News

Komentari 5

Trovanje pčela u Međimurju će istraživati kao kazneno djelo

Trovanje pčela u Međimurju će istraživati kao kazneno djelo

Još se čekaju rezultati analize u Mariboru koja bi trebala dati odgovor na pitanje o kojem se točno otrovu kojim su tretirana polja radi. Karenca traje oko mjesec dana, a pčelari su uočili da su uginule i voluharice

Iako je prva prijava pčelara odbačena ipak će se pokrenuti istraga o pomoru pčela u Međimurju i to kao kaznenog djela, piše u utorak Večernji list.

- Ipak smo uspjeli dokazati da je pomor pčela kazneno djelo, te je policija u petak u dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede pokrenula istragu po nalogu odvjetništva - kazala nam je Ana Pepelko, iz Gardinovca, koja se posebno angažirala oko pronalaska uzroka neviđenom trovanju pčela u Međimurju.

Pepelko je najavila i podizanje privatne tužbe protiv osobe koja je svojim postupcima dovela do pomora oko 60 milijuna pčela.

Stradalo je negdje oko 1150 košnica s jakim društvima, te je uz štetu u pčelarstvu nanesena i šteta eko sustavu, a razmjeri te nepogode se trebaju još utvrditi.

POGLEDAJTE VIDEO: Trovanje pčela u Međimurju

Još se čekaju rezultati analize u Mariboru koja bi trebala dati odgovor na pitanje o kojem se točno otrovu kojim su tretirana polja radi. Karenca traje oko mjesec dana, a pčelari su uočili da su uginule i voluharice u blizini košnica.

- Iako je tretiranje insekticidima uobičajeno u poljoprivrednom gospodarenju, može izazvati smanjenje populacije korisnih kukaca u prirodnim biosustavima, smanjiti prinose u pčelarstvu, izazvati pojavu rezidua (ostataka pesticida, op. nov.) u hrani te posljedično - svemu navedenom smanjene prihode pčelarima.

Pritom, nepovoljni se učinak otrova na pčele pojavljuje nakon izravnog kontakta s vodom, nektarom ili peludom koji su onečišćeni pesticidima. Za pčele su najopasniji insekticidi u obliku praha koji su toksični dulje od tekućina te emulzijskih i topivih koncentrata.

Mikročestice koje lebde u zraku smatraju se najopasnijima za pčele skupljačice jer su veličinom slične peludnim zrncima i imaju tendenciju lijepljenja na dlake te se tako unose u košnicu gdje mogu dugotrajno štetno djelovati na leglo i pčelinju maticu", kaže Ivana Tlak Gajger iz Zavoda za biologiju i patologiju riba i pčela Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, u čijem se sastavu nalazi i laboratorij za bolesti pčela APISlab, ovlašteni službeni dijagnostički laboratorij za bolesti pčela u Hrvatskoj u koji se šalju uzroci s terena.

Sumnju na otrovanja pčelari u Hrvatskoj postavljaju sporadično tijekom aktivne pčelarske sezone. Posljednjih godina bilo je, ističe, nekoliko slučajeva sumnje, no nedavni pomor pčela u Međimurju, gdje je stradalo više od 1100 košnica, najteži je slučaj, s velikim štetama, donosi Večernji list.

U međuvremenu su pčelari počeli sa spaljivanjem okvira sa leglom i čišćenjem pčelinjaka kako bi se spriječilo daljnji pomor pčela. Iako je prošlo puno vremena pčele u preostalim košnicama koje su zahvaćene instekcidom, po riječima, Ane Pepelko, i dalje umiru.

Podsjećamo pomor pčela najviše je pogodio naselja Gardinovec, Domašinec, Sivica, Podturen, Ferketinac i Dekanovac koja se nalaze u „trokutu“ nekoliko kilometara udaljeni jedno od drugog. Navodno u blizini tih naselja jedan je poljoprivrednik koji ima velike površine zasijane sjemenskom repicom svoje površine tretirao insekcidom koji je izazvao pomor pčela.

Najčitaniji članci