Obavijesti

News

Komentari 46

Trump se u ovoj regiji okrenuo Vučiću i to je poruka Hrvatskoj

Trump se u ovoj regiji okrenuo Vučiću i to je poruka Hrvatskoj

Kad je Trump 2016. dobio izbore analitičari su govorili kako se ništa neće promijeniti jer, eto, Amerika tu ima svoje jasne i nepromjenjive interese. Kako pogrešno. Trump se u regiji okrenuo Aleksandru Vučiću

VIDEO

Donalda Trumpa, ako ćemo pošteno, Hrvatska je zanimala malo ili nikako. Još od mandata predsjednika Billa Clintona, koji je, uz pomoć Hrvatske, prepoznao i kaznio prave krivce za rat u bivšoj Jugoslaviji, mi polako i sigurno nestajemo s obzora interesa Washingtona.

S administracijom republikanca Busha mlađeg, koji je stigao u Bijelu kuću nakon Clintona, imali smo toplo-hladan odnos. Leden zbog američke nepotrebne okupacije Iraka i političke distance kojoj su ritam udarali Stipe Mesić te gomilica njegovih službenih i neslužbenih vanjskopolitičkih savjetnika, a topao zbog snažnog poguranca Bushove administracije za naše članstvo u NATO savezu. A za to je na vlast u Zagrebu trebao doći Ivo Sanader. Politički pragmatik i modernizator koji se poslije, nažalost, prometnuo u ozbiljnoga kleptomana.

Tamo još 2006. Bushevim dolaskom u Zagreb (onaj Clintonov transfer iz C-17 u Air Force One na Plesu početkom 1996. nećemo računati) ljubav Washingtona i Zagreba nakratko je opet snažno planula.

Obamin mandat, pak, obilježila je većinom solidna vojna suradnja s Hrvatskom. Donacije vojne opreme u mnogome su pretekle američke investicije. Ne zato što oni ne bi htjeli nego zato što nijedna hrvatska vlada nije u stanju osigurati povoljni okvir za strane ulagače.

Tko bi se zdravog razuma i normalnih živaca natezao s vojskom lokalnih šerifa i uhljeba žednih korupcije i tuđih para? Kad je gospodin Trump 2016. sasvim zasluženo i vrlo iznenađujuće dobio Hillary Clinton, bila je potpuna nepoznanica kakva će biti američka politika prema Hrvatskoj.

Mudri i upućeni analitičari govorili su kako se ništa neće promijeniti jer, eto, Amerika tu ima svoje jasne i nepromjenjive interese. Kako pogrešno. Trump se u regiji okrenuo Aleksandru Vučiću. I to je najvažnija poruka koja je iz njegove Bijele kuće jasno i nedvosmisleno stigla u Zagreb.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature