Obavijesti

News

Komentari 14

Trump godinama ima otvoren nepoznati bankovni račun u Kini

Trump godinama ima otvoren nepoznati bankovni račun  u Kini

Donald Trump, koji Joea Bidena želi prikazati kao slabića prema politici Pekinga, godinama je razvijao poslovne projekte u Kini i da je tamo imao otvoren nepoznati bankovni račun, piše New York Times

VIDEO

No, Trump uzvraća i posljednjih dana optužuje Bidenovog sina Huntera da je svom ocu kupio pristup u Ukrajinu i Kinu u vrijeme kada je Biden bio potpredsjednik u mandatu Baracka Obame.

Američki dnevni list New York Times, međutim, ističe da je Trump taj koji je u vrijeme svoje prve predsjedničke utrke još uvijek imao ured u Kini i uspostavio partnerstvo s tvrtkom pod kontrolom kineske vlade.

NYT je analizirajući porezne prijave tvrtke Trump International Hotels Management utvrdio da je Trump u Kini držao do sada nepoznati bankovni račun te da otvorene bankovne račune ima još u samo dvije strane zemlje - Velikoj Britaniji i Irskoj.

Spomenuta Trumpova tvrtka je, kako piše list, od 2013. do 2015. za pokušaj ishodovanja poslovnih dozvola u Kini platila poreze u visini od 188.560 dolara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Trump traži istragu o korupciji Joea Bidena i njegovog sina
Trump traži istragu o korupciji Joea Bidena i njegovog sina

Odvjetnik Organizacije Trump Alan Garten objašnjava da je tvrtka "otvorila bankovni račun kod kineske banke koja ima urede u SAD-u kako bi platila lokalne poreze".

"Nikakvi ugovori, transakcije ili ostale poslovne aktivnost se nikada nisu materijalizirali i od 2015. je taj ured neaktivan", kazao je Garten.

"Iako je račun i dalje otvoren, nikada nije korišten za nikakvu drugu svrhu", dodao je.

List podsjeća da je Trump ocrnio Kinu kao najveću prijetnju SAD-u i globalnoj demokraciji te pokrenuo trgovinski rat koji Kinu košta milijarde dolara.

Godine 2008., dodaje list, Trump je pokušao pokrenuti građevinski projekt u Guangzhou, no neuspješno, a 2012. je otvorio ured u Šangaju. Bilo je i pokušaja da uspostavi poslovnu suradnju s kineskom državnom tvrtkom za proizvodnju električne struje, ali je od toga odustao.

Bidenove porezne prijave i financijske aktivnosti ne ukazuju na nikakve poslovne veze s Kinom, tvrdi list.

No, prema ranijim izvješćima medija o istrazi senatskih odbora za sigurnost i za financije, pod kontrolom republikanaca, otkrivene su poslovne veze njegovog sina Huntera u Ukrajini i Kini. 

Prema anketama, Trump gubi izbore. Ali gubio ih je i 2016.
Prema anketama, Trump gubi izbore. Ali gubio ih je i 2016.

Radi se o milijunskom ugovoru Huntera Bidena s najvećom ukrajinskom privatnom energetskom kompanijom Burisma Holdings. Osnivač te tvrtke je bivši Janukovičev ministar Mikola Zločevski, dok većinski paket dionica drži proruski tajkun Igor Kolomojsk.

U izvještaju o istrazi navode se i drugi poslovni aranžmani Huntera Bidena s inozemnim partnerima, poput donacije od 3,5 milijuna dolara Elene Baturine, udovice bivšeg moskovskog gradonačelnika bliske predsjedniku Vladimiru Putinu.

Hunter Biden je, prema istom izvoru, 2013. nakon posjete oca Kini, osnovao tvrtku Bohai Harvest na čiji je račun bilo uplaćeno 1,5 milijardi dolara s računa kineske vlade.

Pored toga, Bidenov sin 2014. postaje investitor u kineskoj tvrtki China General Nuclear (CGN), koja je bila pod istragom FBI-a zbog krađe nuklearnih tajni.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag