kuna, a godinu ranije 130 tisuća eura.

Stoga građane upozoravaju da kod ovakvih ponuda, prije bilo kakvih ulaganja, provjere imaju li tvrtke koje nude ovakve usluge dozvolu za poslovanje na području RH, te se dobro posavjetuju sa stručnim osobama prije samog ulaganja u kojima se obećava velika i brza zarada.

Kod prijevara oko ulaganja u kriptovalute počinitelji najčešće žrtve kontaktiraju telefonski s pozivnih brojeva +44 (pozivni brojevi iz Velike Britanije), a zatim ih upute na lažne internetske stranice za ulaganje.

Osim lažnih stranica, koje djeluju legitimno, od osoba se u prvom koraku traži instaliranje aplikacije koje omogućuju kontrolu nad njihovim računalom.

Potom, ako je riječ o prijevari, nakon instaliranja raznih lažnih platformi koje prikazuju lažno stanje o ostvarenoj zaradi, potencijalne žrtve potiče se na daljnja ulaganja, čime ih se dovodi do sve većih iznosa za koje će na kraju biti prevareni.

U policiji ističu kako stranica za ulaganje ima puno te se stalno gase i nastaju nove, pa je najbolje prije bilo kakvih ulaganja malo se raspitati, odnosno istraživati.

Stranice koje služe za lažno ulaganje će najčešće već u samoj internetskoj tražilici ponuditi objave u kojima ljudi putem komentara iznose svoja negativna iskustva i te stranice prijavljuju kao prevarantske.

Tijekom komunikacije potrebno je svakako izbjeći dostavljanje povjerljivih osobnih podataka, fotografija osobnih isprava, bankovnih kartica, slanje jednokratnih zaporka aplikacija internetskog bankarstva, kao i druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija:  Prošlo je dosta vremena otkad je umro
UŽAS U ZAGREBU

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija: Prošlo je dosta vremena otkad je umro

U petak navečer policija je u stanu na Trešnjevci pronašla tijelo muške osobe. Još nije poznat uzrok smrti...

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta
Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen
STRAVA KOD DUGOG SELA

Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen

Osumnjičeni 70-godišnjak je uhićen i priveden na kriminalističko istraživanje, objavila je Policijska uprava zagrebačka.