News

Komentari 143

'Djeca su u teškom stanju. Svi vitalni organi su im zatajili...'

'Djeca su u teškom stanju. Svi vitalni organi su im zatajili...'

Tri pacijenta koji su kod nas, imali su blaže simptome. Jedanput su povraćali i imali proljev. Djeca koja su na Pedijatriji su, nažalost, puno teže, rekao je primarijus Dragan Ledina iz Splita

Muškarac je preminuo na brodu u Hvaru, a još petero ljudi odvedeno je u bolnicu. Među njima je i dvoje djece koja imaju teže simptome trovanja. Još se ne zna uzrok, istražuju se uzorci hrane, ali i drugi načini trovanja. 

- Na Kliniku za infektologiju zaprimljene su tri osobe, jedna muška (64) i dvije ženske (56 i 44). Njihova fizička slika je lagana, a jedna bolesnica je srednje teško. Dvoje ih planiramo zbrinuti kroz dnevnu bolnicu. Nisam još siguran da je uzrok njihovih tegoba neka zarazna bolest - rekao je primarijus Dragan Ledina iz KBC-a Split. 

POGLEDAJTE VIDEO

Objasnio je kako su dosadašnji laboratorijski nalazi u granicama normale. 

- Dvoje djece su nažalost nešto lošije i nalaze se na intenzivnoj njezi - rekao je. Dodao je kako će trebati još nekoliko sati da dođu nalazi. 

Moguće je da se radi o plinu? 

- Ako isključimo unos uzročnika preko usta, onda je moguće da se radi o plinu. Nisam toksikolog i time se ne bavim pa mi je teško donijeti konačno mišljenje o tome - rekao je primarijus. Ističe kako su mu bolesnici rekli da su osjetili miris benzina, no da on na brodu i nije tako neobičan. 

Dodao je da su simptomi kod djece dosta teži nego kod bolesnika koji su imali samo crijevne tegobe. Na pitanje misli li da se radi o trovanju školjkama, primarijus je istaknuo da mu se čini kako to nije razlog. 

- Nisam naišao na ovakvu situaciju tako burne reakcije organizma u svojoj karijeri - istaknuo je te ponovio da je prerano govoriti o uzroku trovanja te da treba čekati laboratorijske nalaze. 

- Djeca su tu tek nekoliko sati. U ovom trenutku ništa više ne možemo reći nego da dajemo sve od sebe - istaknula je doktorica Branka Polić. Brat (5) i sesta (14) u splitskoj su bolnici na jedinici Intenzivnog liječenja i u teškom su stanju. Liječnici još ne znaju što je uzrok simptomima. 

- Životno su ugroženi i na respiratoru. Svi vitalni organi su im zatajili - rekla je Polić te dodala kako još ne može reći što je razlog trovanja. 

- Mi se i dalje borimo za život te djece. Sam ishod je neizvjestan, a što će nam dijagnostika pokazati, još ćemo vidjeti - rekla je Polić. 

Zapečatili su restoran 

- Od trenutka saznanja za tragični događaj osobno sam uključen. U ovom trenutku tri sanitarna inspektora postupaju. Restoranu u kojem su navodno imali obrok je zapečačen i sukladno nadležnostima postupamo. Kada utvrdimo točne uzroke i činjenice obavijestit ću hrvatsku javnost o uzrocima ovog nemilog događaja - rekao je za N1 glavni državni inspektor Andrija Mikulić. 

Najčitaniji članci