News

Komentari 16

Trudna oboljela od Covida-19, u komi je. Sud odlučio da isključe aparate, obitelj se oštro protivi

Trudna oboljela od Covida-19, u komi je. Sud odlučio da isključe aparate, obitelj se oštro protivi

Žena (30) se zarazila korona virusom dok je bila trudna. Završila je u bolnici na carskom rezu i završila u komi. Boluje i od rijetke kronične bolesti, a doktori su na sudu rekli kako nema šanse za oporavak

Britanski sud odlučio je da doktori mogu okončati život 30-godišnjakinje koja je završila u komi nakon što je oboljela od Covida-19 i rodila sina. 

Sudac Hayden poručio je kako se radi o tragediji gotovo nezamislivih razmjera, no dokazi su pokazali da nažalost žena više nema šanse za oporavak. Doktori smiju isključiti aparate koji ju održavaju na životu. 

Kako javlja Guardian, žena je udana i osim novorođenog sina i i trogodišnju kćer. Oboljela je od Covida-19 dok je bila kod kuće, a u bolnici je završila u 32. tjednu trudnoće. Doktori su ju porodili carskim rezom ubrzo nakon što je zaprimljena. Na sudu su poručili kako joj gušterača više ne funkcionira, a jedno plućno krilo je "mrtvo". Specijalist koji je radio CT dodao je kako "u osnovi, nema normalnog rada pluća". 

- Šanse da bude ikakvog značajnog napretka su jako male, a mišljenje cijelog tima je da su one ravne nuli zapravo - poručio je na sudu. 

Žena također boluje od Addisonove bolesti, rijetke kronične bolesti zbog koje ima poremećaje nadbubrežnih žlijezda. 

Njezina obitelj nezadovoljna je presudom jer smatraju kako samo Bog može okončati nečiji život. 

- Isključiti aparate? To za nas znači kao da pitate nekoga da nas ubije - rekla je njezina sestra. Obitelj je zatražila da se ženi da još vremena i da se liječenje nastavi. 

No, sudac je odlučio kako bi se tretman trebao prekinuti i da je to u njezinom najboljem interesu jer smatra da bi trebala "umrijeti dostojanstveno". 

- Obitelj se nada čudu. Ovaj slučaj mlade majke je zbog brojnih okolnosti završio s golemom tugom - rekao je sudac. Dodao je ipak kako liječnici imaju spreman plan za palijativnu njegu i da bi ju obitelj trebala moći posjetiti. 

- Ne želimo skratiti njezin život, već izbjeći produljenje njezine smrti - rekao je na kraju suđenja. 

Najčitaniji članci