Obavijesti

News

Komentari 50

Trump je naredio izgradnju Nacionalnog vrta heroja SAD-a

Američki predsjednik Donald Trump naredio je u subotu izgradnju "Nacionalnog vrta američkih heroja" kako bi obranio "našu veliku nacionalnu priču" od onih koji vandaliziraju spomenike, piše u subotu BBC. Posebni tim ima 60 dana od Trumpove uredbe da predstavi planove, uključujući lokaciju vrta. Trump inzistira da spomenici moraju biti realistični, a ne "apstraktni ili modernistički".

Nakon što je nenaoružani Afroamerikanac George Floyd ubijen prilikom privođenja u svibnju, prosvjednici su porušili brojne spomenike širom SAD-a.

Ponajviše se ruše spomenici robovlasničkoj Konfederaciji, ali meta prosvjednika bili su i kipovi Kristofora Kolumba, prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona te predsjednika Andrewa Johnsona i Theodorea Roosevelta. Trump je oštro kritizirao rušenje bilo kakvih spomenika, pa tako i spomenika povezanih s Konfederacijom. Dan ranije u govoru za Dan neovisnosti na planini Rushmore osudio je prosvjednike koji ruše spomenike, rekavši da se time ugrožava američka nacionalna baština. Vrt, koji bi trebao biti smješten u prirodi blizu grada, trebao bi biti otvoren 4. srpnja 2026, stoji u Trumpovoj izvršnoj uredbi.

Trump je pozvao državna tijela i građanske organizacije da doniraju sredstva za izgradnju vrta. Na Trumpovom popisu "povijesno značajnih" Amerikanaca nalaze se utemeljitelji SAD-a, poput Georgea Washingtona i Thomasa Jeffersona, ali i graničar Davy Crockett, utjecajni evangelički propovjednik Billy Graham, bivši predsjednik i glumac Ronald Reagan te heroji Drugog svjetskog rata generali Douglas MacArthur i George Patton. U vrtu će se također nalaziti spomenici crnačkoj aktivistici za ukidanje ropstva Harriet Tubman te Martinu Lutheru Kingu.

Trump je naredio izgradnju Nacionalnog vrta heroja SAD-a
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 50
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.