Obavijesti

News

Komentari 27

Trump u novoj ofenzivi: Sada planira srušiti i cijene lijekova

Trump u novoj ofenzivi: Sada planira srušiti i cijene lijekova

Donald Trump nakon brojnih kontroverznih odluka poručio je farmaceutskim kompanijama da će se smanjiti cijene lijekova te postoje naznake da će Trumpova vlada odlučivati o lijekovima na tržištu

VIDEO

Nakon nastojanja da poništi i zamijeni Zakon o dostupnom zdravstvenom osiguranju, popularno nazvanom Obamacare, američki predsjednik Donald Trump krenuo je u novu ofenzivu, ovaj puta protiv moćne farmaceutske industrije i izrazito visokih cijena lijekova.

"Radim na novom sustavu u kojem će u farmaceutskoj industriji doći do konkurencije. Cijene lijekova za Amerikance će pasti", poručio je Trump na Twitteru. AFP pojašnjava da su u SAD-u cijene lijekove "eksplodirale" te se farmaceutska industrija našla u središtu brojnih kontroverzi.

Planovi američkog predsjednika po tom pitanju su i dalje nedorečeni, no čini se da će središnju ulogu u tome imati Scott Gottlieb kojeg je Bijela kuća u petak imenovala na čelo Savezne agencije za lijekove (FDA), a koji je blizak farmaceutskoj industriji.

Amerikanci puno više od Europljana troše na zdravstvene usluge. Prema podacima OECD-a, izdaci Amerikanaca u 2014. prosječno su iznosili 8731 dolar, skoro dvostruko više nego Francuzi (4819 dolara).

Uzbuna u SAD-u se nedavno posebice digla zbog porasta cijena EpiPen-a (injekcije za tešku alergijsku reakciju) i lijekova za virus HIV-a.

Trump se obrušio na farmaceutsku industriju i obećao da će srušiti cijene lijekova, no stručnjaci upozoravaju da to neće biti lako, ponajprije zbog vrlo složenog sustava određivanja cijena lijekova.

U SAD-u lijekovi često koštaju dva i pol puta više nego u Francuskoj ili Velikoj Britaniji, a razlika je najveća u lijekovima za karcinome te rijetke bolesti  i stanja, poput hepatitisa C.

Za razliku od dvije europske zemlje u SAD-u ne postoji središnja javna institucija s ovlastima da pregovara o cijenama s privatnim farmaceutskim kompanijama.

Američko tržište se sastoji od više sistema za različitu populaciju, svaki sa svojim posebnim pravilima. Većina Amerikanaca osigurana je preko svojih poslodavaca čija osiguravajuća društva s farmaceutskim tvrtkama sama pregovaraju o cijenama lijekova za svoje osiguranike.

Medicaid je javni zdravstveni program za građane s nižim primanjima koji preko posrednika na saveznoj ili državnoj razini pregovara o cijenama lijekova. Tu je i Medicare, javni zdravstveni program za starije koji angažira privatne tvrtke da s farmaceutskom industrijom pregovara o cijenama lijekova. Uprava za veterane je javni sustav zdravstvenog osiguranja za sve pripadnike oružanih snaga i najbliži je modelu koji, kada se radi o cijenama lijekova, postoji u Europi.

Ed Schoonveld, konzultant za prodaju i marketing, pojašnjava da proizvođač određuje cijene i tada o njima pregovara s osiguravateljima koji uobičajeno dobiju popust koji se javno ne objavljuje. Osiguravatelji imaju manje šanse u pregovaranju kada određeni lijek nema alternativu.

Joshua Sharfstein, profesor na školi javnog zdravlja John Hopkins Bloomberg School of Public Health, ističe da će biti potrebno donijeti novi zakon ukoliko se želi učiniti neki znakovitiji napredak.

"Ne očekujem da će se to tako brzo riješiti", kazao je Sharfstein.

"Ako vlada bude ta koja će pregovarati, tada to funkcionira samo ako vladi dozvolite i da odluči koje će lijekovi građani koristiti, a koje neće. Ne mislim da bi se to Amerikancima svidjelo", zaključio je Sarfstein.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...