Obavijesti

News

Komentari 176

'Trump patološki laže! On nas dijeli po boji kože, vjeri, rodu...'

'Trump patološki laže! On nas dijeli po boji kože, vjeri, rodu...'
1

Naš je posao da tom predsjedniku kažemo da nećemo tolerirati politiku koja je rasistička i homofobna, rekao je Bernie Sanders, najistaknutiji predstavnik američke ljevice u Senatu

VIDEO

Bivši kandidat za demokratsku predsjedničku nominaciju Bernie Sanders nazvao je predsjednika Donalda Trump patološkim lašcem i u pobjedničkom govoru nakon reizbora za senatora osudio njegovu rasističku politiku. 

- Imamo predsjednika koji je patološki lažac i radi nešto što nijedan predsjednik u mom životu nije radio - rekao je Sanders, senator iz Vermonta, uz povike odobravanja svojih pristaša. 

- Umjesto da ujedinimo američku naciju, on nas dijeli po boji kože, po porijeklu, po vjeri, rodu, spolnoj orijentaciji - rekao je. 

- Naš je posao da tom predsjedniku kažemo da nećemo tolerirati politiku koja je rasistička i homofobna - rekao je Sanders, najistaknutiji predstavnik američke ljevice u Senatu, koji je večeras u to tijelo izabran treći put. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zatvorena birališta

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je ključne republikanske i demokratske čelnike, priopćila je Bijela kuća, u vrijeme kada su zatvorena birališta diljem Sjedinjenih Država.

Trump je razgovarao s republikanskim čelnikom u Senatu Mitchom McConnellom i šefom demokrata Chuckom Schumerom.

Također je razgovarao s predsjednikom Zastupničkog doma Paulom Ryanom i čelnicom demokratske manjine Nacy Pelosi, koja će vjerojatno biti nova čelnica tog doma.

Imat će prvog gay guvernera, a u Kongres ulaze muslimanke...
Imat će prvog gay guvernera, a u Kongres ulaze muslimanke...

Pelosi je obećala u utorak novu ravnotežu moći u Sjedinjenim Državama nakon što su Amerikanci dali djelomičnu kontrolu nad Kongresom Demokratskoj stranci na izborima u utorak.

- Demokratski Kongres će raditi na rješenjima koja će nas zbližiti jer nam je svima dosta podjela - kazala je ona.

Birališta su zatvorena diljem Sjedinjenih Država, iako se glasovi još uvijek prebrojavaju u ključnim područjima, među kojima je Kalifornija, najnaseljenija američka država.

Posljednja birališta koja su zatvorena su ona na Aljasci.

Florida vratila pravo glasa nekadašnjim zatvorenicima

Milijun i pol nekadašnjih američkih zatvorenika koji su odslužili kaznu u utorak su ponovno dobili pravo glasa na Floridi, zahvaljujući tome što su birači odobrili modifikaciju zakona koji se odnosio posebno na Afroamerikance koji prevladavaju u zatvorskom sustavu. 

Amerikanci su pozvani na birališta u cijeloj zemlji kako bi obnovili čitav Predstavnički dom Kongresa i trećinu Senata, ali i da odaberu tisuće lokalnih zastupnika. 

Na Floridi su se trebali izjasniti i o amandmanu 4 kojim se automatski vraća pravo glasa osobama koje su odslužile zatvorsku kaznu a nisu počinile seksualni zločin ili ubojstvo. 

Tekst je odobrilo 64,38 posto glasača, po službenim brojkama. 

Trenutno te osobe moraju čekati minimalno pet godina nakon što su odslužile kaznu kako bi mogle zatražiti da im se vrati pravo glasa. 

Florida je američka savezna država koja ima najveću populaciju odraslih osoba kojima su oduzeta građanska prava zbog politike stare 150 godina koja je najviše pogađala Afroamerikance i hispanofone Amerikance. 

Zbog tog sada nevažećeg zakona, više od jednog Afroamerikanca na pet njih na Floridi nije smio glasovati. 

Glasovanje od utorka znači da će gotovo 1,5 milijuna osoba moći pridružiti izbornom tijelu Floride, ključne države u izbornom smislu, na predsjedničkim izborima 2020., ako se upišu na izborne liste. 

To je "svjetlo na kraju tunela", reagirala je Yraida Guanipa koja je izašla iz zatvora prije 10 godina i utemeljila organizaciju koja radi na reintegraciji zatvorenika. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 176
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.