Obavijesti

News

Komentari 5

Trovanje pčela u Međimurju će istraživati kao kazneno djelo

Trovanje pčela u Međimurju će istraživati kao kazneno djelo
1

Još se čekaju rezultati analize u Mariboru koja bi trebala dati odgovor na pitanje o kojem se točno otrovu kojim su tretirana polja radi. Karenca traje oko mjesec dana, a pčelari su uočili da su uginule i voluharice

VIDEO

Iako je prva prijava pčelara odbačena ipak će se pokrenuti istraga o pomoru pčela u Međimurju i to kao kaznenog djela, piše u utorak Večernji list.

- Ipak smo uspjeli dokazati da je pomor pčela kazneno djelo, te je policija u petak u dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede pokrenula istragu po nalogu odvjetništva - kazala nam je Ana Pepelko, iz Gardinovca, koja se posebno angažirala oko pronalaska uzroka neviđenom trovanju pčela u Međimurju.

Pepelko je najavila i podizanje privatne tužbe protiv osobe koja je svojim postupcima dovela do pomora oko 60 milijuna pčela.

Stradalo je negdje oko 1150 košnica s jakim društvima, te je uz štetu u pčelarstvu nanesena i šteta eko sustavu, a razmjeri te nepogode se trebaju još utvrditi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO: Trovanje pčela u Međimurju

Pokretanje videa...

Pomor pčela u Međimurju 01:42

Još se čekaju rezultati analize u Mariboru koja bi trebala dati odgovor na pitanje o kojem se točno otrovu kojim su tretirana polja radi. Karenca traje oko mjesec dana, a pčelari su uočili da su uginule i voluharice u blizini košnica.

- Iako je tretiranje insekticidima uobičajeno u poljoprivrednom gospodarenju, može izazvati smanjenje populacije korisnih kukaca u prirodnim biosustavima, smanjiti prinose u pčelarstvu, izazvati pojavu rezidua (ostataka pesticida, op. nov.) u hrani te posljedično - svemu navedenom smanjene prihode pčelarima.

Pčele ubijaju lošim pesticidima iz Bosne i Hercegovine i Srbije?
Pčele ubijaju lošim pesticidima iz Bosne i Hercegovine i Srbije?

Pritom, nepovoljni se učinak otrova na pčele pojavljuje nakon izravnog kontakta s vodom, nektarom ili peludom koji su onečišćeni pesticidima. Za pčele su najopasniji insekticidi u obliku praha koji su toksični dulje od tekućina te emulzijskih i topivih koncentrata.

Mikročestice koje lebde u zraku smatraju se najopasnijima za pčele skupljačice jer su veličinom slične peludnim zrncima i imaju tendenciju lijepljenja na dlake te se tako unose u košnicu gdje mogu dugotrajno štetno djelovati na leglo i pčelinju maticu", kaže Ivana Tlak Gajger iz Zavoda za biologiju i patologiju riba i pčela Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, u čijem se sastavu nalazi i laboratorij za bolesti pčela APISlab, ovlašteni službeni dijagnostički laboratorij za bolesti pčela u Hrvatskoj u koji se šalju uzroci s terena.

Pčele u Međimurju su otrovane: 'Ministrica je obećala pomoć'
Pčele u Međimurju su otrovane: 'Ministrica je obećala pomoć'

Sumnju na otrovanja pčelari u Hrvatskoj postavljaju sporadično tijekom aktivne pčelarske sezone. Posljednjih godina bilo je, ističe, nekoliko slučajeva sumnje, no nedavni pomor pčela u Međimurju, gdje je stradalo više od 1100 košnica, najteži je slučaj, s velikim štetama, donosi Večernji list.

U međuvremenu su pčelari počeli sa spaljivanjem okvira sa leglom i čišćenjem pčelinjaka kako bi se spriječilo daljnji pomor pčela. Iako je prošlo puno vremena pčele u preostalim košnicama koje su zahvaćene instekcidom, po riječima, Ane Pepelko, i dalje umiru.

Podsjećamo pomor pčela najviše je pogodio naselja Gardinovec, Domašinec, Sivica, Podturen, Ferketinac i Dekanovac koja se nalaze u „trokutu“ nekoliko kilometara udaljeni jedno od drugog. Navodno u blizini tih naselja jedan je poljoprivrednik koji ima velike površine zasijane sjemenskom repicom svoje površine tretirao insekcidom koji je izazvao pomor pčela.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina