Obavijesti

News

Komentari 1

Trudeau prijeti zamrzavanjem računa prosvjednicima: 'Ovdje se radi o zaštiti Kanađana'

Trudeau prijeti zamrzavanjem računa prosvjednicima: 'Ovdje se radi o zaštiti Kanađana'

Prosvjed je počeo kao skup protiv novog pravila da se svi kamiondžije moraju cijepiti za prelazak američko-kanadske granice, a prerasao je u širi izazov svim zdravstvenim ograničenjima

VIDEO

Kanadski premijer Justin Trudeau poduzeo je korak bez presedana pozivajući se na Zakon o izvanrednim situacijama kako bi suzbio prosvjede protiv mandata protiv cjepiva. Rekao je da će opseg mjera biti 'vremenski ograničen', 'razuman i proporcionalan' te da neće biti raspoređena vojska.

Bez potrebe za sudskim nalogom, banke će moći zamrznuti osobne račune bilo koga tko je povezan s prosvjedima.

Stotine demonstranata ostaju u glavnom gradu Kanade. Policija je u nedjelju oslobodila prosvjednike protiv mandata na mostu Ambassador u Windsoru, ključnom putu za trgovinu Kanade i SAD-a, nakon tjedan dana dugog zastoja. Ono što je započelo kao skup protiv novog pravila da se svi kamiondžije moraju cijepiti za prelazak američko-kanadske granice ili karantene po povratku, preraslo je u širi izazov svim zdravstvenim ograničenjima Covida.

- Ovdje se radi o zaštiti Kanađana, zaštiti radnih mjesta ljudi- rekao je Trudeau na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Rekao je i da će policija dobiti 'više alata' za zatvaranje ili kažnjavanje prosvjednika i zaštitu kritične infrastrukture. Dodao je da će se zakon primjenjivati ​​privremeno i na vrlo specifičan način.

Kritičari su primijetili da je premijer izrazio podršku poljoprivrednicima u Indiji koji su blokirali glavne autoceste do New Delhija na godinu dana 2021., rekavši tada da će Kanada uvijek biti tu da brani pravo na mirne prosvjede.

Trudeauovo pozivanje na Zakon o izvanrednim situacijama dolazi uslijed ulaska u treći tjedan demonstracija diljem Kanade. Zamjenica premijera, Chrystia Freeland, rekla je na konferenciji za novinare u ponedjeljak da će banke moći zamrznuti osobne račune bilo koga tko je povezan s prosvjedima bez potrebe za sudskim nalogom. Također se može obustaviti osiguranje vozila svih sudionika demonstracija, dodala je.

 Freeland je rekla da proširuju kanadska pravila o 'financiranju terorizma' kako bi pokrili kriptovalute i platforme za masovno financiranje, kao dio napora.

Govorila je nakon što su hakeri objavili detalje onoga za što su rekli da je 93.000 donacija za kamiondžije u ukupnom iznosu od 8,4 milijuna dolara platformi za prikupljanje sredstava GiveSendGo.

Zakon o izvanrednim situacijama, donesen 1988. godine, zahtijeva visoku zakonsku zabranu pozivanja. Može se koristiti samo u 'hitnoj i kritičnoj situaciji' koja 'ozbiljno ugrožava živote, zdravlje ili sigurnost Kanađana'. Zakoniti prosvjedi ne ispunjavaju uvjete.

Govoreći u ponedjeljak, kanadski ministar pravosuđa David Lametti ustvrdio je da su ti uvjeti ispunjeni.

No, Kanadska udruga za građanske slobode s time se nije složila, upozoravajući da taj potez 'prijeti demokraciji i  građanskim slobodama'.

- Nema prijetnji koje će nas uplašiti. Držat ćemo liniju- odbacila je Trudeauaov potez voditeljica prosvjeda u Ottawi, Tamara Lich.

Premijer Ontarija Doug Ford, konzervativac, rekao je da podržava saveznu vladu. No, premijeri Quebeca, Manitobe, Alberte i Saskatchewana rekli su da izvanredne ovlasti nisu potrebne u njihovim regijama.

Prije Trudeauaove objave, premijer Quebeca Francois Legault rekao je da bi pozivanje na Zakon o izvanrednim situacijama moglo 'baciti ulje na vatru'.

Hoće li Trudeau uspjeti?

Pod rastućim pritiskom da prekine razorne prosvjede, bilo iz Bijele kuće ili sve više frustriranih Kanađana, premijer Justin Trudeau ušao je na neistražen teritorij s odlukom da se pozove na nikad prije korišteni Zakon o izvanrednim situacijama iz 1988., najmoćniji u zemlji alat za slučaj kada se suoči s izvanrednom situacijom u državi.

Ovlasti koje je najavio gospodin Trudeau stupaju na snagu odmah, ali njegova vlada ih mora predstaviti Domu parlamenta i Senatu u roku od tjedan dana i treba joj zeleno svjetlo ili bi proglašenje bilo povučeno.

Svi glavni čelnici kanadskih saveznih političkih stranaka rekli su da je vrijeme da se prosvjedi, koji su utjecali na lance opskrbe, nacionalnu ekonomiju i odnose zemlje sa SAD-om, prekinu. Ali nisu svi oni nužno suglasni s neviđenim potezom.

Čelnica konzervativaca Candice Bergen izrazila je zabrinutost da bi to moglo potaknuti situaciju.

Podrška čelnika NDP-a Jagmeeta Singha mogla bi Trudeauu dati dovoljno glasova da je prođe kroz Zastupnički dom, iako bi Senat i dalje mogao biti prepreka.

Prosvjedi su u tijeku u raznim dijelovima zemlje, prenosi BBC.

U Ottawi, glavnom gradu zemlje, između 400 i 500 kamiona parkirano je u centru grada već 18 dana. Prosvjednici su također blokirali granične prijelaze u Couttsu u Alberti i Emersonu u Manitobi. U ponedjeljak je policija Alberte uhitila 11 osoba i zaplijenila zalihe oružja.

Prosvjedi vikendom također su održani u gradovima uključujući Toronto i Winnipeg.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.