Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
19 komentara

Trump na granicu s Meksikom šalje 250 vojnika, helikoptere...

Ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen je kazala da je "zbog neprihvatljive razine trgovine droge, opasnih bandi i ilegalne imigracije na našoj južnoj granici došlo vrijeme za djelovanje"...

Soldier on Patrol in Tabin
Foto: Ensign Haraz Ghanbari
19 komentara

Teksaška Nacionalna garda započela je raspoređivanje svojih trupa na južnu granicu s Meksikom, nakon što predsjednik Donald Trump niti od Kongresa niti od susjedne države na jugu nije dobio obećanje o financiranju zida uzduž granice između dviju zemalja, javlja u subotu Reuters.

Do slanja pripadnika Nacionalne garde na granicu s Meksikom došlo je pošto je predsjednik Trump ministru obrane Jamesu Mattisu uputio zahtjev da Nacionalna garda, pričuvno tijelo američke vojske, u cilju obuzdavanja ilegalne imigracije pomogne ministarstvu domovinske sigurnosti u osiguravanju granice u četiri jugozapadne američke države, uključujući i Teksas.

Teksas na granicu šalje 250 pripadnika Nacionalne garde te vozila, helikopter i opremu za nadzor. Raspoređivanje trupa, vozila i druge opreme bi se trebalo dovršiti u roku od 72 sata.

Sljedeći tjedan na granicu s Meksikom stiže i 100 pripadnika Nacionalne garde iz Arizone. Ministar Mattis je u petak odobrio slanje do 4000 pripadnika Nacionalne garde za operaciju koja će trajati do 30. rujna.

Nacionalna garda već desetljećima operira uzduž američko-meksičke granice. Nacionalna garda je intervenirala na granici 2010. po naređenju tadašnjeg predsjednika Baracka Obame, kao i 2006.-2008. tijekom mandata Georgea W. Busha.

Ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen je kazala da je "zbog neprihvatljive razine trgovine droge, opasnih bandi i ilegalne imigracije na našoj južnoj granici došlo vrijeme za djelovanje". "Postoji stvarna prijetnja", rekla je Nielsen.

Već nekoliko dana Trump vrši pojačani pritisak na Meksiko i američki Kongres da djeluju na sprečavanju dolaska ilegalnih imigranata u Sjedinjenje Države.

Američki predsjednik se dodatno zainteresirao za to pitanje nakon snimaka karavane migranata iz Središnje Amerike, uglavnom iz Hondurasa, koji žele ući u Sjedinjene Države a sada se nalaze na jugu Meksika.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message