Obavijesti

News

Komentari 22

Trudnica ostavila djecu u autu i otišla po pomoć. Nije se vratila

Trudnica ostavila djecu u autu i otišla po pomoć. Nije se vratila
1

MISTERIJ STAR 30 GODINA: Djevojčica je hodala po zaustavnoj traci autoceste i u rukama nosila malo dijete, a nedaleko od auta naišli su na istinski jezivi prizor - slušalica telefona za hitne pozive visila je na žici...

VIDEO

Misterij star 30 godina, nikad riješeno brutalno ubojstvo trudno žene na autocesti u Velikoj Britaniji i nakon tri desetljeća ostalo je zagonetka. Upravo je šokantna smrt Marie Wilks i jezive okolnosti njezinog ubojstva inspiriralo nagrađivanu britansku autoricu Belindu Bauer za novi krimić Snap, koji je u vrlo kratkom vremenu zauzeo treće mjesto na listi bestsellera. 

U srpnju 1988. godine Marie Wilks, vozila je autocestom M50 u blizini mjesta Herefordshire. Marie je sa svojom mlađom sestrom, 11-godišnjom Georgijom i 13 mjeseci starim sinom Markom otišla u posjet suprugu Adrianu, inače vojniku koji je bio na obuci u vojnoj bazi

Kako je tek nedavno položila vozački ispit, pokušala je izbjeći vožnju autocestom i držala se lokalnih prometnica. No na povratku kući se izgubila i odlučila se za autocestu - jedini put za koji je bila sigurna da će je dovesti kući u Wandon. Odnosno, barem je tako mislila.

Već je počela padati noć, a njezin se auto pokvario. Marie je bila prisiljena ostaviti automobil u zaustavnoj traci i otići pješice do prvog telefona za poziv u pomoć. 

Sestri je rekla da ostane u autu i pričuva Marka i otišla potražiti telefon. Nikad se nije vratila. 

U nikad razjašnjenom slijedu događaja, Marie je te tople ljetne večeri uspjela pronaći telefon i pozvati policiju. Objasnila je da joj je auto ostao u kvaru, da je ona u sedmom mjesecu trudnoće te da su s njom dvoje male djece.

Dispečer je uzeo njezine podatke i zamolio je da ostane na liniji dok on pokuša stupiti u kontakt s njezinom obitelji. Međutim, njezin otac otišao u ribolov s jedinim autom koji je obitelj imala. 

Prizor koji je nemoguće zaboraviti

Nakon nekoliko minuta, dispečer se vratio na liniju i pokušao dozvati Marie, no jedini zvuk koji je čuo s druge strane bio je zvuk jurećih automobila

'Gospođo Wilks? Gospođo Wilks?' Ništa. 'Gospođo Wilks?'  Nije bilo odgovora.

Nekako baš u to vrijeme, policijska patrola naišla je na neobičan prizor: Jedanaestogodišnja djevojčica hodala je po zaustavnoj traci autoceste i u rukama nosila malo dijete.

Policija je našla napušteni auto, a nedaleko od auta naišli su na istinski jezivi prizor - slušalica telefona za hitne pozive visila je na žici. Osobe koja je posljednja koristila telefon - trudne Marie - nije bilo nigdje u blizini. 

Do sljedećeg jutra organizirana je potraga po cijeloj zemlji. Istražitelji su pronašli tragove krvi na govornici koju je koristila Marie, no nesretnu ženu pronašli su tek 24 sata kasnije - njezino beživotno tijelo ležalo je pod nasipom, nekih pet kilometara udaljenosti od mjesta na kojem je ostavljen pokvareni auto. 

Imala je ubodnu ranu na vratu i slomljenu čeljust. 

Policija se svim snagama bacila u potragu za počiniteljem. Jedan svjedok je tvrdio da je vidio muškarca koji je hodao po zaustavnoj traci u neposrednoj blizini mjesta zločina, pa je policija na temelju opisa napravila fotorobot sumnjivca. 

'Na krivom mjestu u krivo vrijeme'

Na temelju dojave kolege, uhićen je 32-godišnji Edward Browning, bivši vojnik koji je radio u noćnom klubu u South Walesu. Browning nije poznavao žrtvu, ali te je večeri putovao za Škotsku i prolazio istom dionicom autoceste kao i Marie. 

Kao uznemirujuća podudarnost, isplivala je informacija da se osumnjičeni Browning na dan ubojstva posvađao sa svojom suprugom - koja je također bila trudna.

Tužiteljstvo je pred porotu iznio slučaj u kojem je Browning predstavljen kao nasilni muškarac koji je nakon obiteljske svađe svoj bijes iskalio na nepoznatoj ženi. Marie se samo našla na krivom mjestu u krivo vrijeme, tvrdilo je tužiteljstvo. 

To je bilo dovoljno da ga porota 1989. godine proglasi krivim, pa je Browning osuđen na 25 godina zatvora.

Nevjerojatni obrat na sudu

No u nevjerojatnom obratu, pet godina kasnije presuda je poništena. Suci su na temelju uložene žalbe ponovno ispitali slučaj i zaključili da nema dovoljno dokaza za osudu jer je policija zatajila dokazni materijal naknadno pronađen tijekom istrage. 

Naime, policijski službenik koji u tom trenutku nije bio na dužnosti tvrdio je da je na mjestu zločina vidio sumnjivi auto - iste marke kao i Browningov, no kasnije je otkriveno da se broj registracije nije podudarao s registracijom na Browningovom autu. 

Na kraju, Edward Browning pušten je iz zatvora i dobio je odštetu koja je navodno iznosila nešto više od 600 tisuća funti. Umro je u svibnju ove godine s navršene 63 godine. 

Vijest je objavljena u svim medijima, a ljudi koji su ga poznavali na društvenim mrežama su pisali da je riječ o 'pravom gospodinu' koji sigurno nije ubio Marie Wilks. 

- Upoznao sam ga u zatvoru, znao sam da je nije ubio. RIP, frende - napisao je jedan korisnik na Facebooku. 

Ubojstvo zbog kojeg je završio u zatvoru nije riješeno do dana današnjeg, a obitelj žrtve i dalje ne zna što se točno dogodilo. Slučaj je ostao na listi neriješenih zločina, no već godinama nema novih tragova koji bi pomogli u raspetljavanju ubojstva. Može li novi val publiciteta nakon nedavno objavljene knjige baciti novu svjetlo na neriješeni slučaj, pokazat će vrijeme. 

No jedno je sigurno - čitatelji se neće moći tako lako riješiti slike jedanaestogodišnje djevojčice s djetetom u rukama po zaustavnoj traci traži svoju stariju sestru koja se više nikad neće vratiti kući, piše britanski The Sun

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje